Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Διαβήτης: Τα ελληνικά βότανα που τον καταπολεμούν πιο αποτελεσματικά

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ο αριθμός των ανθρώπων που πάσχουν από διαβήτη παγκοσμίως έχει εκτοξευθεί τα τελευταία χρόνια, απόρροια της κακής διατροφής από το “γρήγορο φαγητό” και της ελλιπούς σωματικής άσκησης από την καθιστική εργασία και τις πολλές ώρες μπροστά στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Ο διαβήτης έχει χαρακτηριστεί ως η επόμενη μεγάλη μάστιγα μετά τον καρκίνο. Γι' αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιες είναι εκείνες οι τροφές που περιορίζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, ή τον καταπολεμούν πιο αποτελεσματικά.

Η “απάντηση” κρύβεται στα βότανα που παρέχει η Φύση. Δείτε ποια είναι αυτά που καταπολεμούν τον διαβήτη πιο αποτελεσματικά:......

Βασιλικός: Σε μια μικρή επιστημονική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 40 άτομα με διαβήτη τύπου-2, διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που καταναλώνουν βασιλικό ήταν σε θέση να μειώσουν επίπεδα της γλυκόζης νηστείας στο αίμα τους κατά περίπου 17,6%. Επιπλέον, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους μετά την κατανάλωση ενός γεύματος μειώθηκαν κατά 7,3%.

Κανέλα: Το αρωματικό αυτό φυτό δεν ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, αλλά το αντίθετο. Σε έρευνα του 2003 διαπιστώθηκε ότι μετά από μόλις 40 ημέρες, ένας τύπος κανέλας που ονομάζεται Cinnamomum aromaticum ή cassia βρέθηκε ότι μειώνει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα κατά σχεδόν 30%.

Χαμομήλι: Το χαμομήλι έχει την ικανότητα να βοηθά στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, να αφαιρεί από αυτό τη ζάχαρη και να την αποθηκεύσει στο ήπαρ. Αυτό το καθιστά μια εξαιρετική επιλογή ανάμεσα σε άλλα βότανα και μπαχαρικά που μπορείτε να προμηθευτείτε για να κάνετε κάποιο ρόφημα, όπως τσάι.

Κύμινο: Η πικάντικη, καπνιστή γεύση του κύμινου είναι ακόμα μια γεύση που μπορούν να απολαύσουν οι διαβητικοί ή όσοι αντιμετωπίζουν κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη. Όχι μόνο μειώνει τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα, αλλά ρυθμίζει τα υποπροϊόντα της γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία είναι επιβλαβή ανησυχητικό για εκείνους που έχουν την ασθένεια.

Σύμφωνα με έρευνα από το Ιατρικό Κολέγιο Weill Cornell στις ΗΠΑ, τα παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2, που πρώτα καταναλώνουν τις πρωτεΐνες και τα λαχανικά και μετά τους υδατάνθρακες σε ένα γεύμα, εμφανίζουν χαμηλότερες τιμές “μεταγευματικής” γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα, ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης αυτών των ομάδων τροφών με αυτήν τη σειρά.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ένα διαιτητικό πλάνο που εκτός από το είδος, προβλέπει και την σειρά με την οποία πρέπει να καταναλώνονται οι τροφές σε άτομα με διαβήτη τύπου-2, μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικό στο να κρατήσει διαταραχές της ινσουλίνης και άλλα συναφή προβλήματα υπό έλεγχο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Louis Aronne, αναφέρει σχετικά: “Οι υδατάνθρακες ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά αν πεις σε κάποιον απλά “μην φας υδατάνθρακες” είναι δύσκολο να συμμορφωθεί (...) Η μελέτη αυτή προτείνει έναν εναλλακτικό και ευκολότερο τρόπο ώστε οι ασθενείς να μειώσουν το σάκχαρο και τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους”.

Στην μελέτη συμμετείχαν 11 άτομα που κατανάλωναν ένα γεύμα από ψωμί, στήθος κοτόπουλο, μαρούλι και ντομάτα σαλάτα με dressing χαμηλών λιπαρών, μπρόκολο στον ατμό με βούτυρο και χυμό πορτοκάλι. Αυτό το γεύμα έγινε συνολικά 2 ξεχωριστές ημέρες με μία εβδομάδα διαφορά και στην κάθε ημέρα οι συμμετέχοντες είχαν το συγκεκριμένο γεύμα και το μεσημέρι, αλλά και το βράδυ.

Την πρώτη εβδομάδα, οι συμμετέχοντες έφαγαν πρώτα τους υδατάνθρακες, το ψωμί και τον χυμό πορτοκαλιού και μετά από 15 λεπτά έφαγαν την πρωτεΐνη, τα λαχανικά και το λίπος. Την δεύτερη εβδομάδα, οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν πρώτα την πρωτεΐνη, τα λαχανικά και το λίπος πρώτα και μετά από 15 λεπτά τους υδατάνθρακες. Τα επίπεδα γλυκόζης ελήφθησαν από όλους τους συμμετέχοντες ανά 30, 60 και 120 λεπτά μετά από κάθε γεύμα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα γλυκόζης ήταν πολύ χαμηλότερα, όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωσαν πρώτα τα λαχανικά και τις και μετά τους υδατάνθρακες. Συγκεκριμένα, στους ελέγχους ανά 30, 60 και 120 λεπτά μετά το γεύμα, αυτή η μείωση ήταν της τάξης του 29%, 37% και 17% αντίστοιχα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Diabetes Care.
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!