Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Διαβάστε 10 πράγματα που πρέπει να πείτε πριν να είναι πολύ αργά

Μην αφήσετε τη συνειδητοποίηση αυτής της αλήθειας να σας ρίξει ψυχολογικά – δείτε τη ως κίνητρο για να πείτε ό,τι θα θέλατε να πείτε στους άλλους και στον εαυτό σας εδώ και καιρό…
1. Πείτε «σ ‘αγαπώ».
Η αγάπη σπάνια αποκαλύπτεται σε όλο της το βάθος μέχρι να πάψει να υφίσταται. Επομένως, μην περιμένετε άλλο. Αν αγαπάτε κάποιον, πέστε το και δείξτε το. Συχνά οι καρδιές των ανθρώπων μπερδεύονται και πληγώνονται από τις λέξεις που δεν ειπώθηκαν ποτέ και τις πράξεις που δεν έγιναν ποτέ. Ίσως να μην υπάρξει αύριο. Γι’ αυτό χρειάζεται να εκφράσετε την αγάπη και τον θαυμασμό σας σήμερα.
2. Πείτε «ευχαριστώ».
Πολλές φορές θεωρούμε δεδομένη την αγάπη των γονιών μας, των συντρόφων ή των φίλων μας και δεν βλέπουμε με διαύγεια όσα κάνουν για εμάς. Θυμηθείτε, ότι κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να σας προσφέρει τίποτα, όπως κι εσείς δεν είστε υποχρεωμένοι να προσφέρετε τίποτα. Γι αυτό, μην ξεχνάτε να λέτε ευχαριστώ μέσα από την καρδιά σας για ό,τι σας προσφέρουν. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Μπορείτε να ξεκινήσετε ευχαριστώντας τους γονείς σας για ό,τι σας προσέφεραν, γιατί μπορεί να μην ήταν τέλειοι αλλά σίγουρα έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν να σκεφτούν για εσάς. Έπειτα ευχαριστήστε όλους όσους νιώθετε την ανάγκη να το κάνετε. Και κάντε το τώρα, γιατί το παρόν είναι το μόνο που έχετε. Εξάλλου, η ευγνωμοσύνη, είναι το κλειδί της ανθρώπινης ψυχικής ανάτασης και ευτυχίας.
3. Πείτε «αξίζω να σέβομαι και να αγαπώ τον εαυτό μου». Οι άνθρωποι μπορούν να ζήσουν 1 εβδομάδα χωρίς νερό, 2 εβδομάδες χωρίς τροφή, πολλά χρόνια χωρίς σπίτι…αλλά όχι μόνοι. Είναι η μεγαλύτερη δυστυχία. Και ποιό είναι το χειρότερο είδος μοναξιάς; Αυτή από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει κάποιος – όταν δηλαδή δεν είναι καλά με τον εαυτό του. Η αλήθεια είναι ότι ένας σύντροφος ή ένας φίλος μπορεί να ομορφύνει πολύ τη ζωή σας, αλλά δεν μπορεί να καλύψει το κενό που υπάρχει μέσα σας. Υπεύθυνοι για το αίσθημα πληρότητας που νιώθετε, είστε αποκλειστικά εσείς. Αν νιώθετε απίστευτη μοναξιά κάθε φορά που μένετε μόνοι, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δουλέψετε πρώτα τη σχέση σας με τον εαυτό σας.

4. Πείτε «δεν μπορώ πάντα να κερδίζω, μπορώ όμως να μαθαίνω και να προχωρώ μπροστά».
Μην συγχέετε τις λανθασμένες αποφάσεις που μπορεί να πάρετε με το πεπρωμένο σας. Δεν πειράζει αν κάνετε λάθη, όλοι κάνουν. Πάρτε μαθήματα από τις εμπειρίες της ζωής για να γίνετε πιο δυνατοί! Αυτό που αποκαλούμε πεπρωμένο στην πραγματικότητα είναι ο χαρακτήρας μας και ο χαρακτήρας εμπλουτίζεται. Η επίγνωση του ότι είστε υπεύθυνοι για τις πράξεις και τη συμπεριφορά σας δεν θα πρέπει να σας αποθαρρύνει, διότι αυτό σημαίνει ότι είστε ελεύθεροι να αλλάξετε το πεπρωμένο σας. Μπορεί το παρελθόν να έχει διαμορφώσει τα συναισθήματα και τις αντιλήψεις σας, αλλά όλο αυτό μπορεί να αλλάξει αν καταφέρετε να το επανεξετάσετε. Υπάρχει πάντα η δυνατότητα να αλλάξετε το σύνολο εφόσον βρείτε το θάρρος να αναλύσετε τους επιμέρους παράγοντες.
5. Πείτε «έφτασε η ώρα να κάνω κάτι θετικό».
Την επόμενη φορά που θα νιώσετε την επιθυμία να διαμαρτυρηθείτε για κάτι, σταθείτε κι αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που πραγματικά θέλετε. Θέλετε απλώς να γκρινιάξετε ή να βελτιώσετε την κατάστασή σας; Κάθε φορά που γκρινιάζετε για κάτι, στην πραγματικότητα επιθυμείτε να βελτιώσετε τα πράγματα, αλλά φυσικά η διαμαρτυρία από μόνη της δεν είναι ποτέ αρκετή για να συμβεί αυτό. Μην χειροτερεύετε λοιπόν μια κακή κατάσταση γκρινιάζοντας. Προτιμήστε να τη διορθώσετε με θετικές σκέψεις, ιδέες και πράξεις.
6. Πείτε «μπορώ να τα καταφέρω».
Ένα εμπόδιο δεν είναι αρκετό για να σας αποτρέψει. Αυτό που σας εμποδίζει είναι η πεποίθηση ότι δεν μπορείτε να ξεπεράσετε το εμπόδιο. Το πρόβλημα δεν είναι τι έχετε ή τι σας λείπει. Το πρόβλημα είναι ότι περιμένετε τις ιδανικές συνθήκες, κάτι που είναι εκτός πραγματικότητας. Όλα τα ανθρώπινα επιτεύγματα έχουν συμβεί στην πραγματική ζωή. Οτιδήποτε συμβαίνει, γίνεται σε έναν κόσμο που δεν είναι τέλειος. Μην βρίσκετε δικαιολογίες γιατί δεν μπορείτε να τα καταφέρετε. Εστιάστε σε όλους εκείνους τους λόγους για τους οποίους πρέπει να υλοποιήσετε τα σχέδιά σας. Προκλήσεις θα υπάρχουν πάντα, όπως πάντα θα υπάρχουν λύσεις που μπορείτε να εφαρμόσετε για να τις αντιμετωπίσετε.
7. Πείτε «τα προβλήματα των άλλων δεν είναι και δικά μου».
Ειλικρινά, δεν μπορείτε να σώσετε τους άλλους ανθρώπους από τον ίδιο τους τον εαυτό, γι’ αυτό λοιπόν μην ασχολείστε πολύ με τα προβλήματά τους. Όσων η ζωή βρίσκεται σε ένα συνεχές χάος ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να εκτιμήσουν τη δική σας παρέμβαση στην κατάσταση που έχουν δημιουργήσει. Θέλουν να τους δείξετε συμπόνια, αλλά δεν θέλουν να αλλάξουν. Δεν επιθυμούν να καθορίσετε εσείς τη ζωή τους, ούτε να τους απαλλάξετε από τις συναισθηματικές εξαρτήσεις και τους περισπασμούς τους ή να λύσετε τα προβλήματά τους. Πολλοί άνθρωποι θέλουν απλώς να απομυζούν την ενέργεια των άλλων μέσω της θυματοποίησης. Τέλος, εάν βρίσκεστε διαρκώς περικυκλωμένοι από ανθρώπους με πολλά προβλήματα, τότε αξίζει να ελέγξετε τα δικά σας κίνητρα.
8. Πείτε «συγγνώμη».
Συνήθως, όταν αρνείστε να ζητήσετε συγγνώμη από κάποιον είναι κάτι που σας απασχολεί όταν βρεθείτε κι εσείς στη θέση να ζητάτε να σας συγχωρέσουν. Κι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Γιατί; Επειδή οι ενοχές μοιάζουν με πληγή. Μην υποβάλλετε τον εαυτό σας σε αυτή τη διαδικασία. Η συγγνώμη είναι ο καλύτερος τρόπος για να πείτε εσείς την τελευταία λέξη. Εκείνος που απολογείται πρώτος είναι ο πιο δυνατός και εκείνος που προχωρά μπροστά πρώτος είναι και ο πιο ευτυχισμένος. Αυτό είναι κάτι που ισχύει πάντοτε. Εννοείται βέβαια ότι δεν υπάρχει λόγος να ζητήσετε συγγνώμη αν πρόκειται να συνεχίσετε να κάνετε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Να εννοείτε τη συγγνώμη σας. Κοιτάξτε τους άλλους στα μάτια όταν το λέτε και αισθανθείτε την κάθε λέξη σας.
9. Πείτε «σε συγχωρώ».
Μια κατεστραμμένη σχέση που επανέρχεται μέσω της συγχώρεσης μπορεί να γίνει ακόμη πιο δυνατή απ’ ό,τι ήταν πριν. Φυσικά, αυτό δεν είναι απαραίτητο. Να θυμάστε ότι η συγχώρεση δεν οδηγεί αναγκαστικά στην αποκατάσταση των σχέσεων. Δεν είναι αυτός ο σκοπός, κι εξάλλου μερικές σχέσεις απλώς δεν είναι γραφτό να διαρκέσουν. Συγχωρήστε τους άλλους ούτως ή άλλως και αφήστε τα πράγματα να κυλήσουν μόνα τους. Η συγχώρεση σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε στο μέλλον χωρίς να πολεμάτε το παρελθόν. Χωρίς συγχώρεση, οι πληγές δεν επουλώνονται και δεν υπάρχει πρόοδος. Ό,τι συνέβη στο παρελθόν αποτελεί μόνο ένα κεφάλαιο της ζωής σας. Μην κλείνετε το βιβλίο, απλώς γυρίστε σελίδα.
10. Πείτε «η ζωή είναι ωραία».
Ορισμένοι άνθρωποι περιμένουν όλη την ημέρα μέχρι να φτάσει η ώρα να φύγουν από τη δουλειά τους, όλη την εβδομάδα μέχρι να έρθει Παρασκευή, όλο το χρόνο μέχρι να έρθουν οι διακοπές, όλη τους τη ζωή μέχρι να έρθει η ευτυχία. Μην αποκτήσετε κι εσείς τέτοια νοοτροπία. Μην περιμένετε μέχρι να φτάσει η ζωή σας σχεδόν στο τέλος της για να συνειδητοποιήσετε πόσο όμορφη είναι. Η ζωή σας θα αρχίσει να γίνεται όμορφη όταν σταματήσετε να περιμένετε να γίνει καλύτερη.

ΠΗΓΗ

Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!