Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Κρεμμυδόπιτα Σκοπέλου


Στριφογυριστή Σκοπελίτικη Κρεμμυδόπιτα - Στο χωριό Γλώσσα, από την Μαρίνη Ορφανού
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
2 κιλά ξερά Κρεμμύδια
100 γραμμάρια Βούτυρο Φρέσκο
2 φλιτζάνια Γλυκό Τραχανά
150 γραμμάρια Κατσικίσιο Τυρί
150 γραμμάρια .....

Μυζήθρα
1 φλιτζάνι Ελαιόλαδο
2 Αυγά

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 ΦΥΛΛΑ
1 κιλό Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια Νερό
½ κουταλάκι του γλυκού Αλάτι
2 κουταλιές Ελαιόλαδο
1 κουταλιά Ξύδι
100 γραμμάρια Νισεστέ


ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψιλοκόβουμε 2 κιλά κρεμμύδια και ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο. Τα αφήνουμε να σιγοβράσουν. Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό γιατί τα κρεμμύδια θα βγάλουν το ζουμί τους. Τα κρεμμύδια θέλουν περίπου μία ώρα για να γίνουν κρέμα.


Φτιάχνουμε μια ζύμη χρησιμοποιώντας αλεύρι, λίγο αλάτι, ελαιόλαδο και μια κουταλιά ξύδι. Ρίχνουμε και το ανάλογο νερό. Ο κανόνας λέει μια κούπα νερό για ½ κιλό αλεύρι. Φτιάχνουμε την ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για ½ ώρα, σκεπασμένη με μια βρεγμένη πετσέτα.


Στη συνέχεια ασχολούμαστε με την γέμιση. Όταν τα κρεμμύδια λιώσουν, ρίχνουμε μέσα 100 γραμμάρια φρέσκο βούτυρο και τον γλυκό τραχανά. Το σωστό είναι να αφήσουμε όλη τη νύχτα τη γέμιση στην άκρη, για να ρουφήξει ο τραχανάς τα υγρά και να φουσκώσει. Αν δεν έχουμε χρόνο αφήνουμε την γέμιση όσο περισσότερο μπορούμε μέχρι να φουσκώσει ο τραχανάς.
Όταν φουσκώσει ο τραχανάς, προσθέτουμε στο μείγμα δύο καλοχτυπημένα αυγά και τα τυριά. Αντί για κατσικίσιο τυρί μπορείτε να βάλετε φέτα. Ανακατεύουμε καλά το μείγμα.


Λαδώνουμε το ταψί μας. Ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια εργασίας και την ζύμη με νισεστέ για να ανοίξει πιο εύκολα το φύλλο. Τσιμπάμε το φύλλο για να φύγει ο αέρας. το διπλώνουμε στην μέση, το λαδώνουμε και κάνουμε στην άκρη του φύλλου μια λωρίδα με γέμιση. Διπλώνουμε τις υπόλοιπες άκρες του φύλλου για να μην χυθεί η γέμιση και ξεκινάμε να στριφογυρίζουμε το φύλλο. Κάνουμε ένα χοντρούτσικο σωλήνα με γέμιση και τον στριφογυρνάμε σε σχήμα σαλίγκαρου. Ανοίγουμε και τα υπόλοιπα φύλλα και συνεχίζουμε γεμίζοντας τα, μέχρι να γεμίσουμε το ταψί. Ψήνουμε για μία ώρα στους 180 βαθμούς ή τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο.


Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!