Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

Δείτε τις δέκα χώρες που δεν ξέρουν…τι θα πει εφορία!

«Στη ζωή δύο πράγματα είναι απόλυτα σίγουρα: ο θάνατος και οι… φόροι». Αυτό υποστήριζε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος. Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, η παραπάνω ρήση όχι μόνο ισχύει, αλλά οι φόροι που επιβάλλονται στα προσωπικά εισοδήματα αποτελούν τη μεγαλύτερη πηγή κρατικών εσόδων.
Υπάρχουν, όμως, ορισμένες χώρες στον κόσμο, που οι πολίτες τους δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν φόρο εισοδήματος, είτε γιατί .......
αποτελούν γνωστούς φορολογικούς παραδείσους είτε γιατί έχουν κατορθώσει να βρουν άλλες πηγές άντλησης κρατικών εσόδων.
Οι δέκα εντυπωσιακότερες περιπτώσεις της παραπάνω «εξαίρεσης» είναι οι ακόλουθες, σύμφωνα με στοιχεία της KPMG.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Διαθέτουν ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν εισοδήματα της υφηλίου, καθώς φθάνει στα 49.000 δολάρια. Δεν υπάρχει, όμως, φορολόγηση προσωπικού εισοδήματος. Τα κρατικά έσοδα προέρχονται από το πετρέλαιο, καθώς είναι ο έβδομος, μεγαλύτερος παραγωγός μαύρου χρυσού αλλά και φυσικού αερίου. Πάντως οι πετρελαϊκές εταιρείες φορολογούνται με συντελεστή 55%. Αν και οι ξένοι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν ούτε ασφαλιστικές εισφορές, οι ντόπιοι πληρώνουν για την κοινωνική ασφάλιση το 5% των συνολικών εσόδων τους, ενώ οι εργοδότες από 12,5% έως 15%.

Κατάρ

Πρόκειται για τη χώρα με το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ παγκοσμίως, το οποίο φθάνει στα 102.800 δολάρια, βάσει στοιχείων του CIA World Factbook. Τα κρατικά ταμεία στηρίζονται στα έσοδα από το φυσικό αέριο – ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως – με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα να φορολογούνται με συντελεστή 35%. Όμως δεν υπάρχει καμία φορολόγηση για τα προσωπικά εισοδήματα αλλά ούτε και για την ακίνητη περιουσία.

Ομάν

Όπως και οι γειτονικές του χώρες στη Μ. Ανατολή έτσι και το Ομάν αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του από το πετρέλαιο. Τα έσοδα αυτά αντιστοιχούν στο 70% των συνολικών, ενώ στο α” εξάμηνο του 2015 έφθασαν στο επίπεδο των 13,7 δισ. δολαρίων. Δεν υπάρχει φορολόγηση για το προσωπικό εισόδημα, αν και οι εργαζόμενοι καταβάλλουν το 6,5% του μηνιαίου μισθού τους προκειμένου να στηρίξουν το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ υπάρχει και ένας εφάπαξ φόρος 3% για όποιον αγοράζει ακίνητο.

Κουβέιτ

Διαθέτει τα έκτα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα παγκοσμίως. Το πετρέλαιο αντιστοιχεί στο 50% του ΑΕΠ, στο 90% των εξαγωγών και στο 80% των κρατικών εσόδων, σύμφωνα με στοιχεία του OPEC. Δεν υπάρχει φορολόγηση του προσωπικού εισοδήματος, ενώ η μηνιαία συνεισφορά στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης φθάνει στο 7,5% του μηνιαίου μισθού των εργαζομένων.

Νησιά Κέιμαν

Το γνωστότερο offshore χρηματοοικονομικό κέντρο του κόσμου. Αποτελεί πόλο έλξης για τους πλούσιους της υφηλίου καθώς κανείς δεν θα τους «χρεώσει» για τα χρήματά τους και σε αρκετές περιπτώσεις δεν θα «ψάξει» ούτε καν ποιες είναι οι πηγές τους.

Μπαχρέιν

Το 70% των κρατικών εσόδων προέρχεται από τις πωλήσεις πετρελαίου, ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να καταβάλουν μηνιαίως το 7% των συνολικών εσόδων τους ως εισφορά στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Φυσικά δεν υπάρχει φορολόγηση του εισοδήματος. Οι εργοδοτικές εισφορές φθάνουν στο 12% για τους ντόπιους εργαζόμενους και στο 3% για τους ξένους.

Βερμούδες

Θεωρείται μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, αλλά και μεταξύ αυτών με το υψηλότερο κόστος ζωής. Δεν υπάρχει φορολόγηση του προσωπικού εισοδήματος, αλλά οι εργαζόμενοι καταβάλλουν 30,4 δολάρια εβδομαδιαίως ως εισφορά για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Μπαχάμες

Συγκαταλέγεται μεταξύ των πλουσιότερων χωρών της Καραϊβικής, με τη οικονομία της να στηρίζεται κατά κύριο λόγο στα έσοδα από τον τουρισμό. Το 70% των κρατικών εσόδων αντλούνται από τους δασμούς στα εισαγόμενα είδη, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν μηνιαία εισφορά 3,5% του μισθού τους για την κοινωνική ασφάλιση.

Σ. Αραβία

Η μεγαλύτερη εξαγωγός πετρελαίου παγκοσμίως. Δεν φορολογεί τους μισθούς, αλλά οι ξένοι αυτοαπασχολούμενοι φορολογούνται με συντελεστή 20%. Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν ως ασφαλιστική εισφορά το 9% του μηνιαίου μισθού τους, όσο ακριβώς είναι και το ποσοστό που καταβάλλουν οι εργοδότες.

Μπρουνέι

Είναι η μοναδική ασιατική χώρα στην οποία δεν φορολογείται το προσωπικό εισόδημα. Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν μηνιαίως ως ασφαλιστική εισφορά το 5% του μισθού τους και για τη συνταξιοδότησή τους το 3%, με τους εργοδότες να καταβάλουν τις ίδιες ακριβώς εισφορές.



πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!