Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Κακοσμία στόματος: Με ποια τροφή θα την καταπολεμήσεις



Η κακοσμία του στόματος είναι ένα πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα, που μπορεί όμως να σας κάνει να νιώσετε άβολα, ειδικά αν δεν το έχετε αντιληφθεί και σας το επισημάνει κάποιος άλλος.
Η συνηθέστερη αιτία γι' αυτό είναι .....τα δόντια, την περιποίηση και τον έλεγχο των οποίων συχνά παραμελούμε.
Ποιος είναι όμως ο πιο απλός τρόπος για να απαλλαγεί κάποιος από την κακοσμία του στόματος;
Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γιαούρτι μπορεί να μειώνει την κακοσμία στόματος και τα επιβλαβή βακτηρίδια που ζουν στη γλώσσα, στο σάλιο και αλλού στο στόμα.
Όσοι καταναλώνουν τακτικά γιαούρτι έχουν επίσης μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τερηδόνα.
Στο τμήμα οδοντιατρικής της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Τόκιο οι επιστήμονες ερεύνησαν την κακοσμία του στόματος. Αρχικά μέτρησαν μέσα στο στόμα 25 εθελοντών, τα επίπεδα των πτητικών ουσιών (σουλφίδιο του υδρογόνου) που σε μεγάλο ποσοστό ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος. Το επόμενο βήμα της έρευνας ήθελε τους εθελοντές να καταναλώνουν καθημερινά επί 6 εβδομάδες 100 γραμμάρια γιαουρτιού (δίχως ζάχαρη), πρωί και βράδυ.
Όταν ολοκληρώθηκαν οι 6 εβδομάδες οι ερευνητές μέτρησαν πάλι τα επίπεδα των πτητικών ουσιών στο στόμα των εθελοντών. Διαπίστωσαν ότι 8 στους 10 είχαν στο σάλιο και στη γλώσσα λιγότερες πτητικές ουσίες που προκαλούν την κακοσμία του στόματος. Επίσης οι εθελοντές αυτοί, λόγω της κατανάλωσης γιαουρτιού, είχαν λιγότερη οδοντική πλάκα και ουλίτιδα.
Οι Ιάπωνες επιστήμονες τονίζουν ότι: «Είναι πιθανόν πως το γιαούρτι μπορεί να μειώσει νοσηρά βακτηρίδια στο στόμα τα οποία εκτός από ουλίτιδα, οδοντική πλάκα και τερηδόνα, δημιουργούν σουλφίδια και άλλες πτητικές ουσίες που προσδίδουν κακή οσμή στην αναπνοή».

Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!