Κυριακή 17 Απριλίου 2016

Ξέρεις πως δε σπάνε τα αυγά στο βράσιμο; Μάθε τώρα _

Υπάρχουν διάφορα μυστικά για το πως δε σπάνε τα αυγά στο βράσιμο. Ρωτήσαμε γιαγιάδες, μαμάδες, αλλά και μαγείρισσες και σου παρουσιάζουμε αυτά που συγκεντρώνουν τις περισσότερες ψήφους εμπιστοσύνης. Δοκίμασέ τα και ίσως το φετινό Πάσχα κυλήσει με λιγότερες απώλειες!
 Βγάλε τα αυγά από το ψυγείο το προηγούμενο βράδυ και άφησέ τα σε θερμοκρασία δωματίου. Αν βάλεις σε καυτό νερό τα αυγά που μόλις έβγαλες από το ψυγείο οι πιθανότητες να .....μη ραγίσουν είναι πολύ λίγες. 
Στρώσε στον πάτο της κατσαρόλας ένα πανάκι κι ακούμπησε τα αυγά πάνω του. 
Βράσε μία στρώση αυγών τη φορά. 
Μόλις αρχίσει το νερό να βράζει, χαμήλωσε πολύ την κουζίνα. Πολλές κυρίες μας είπαν μάλιστα ότι κλείνουν εντελώς τη φωτιά, βάζουν το καπάκι στην κατσαρόλα και τα αφήνουν στο νερό μέχρι να κρυώσει τελείως. 
Μην βράζεις τα αυγά για περισσότερο από 15 λεπτά ( 20 λεπτά αν είναι μεγάλα). Ρίξε στο νερό που θα βάλεις να βράσουν τα αυγά αλάτι και ξίδι. Με το ξίδι και το αλάτι στο νερό, ακόμη κι αν κάποιο αυγό ραγίσει, οι πόροι του τσοφλιού θα έχουν διασταλεί λειτουργώντας σαν ασπίδα προστασίας οπότε ασπράδι και κρόκος δε θα χυθούν μέσα στο νερό.
 Επίσης, μία απάντηση στο πως δε σπάνε τα αυγά στο βράσιμο είναι βάζοντας στην κατσαρόλα μια μεταλλική κουτάλα που θα εξέχει. Το μέταλλο θα απορροφήσει την επιπλέον θερμότητα και έτσι τα αυγά δε σπάνε.
 Πώς θα ξέρεις ότι έβρασαν τα αυγά; Ένα μέτριο αυγό χρειάζεται περίπου 15 λεπτά βράσιμο. Στην ώρα αυτή γίνεται σφιχτό, αλλά δεν προλαβαίνει να πρασινίσει ο κρόκος του. 
Αν θες να σιγουρευτείς ότι ένα αυγό έχει βράσει κάνε το εξής: Βάλε το αυγό πλαγιαστά στο τραπέζι κρατώντας το με δυο δάκτυλα (αντίχειρα και δείκτη). Γύρισέ το σαν να ήταν σβούρα και άφησέ το να περιστραφεί μόνο του. Καθώς περιστρέφεται σταμάτησέ το στιγμιαία με τα δάχτυλό σου και ξανάφησέ το. Αν αρχίσει ξανά να περιστρέφεται από μόνο του τότε είναι άβραστο. Αν μείνει σταματημένο, τότε είναι βρασμένο.

Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!