Τετάρτη 18 Μαΐου 2016

Οι πιο αποτελεσματικές μέθοδοι για την πρόληψη του Αλτσχάιμερ και της άνοιας

Οι ειδικοί, πολλές φορές, συμβουλεύουν τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να εξασκούν το μυαλό τους με διάφορες ασχολίες ώστε να δράσουν προληπτικά έναντι σε εκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια και το αλτσχάιμερ. Συνηθέστερο παράδειγμα είναι το ......σταυρόλεξο. Μια ασχολία αρκετά δημοφιλής και στις μικρότερες ηλικίες αφού εκτός από το γεγονός ότι «ακονίζεις» τον εγκέφαλό σου, μαθαίνεις και ενδιαφέροντα πράγματα.
Παρόλα αυτά, μια πρόσφατη έρευνα, έρχεται να φωτίσει περισσότερο αυτό το ζήτημα και να προτείνει ορισμένες μεθόδους που φαίνεται να είναι πιο αποτελεσματικές. Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια UCLA σε συνδυασμό με το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχιατρικής Έλεν Λαβρέτσκι και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Alzheimer’s Disease».

Στην έρευνα συμμετείχαν 25 άτομα άνω των 50 ετών και η διάρκειά της ήταν περίπου 3 μήνες. Τα άτομα χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η μία έκανε γιόγκα σε εβδομαδιαία βάση και διαλογισμό καθημερινά, ενώ η άλλη ομάδα έλυνε σταυρόλεξα και έπαιρνε μέρος σε παιχνίδια που κρατάνε τον εγκέφαλο σε μια σχετική εγρήγορση.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα άτομα, αρχικά, εμφάνιζαν προβλήματα στη μνήμη τους. Με το τέλος του τριμήνου της έρευνας και οι δύο ομάδες εμφάνισαν βελτίωση στη μνήμη, όμως τα άτομα της ομάδας που έκανε γιόγκα και διαλογισμό εμφάνισαν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά βελτίωσης. Επίσης, οι ασκήσεις αυτές, τους βοήθησαν να ανταπεξέλθουν καλύτερα σε καταστάσεις άγχους και στρες, οι οποίες προκαλούνται πιο συχνά σε άτομα με σταδιακή απώλεια μνήμης.

Οι ειδικοί τονίζουν πως τέτοιου είδους ασκήσεις μπορεί να αποδειχθούν πολύ χρήσιμες στα άτομα που αντιμετωπίζουν αυτές τις ασθένειες, αλλά και στις οικογένειές τους, ως μια λύση λιγότερο δαπανηρή από τις καθιερωμένες μεθόδους καταπολέμησης αλλά και πάνω από όλα φυσική και τονωτική για ολόκληρη τη λειτουργία του οργανισμού.
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!