Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Τί θα μας σώσει;

Μα το μυαλό μας φυσικά! Οι Έλληνες ανέπτυξαν τέχνες και γράμματα όταν οι Ευρωπαίοι του βορρά που τώρα το παίζουν υπεράνω έβγαζαν μόνο κραυγές. Οι Έλληνες ήταν εκείνοι που έβαζαν τα θεμέλια στην αρχιτεκτονική, την γλυπτική την κεραμική. Τα επιτεύγματα του κυκλαδικού και μινωικού πολιτισμού πωλούνταν ως την Πορτογαλία. Τεράστια θαλάσσια διαδρομή για την τότε εποχή.
Στην Ελλάδα αναπτύχθηκε πρώτα η φιλοσοφία, η γεωμετρία και τώρα ξαφνικά γίναμε χαζοί και τεμπέληδες; Μια γενιά 50-60 χρονών που κάποιοι κάναν τουρισμό στην δουλειά τους, πήραν στον λαιμό τους όλους πολίτες. Οι Έλληνες δεν χρειάζονται καθοδήγηση, έχουν αρκετή φαιά ουσία να σκεφτούν μόνοι τους και να βγουν ξανά στην επιφάνεια. Η ανταμοιβή (οικονομική και κοινωνική) έρχεται με κόπο και σκληρή δουλειά. Όσοι δούλεψαν αρκετά στη ζωή τους, χωρίς να επαναπαύονται στα εισοδήματα των γονιών τους ή την περιουσία, ανέπτυξαν μια καλή οικονομική κατάσταση, επαρκή να συντηρούνται τώρα σε αυτή την δύσκολη εποχή. Δεν είναι τυχαίο που όσοι επαναπαύονταν ή δεν αποταμίευαν από το μισθό τους, τώρα αντιμετωπίζουν προβλήματα επιβίωσης.
Βέβαια οι απολυμένοι δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Οι απολυμένοι είναι θύματα των εργοδοτών και πληρώνουν τα λάθη τους. Δυστυχώς οι απολυμένοι κυρίως των εργοστασίων μένουν άνεργοι, καθώς δεν υπάρχουν εργοστάσια πλέον για να απορροφηθούν. Οι περισσότερες οικογένειες μετρούν τα χρήματα για τα έξοδα διατροφής του μήνα και βλέπουν πως με το ζόρι επαρκούν. Η κατάσταση αυτή που αυξάνει το άγχος, το στρες, την κατάθλιψη και τις αυτοκτονίες δεν αντιμετωπίζεται με τις αποφάσεις ξένων κρατών αλλά με το μυαλό του Έλληνα. Να δούμε τί παράγει η γη μας, τί μπορούμε να εξάγουμε. Οι επιστήμονες της χώρας μας διακρίνονται για τς εφευρέσεις τους. Αντί να ανταμείβονται, χαντακώνονται από το υπάρχων σύστημα. Γιατί οι Έλληνες που φεύγουν στο εξωτερικό διαπρέπουν; Τους έρχεται ξαφνικά η θεία φώτιση; Απλά τους δίνεται η δυνατότητα να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους. Είτε είναι αρχιτέκτονες-διευθυντές-πωλητές-εργάτες. Κάθε επάγγελμα θέλει μια ξεχωριστή ευρεσιτεχνία. Ας δώσουμε την ευκαιρία στον τόπο μας να ανακατασκευάσουμε την οικονομία μας. Μόνο με το μυαλό μας. Γιατί η οικονομική κρίση πρώτα χτυπά στην κοινωνία. Μείωση υγείας-παιδείας-ανθρωπιάς. Όταν μειώνουν τους δασκάλους και καθηγητές στα σχολεία, η μάθηση θα γίνεται λιγότερη. Κάνοντας τους μαθητές και μελλοντικούς εργαζόμενους-επιστήμονες να έχουν λιγότερα εφόδια να επανιδρύσουν την Ελλάδα. Γιατί η παιδεία είναι η βάση όλων. Δώστε κίνητρο στο μυαλό σας να σας βγάλει από το αδιέξοδο. Μόνο ο εγκέφαλός μας μπορεί να λύσει τα προβλήματά μας. Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο για τους Έλληνες.
Μην επαναπαύεστε στην εργασία σας. Η μεγαλύτερη κίνηση-ματ είναι η δια βίου εκπαίδευση. Παρακολουθήστε σεμινάρια πάνω στο αντικείμενό σας, εξασκηθείτε στην πληροφορική όσο εις βάθος μπορείτε. Αυτό είναι το κυριότερο εφόδιο καριέρας. Σκεφτείτε τί ξέρετε πάρα πολύ καλά να κάνετε, κάτι που σας ξεχωρίζει. Φτιάχνετε τα ηλεκτρολογικά; Φτιάχνετε χειροποίητα ενδύματα; Τρόφιμα; Μεταφράσεις; Μια ιδιαίτερη ξένη γλώσσα; Έχετε ιδέες για διαφήμιση-marketing-καινοτομίες; Κάντε το πλεονέκτημά σας δεύτερο επάγγελμα και ανεβάστε εξτρά το εισόδημά σας.
– Ασχολήσου μ’αυτό που σε κάνει ξεχωριστό! (=περιζήτητο)

Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!