Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

ΒΑΣΙΛΌΠΙΤΑ-ΤΣΟΥΡΈΚΙ ΑΠΛΉ ΝΌΣΤΙΜΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΉ



ΥΛΙΚΑ (10-12 μερίδες)

1 κιλό αλεύρι δυνατό ή αλεύρι για τσουρέκι

5 αβγά

250 γρ ζάχαρη

200 γρ βούτυρο

200 γρ γάλα

80 γρ μαγιά φρέσκια

5 γρ .....
μαχλέπι

1 πρέζα αλάτι

1 αβγό για επικάλυψη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι βούτυρο, ζάχαρη, μαχλέπι, γάλα(κρατάμε λίγο για να διαλύσουμε τη μαγιά) σε χαμηλή φωτιά να γίνει το μίγμα χλιαρό. Αν ξεχαστούμε και γίνει καυτό δεν στενοχωριόμαστε το αφήνουμε να γίνει χλιαρό εκτός φωτιάς.

Προσθέτουμε τα αβγά ανακατεύοντας καλά. Διαλύουμε την μαγιά σε λίγο από το γάλα που κρατήσαμε και την προσθέτουμε στο υπόλοιπο μίγμα. Στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά ώστε το ζυμάρι να ξεκολλάει από τα χέρια μας. Μπορούμε, αν έχουμε, να ζυμώσουμε το μίγμα στο μίξερ με το εξάρτημα για το ζύμωμα. Φτιάχνουμε μία μπάλα, κάνουμε έναν σταυρό και την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπώλ σκεπάζοντας με πετσέτα και σε ζεστή θερμοκρασία μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της και εξαφανιστεί ο σταυρός.

Παίρνουμε την ζύμη την πατάμε να έχει πάχος 4-5 εκ και κάπως στρογγυλό σχήμα. Τοποθετούμε από κάτω το νόμισμα. Τοποθετούμε τη ζύμη σε ταψάκι με λαδόκολλα στον πάτο. Αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον να διπλασιαστεί, με πινέλο αλείφουμε την επιφάνεια με το χτυπημένο αβγό αφήνουμε για λίγο μέχρι να στεγνώσει το αβγό. Σε αυτήν τη φάση μπορούμε να πασπαλίσουμε με σουσάμι ή αμύγδαλο φιλέ.

Εχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε την βασιλόπιτα για 1 ώρα περίπου μέχρι η βασιλόπιτα να ροδίσει και να ξεκολλάει από την λαδόκολλα.

πηγη
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!