Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Καθαρισμός ψυγείου



Α΄τρόπος
Το ψυγείο, το τραβάμε (εάν ειναι εντοιχισμένο) και αφού το βγάλουμε από το ρεύμα καθαρίζουμε πρώτα με την ηλεκτρική σκούπα τα χνούδια που έχουν συσσωρευτεί στην πλάκα στο πίσω μέρος του (μαυρο διχτυωτό πλέγμα) ..πάντοτε προσεκτικά.Μετά την καθαριζουμε με χλιαρο νεράκι και σφουγγάρι και την...
στεγνώνουμε με ενα πανάκι. Είναι πολυ σημαντικό αυτο το σημείο διότι ειναι ας πούμε η "μυύη" που εκπνέει το ψυγείο. Εν ολιγοις εαν ειναι βρώμικη τοτε έχουμε και μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος..
Επίσης το ψυγειο μας είναι σημαντικό διότι σ'αυτό τοποθετούμε τα τρόφιμά μας.
Ως γνωστόν απο την Φυσική, η ψύξη ειναι βαρειά και πάει πάντα κάτω...κατά συνέπεια το κάτω μέρος του θαλάμου της συντήρησης είναι και το πιο ψυχρό (οχι τα συρτάρια ...αυτά υπαρχουν για αλλο λογο).
Οπότε π.χ τα αλλαντικά  καλό είναι να τα βάζουμε στο κάτω μέρος του ψυγείου ή τα ποτά ή το τυρί  ή και τυχον κρεας που θελουμε να συντηρήσουμε για λίγες ώρες.
Κονσερβοποιημένα είδη.. σαλτσες και τυχόν άλλα είδη ανάλογα με την εμπειρία της νοικυράς, τα τοποθετούμε με διάταξη απο κάτω προς τα επάνω ανάλογα την αναγκη ψυχρότητας. π.χ Μια σάλτσα που θα χρησιμοποιηται συνέχεια δεν ειναι ανάγκη να είναι στο κάτω μέρος του ψυγείου.
Την κατάψυξή μας την φροντίζουμε  τουλαχιστον 2 φορες τον χρόνο..
Κάνουμε απόψυξη κλεινοντας το ρεύμα ..τα προιόντα  τα τοποθετούμε επάνω σε μάλλινες κουβέρτες και τα τυλίγουμε καλά...μ' αυτον τον τρόπο θα αντέξουν τουλάχιστον 2-3 ωρες.
Με ενα σεσουάρ μαλλιών θερμαίνουμε τον πάγο και μαζεύουμε τα νερα...ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ ΜΑΧΑΙΡΙΑ και αλλα αιχμηρά αντικειμενα να ξεκολλήσουμε τον πάγο..παρα μόνον τον βοηθάμε με τον ζεστο αέρα να λιώσει φυσιολογικά.
Τα τοιχώματα που εχουν τον παγο επανω ειναι σε κατασταση σοκ...οποτε με το παραμικρο χτυπημα απο αιχμηρο αντικειμενο θα κανει ραγισμα το τοιχωμα και θα χαθει φρεον..με οτι αυτο συνεπαγετε.
Αφου στεγνωσουμε πληρως και επιμελως τον θαλαμο τον καθαριζουμε με οινοπνευμα ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ...μετά εαν θελουμε ρίχνουμε δυο τρεις σταγόνες ελαιόλαδο σε ενα πανάκι και μ 'αυτό αλείφουμε τα τοιχώματα (βοηθαει στην επομένη αποπάγωση να γίνει πιο γρήγορα)
Ο λόγος που κάνουμε αυτην την διαδικασία είναι πολύ απλός...η οικονομία ρεύματος και τιποτε παραπάνω. Φανταστείτε το ψυγείο να ξοδεύει ενέργεια να παγώσει τα τρόφιμά μας...και ταυτόχρονα να ξοδεύει ενεργεια να συντηρεί και τον πάγο που εχει μέσα..!!
Βάζουμε μετά το ψυγείο σε λειτουργία και ύστερα από 15 λεπτα ξαναφορτώνουμε τα συρτάρια  με τα τρόφιμα που είχαμε έξω σκεπασμένα

Β΄τρόπος
(Το ψυγείο θέλει συχνό καθάρισμα και όπως έχουμε ξαναγράψει, ουδείς λόγος υπάρχει να χρησιμοποιήσετε τοξικά προϊόντα που κοστίζουν και θα βλάψουν την υγεία σας και το περιβάλλον. Για να καθαρίσετε το ψυγείο, θα χρησιμοποιήσετε άσπρο οινόπνευμα και ζεστό νερό.
Αδειάστε το ψυγείο από τα φαγητά και βάλτε τα στο φούρνο (χωρίς να τον ανάψετε) Στον φούρνο θα διατηρηθούν δροσερά για περισσότερη ώρα, παρά αν τ 'αφήσετε στον πάγκο της κουζίνας.
Βάλτε ξύδι σε λεκανίτσα και προσθέστε και το ζεστό νερό. Αν θέλετε προσθέστε 1-2 σταγόνες υγρό σαπούνι πιάτων.
Με σφουγγάρι που θα βουτήξετε στη λεκάνη θα καθαρίσετε το ψυγείο.
Αν υπάρχουν επίμονες βρομιές, βάλτε πάνω μαγειρική σόδα και τρίψτε με το σφουγγάρι.
Οταν τελειώσετε, βάλτε πάλι τα τρόφιμα στη θέση τους και ότι σας φαίνεται χαλασμένο ή «ύποπτο» το πετάτε.

πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!