Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ενα... υπερόπλο για τους όγκους στον πνεύμονα

Ελπίδα για τη θεραπεία του καρκίνου του πνεύμονα δίνει η νέα επαναστατική μέθοδος που αναπτύχθηκε από ερευνητές στην Ισπανία, οι οποίοι κατάφεραν να θεραπεύσουν τον καρκίνο του πνεύμονα σε ποντίκια που είχαν έως και 200 όγκους!
Επιστήμονες του Ινστιτούτου Ογκολογίας Vall d'Hebron στη Βαρκελόνη κατάφεραν να ...μπλοκάρουν την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που ευθύνεται για την εξέλιξη των όγκων, χωρίς να προκύψει καμία παρενέργεια. Μάλιστα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η θεραπεία ήταν ακόμη πιο αποτελεσματική έπειτα από αρκετούς κύκλους χορήγησης, γεγονός που έδειξε ότι τα ποντίκια δεν ανέπτυξαν αντίσταση σ' αυτήν. Ο παράγοντας αυτός είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς η ανάπτυξη αντίστασης είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γιατροί.
Η θεραπεία στοχεύει σε μια πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στα κύτταρα, αλλά όταν παράγεται σε υπερβολική ποσότητα από τον οργανισμό μπορεί να οδηγήσει σε πρόκληση καρκίνου και ανεξέλεγκτη ανάπτυξή του. Οι επιστήμονες χορήγησαν στα ποντίκια μέσω του νερού τους ένα αντιβιοτικό, το οποίο ενεργοποίησε ένα γονίδιο που μπλόκαρε την παραγωγή της συγκεκριμένης πρωτεΐνης. Μετά τον πρώτο κύκλο της θεραπείας επέστρεψε το 63% των όγκων, μετά τον δεύτερο το 11%, αλλά μετά τον όγδοο ο καρκίνος είχε εξαλειφθεί!
Παλαιότερες μελέτες γι' αυτήν τη μέθοδο είχαν δείξει παρόμοια αποτελέσματα, όμως υπήρχαν ανησυχίες για την πρόκληση σοβαρών παρενεργειών. Ωστόσο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Genes and Development», η νέα γονιδιακή θεραπεία είναι απολύτως ακίνδυνη, καθώς χορηγήθηκε για τέσσερις εβδομάδες σε ποντίκια που είχαν έως και 200 όγκους στους πνεύμονες, οι οποίοι θεραπεύτηκαν πλήρως!
«Είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι, που έχουμε φτάσει σ' αυτό το σημείο, που είμαι σχεδόν βέβαιη ότι παρόλο που υπάρχει αρκετός δρόμος ακόμα, θα αλλάξει η πορεία της θεραπείας του καρκίνου» ανέφερε η συντάκτρια της επιστημονικής έκθεσης δρ Laura Soucek.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να προσαρμόσουν τη νέα θεραπεία, ώστε να είναι όσο ασφαλής και αποτελεσματική χρειάζεται, προκειμένου να ξεκινήσουν οι κλινικές δοκιμές και να χορηγηθεί στον άνθρωπο.
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!

Σκάστε τις φούσκες!