Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

«Σφουγγάτο Μυτιλήνης»

Ένα εύκολο ωραίο παραδοσιακό φαγητό…

1½ κιλό κολοκυθάκια τριμμένα
1/2 φλιτζανι ελαιόλαδο....

70 γραμ. λιωμένο βούτυρο γάλακτος
500 γραμ. φέτα τριμμένη
300 γραμ. γραβιέρα τριμμένη
1 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό ή άνηθο
6 αυγά
2 κουταλιές αλεύρι
125 γραμ. κρέμα γάλακτος ή γάλα εβαπορέ
½ κουταλάκι πιπέρι φρεσκοτριμμένο
λίγο αλάτι
2 κουταλιές της σούπας φρυγανιά τριμμένη:

Τρίβετε τα κολοκυθάκια, τα πασπαλίζετε με λίγο αλάτι και τα αφήνετε να στραγγίσουν σε σουρωτήρι 1 ώρα, πιέζοντας τα συχνά με μια κουτάλα για να βγάλουν τα υγρά τους. Ανακατεύετε σ' ένα μπολ τα κολοκυθάκια με τη γραβιέρα και τη φέτα, το αλεύρι, το μαϊντανό ή τον άνηθο και το πιπέρι. Χτυπάτε τα 5 αυγά με την κρέμα γάλακτος ή το γάλα εβαπορέ και τα ενσωματώνετε στο μείγμα των κολοκυθιών. Βουτυρώνετε το ταψί και πασπαλίζετε με τη φρυγανιά. Σ' ένα κατσαρολάκι λιώνετε το υπόλοιπο βούτυρο και το ανακατεύετε με το λάδι. Απλώνετε επάνω το μείγμα των κολοκυθιών. Ρίχνετε όσο από το μείγμα βουτύρου-λαδιού περίσσεψε (αφού το χτυπήσετε με τον κρόκο του έκτου αυγού) στην επιφάνεια. Ραντίζετε με λίγο νερό και ψήνετε το σφουγγάτο στους 180 C 50 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνειά του.

Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!

Σκάστε τις φούσκες!