Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

Ύπνος: Η μεσημεριανή σιέστα προστατεύει από πίεση και έμφραγμα

Μέχρι σήμερα είχαμε δει πως έστω και μισή ώρα ύπνου το μεσημέρι βοηθά στο μυαλό αφού μας ξεκουράζει και μας κάνει να γεμίζουμε τις μπαταρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τώρα, Έλληνες ερευνητές βρήκαν πως ο μεσημεριανός ύπνος, η γνωστή μας σιέστα, έχει κ ένα ακόμα καλό. Προστατεύει από έμφραγμα και πίεση.

Ερευνητές από το νοσοκομείο .....Ασκληπιείο Βούλαςέκαναν μελέτες σε 386 εθελοντές, με μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη.

Τα αποτελέσματα της έρευνας, που παρουσιάστηκαν στο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας (ESC 2015), έδειξαν πως όσοι εθελοντές κοιμόντουσαν το μεσημέρι είχαν κατά 4% (κατά μέσον όρο) χαμηλότερη πίεση τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας που ήσαν ξύπνιοι.
Είχαν επίσης κατά 6% χαμηλότερη πίεση στη διάρκεια του βραδινού ύπνου.

Μάλιστα, όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, μία ώρα ύπνος το μεσημέρι μπορεί να περιορίσει ακόμα και την ανάγκη για σύνθετη φαρμακευτική αγωγή στα άτομα με υπέρταση.

Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Εμμανουήλ Καλλίστρατος «η μελέτη μας υποδηλώνει ότι όχι μόνο ο μεσημβρινός ύπνος σχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, αλλά όσο πιο παρατεταμένος είναι τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη».

Ο Δρ, Καλλίστρατος είπε πως οι μειώσεις αυτές μοιάζουν μικρές, αλλά τόνισε πως ακόμα και η πιο μικρή μείωση της πίεσης μπορεί να μειώσει έως 10% τον κίνδυνο σοβαρού καρδιαγγειακού συμβάντος, όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!