Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

Άγρια ζώα εμφανίστηκαν στο Τσέρνομπιλ, τριάντα χρόνια μετά την καταστροφή

Πριν από περίπου 30 χρόνια, συνέβη το μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία, στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας. Οι συνέπειες της καταστροφής στη γύρω περιοχή, και όχι μόνο, ήταν ολέθριες ενώ για πολλά χρόνια κάθε ύπαρξη ζωής απειλούνταν από ....τη παρουσία της ραδιενέργειας.
Σήμερα, το φυσικό περιβάλλον δείχνει να ανακάμπτει ενώ ορισμένα άγρια ζώα, όπως λύκοι, αρκούδες κ.α, έχουν εμφανιστεί στην περιοχή. Οι επιστήμονες που εντόπισαν τα ζώα, κάνουν λόγο για ένα θαύμα της φύσης, όντας ιδιαίτερα αισιόδοξοι με το γεγονός πως η αναπαραγωγή των ζώων κυλάει κανονικότατα ενώ η μικρή ποσότητα ραδιενέργειας, που ακόμη υπάρχει, δε φαίνεται να επηρεάζει τους πληθυσμούς των άγριων ζώων σε μεγάλο βαθμό. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες: «Αυτό δεν σημαίνει ότι η ραδιενέργεια κάνει καλό στα ζώα. Απλώς δείχνει ότι οι συνέπειες των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, όπως της γεωργίας, του κυνηγιού και της δασοκομίας, είναι πολύ χειρότερες».
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Current Biology», ασχολήθηκε αποκλειστικά με τους πληθυσμούς των μεγαλόσωμων ζώων και όχι με άλλα είδη, όπως πουλιά και έντομα. Τα αποτελέσματά της είναι ενθαρρυντικά αλλά βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο με τους ερευνητές να τονίζουν πως οι μελέτες και οι μετρήσεις πρέπει να συνεχιστούν ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!