Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Παραδοσιακή μικρασιάτικη φανουρόπιτα

ΥΛΙΚA
1 φλ. σπορέλαιο
3 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλ. ζάχαρη
1 φλ. φυσικό χυμό πορτοκάλι
1 κουτ.. γλυκού σόδα
½ φλ.....
καρύδι κομμένο μέτριο
½ φλ. σταφίδα ξανθή
½ κ.γ. γαρίφαλο
¾ κ.γ. κανέλλα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προετοιμασία
Διαλύουμε τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού.
Αν έχουμε τη σταφίδα στο ψυγείο, τότε πρέπει να τη βάλουμε 4 ώρες σε νερό για να φουσκώσει. Αν την πάρουμε φρέσκια, τη χρησιμοποιούμε απευθείας.

Εκτέλεση
Λιώνουμε τη ζάχαρη, όσο γίνεται, χτυπώντας την μέσα στο λάδι.
Ρίχνουμε στο μίγμα το πορτοκάλι όπου έχουμε διαλύσει τη σόδα. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 3-4΄ (σε αυτό το στάδιο χρησιμοποιούμε μίξερ).
Σε ένα μπολ έχουμε βάλει το αλεύρι μαζί με το γαρίφαλο, την κανέλλα, το καρύδι και τη σταφίδα (την οποία έχουμε στεγνώσει ταμποναριστά για να μην σβολιάσει το αλεύρι όταν την ρίξουμε). Ανακατεύουμε το μίγμα με αναδευτήρα ή με κουτάλι.
Λαδώνουμε ελάχιστα ένα ταψί νούμερο 28 (ήδη το μίγμα μας έχει όσο λάδι χρειάζεται για να μην κολλήσει) και απλώνουμε το μίγμα.
Βάζουμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°, ανάλογα το φούρνο (ψήνεται και σε αντίσταση και σε αέρα), για 40-60΄.
Αφήνουμε τη φανουρόπιτα να κρυώσει και μετά την κόβουμε.
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!