Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Κουκιά φρέσκα με αγκινάρες

Υλικά:
1 κιλό φρέσκα κουκιά
600 γρ αγκινάρες (έβαλα κατεψυγμένες)
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 κύβος ζωμός λαχανικών .....αραιωμένος σε 2 κούπες ζεστό νερό
2-3 κουταλιές άνιθος ψιλοκομμένος
Αλατοπίπερο
Χυμός από 2 λεμόνια
1 κουταλιά σούπας νισεστές ή κορν-φλάουρ

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα κουκιά γύρω-γύρω, αν έχουν σκληρές ίνες,
αλλιώς κόβουμε μόνο το πάνω και το κάτω μέρος.
Ανάλογα με το μέγεθος, τα κόβουμε στα 2 ή στα 3 και τα πλένουμε καλά.
Τα αφήνουμε να στραγγίσουν.



Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τα κουκιά και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.

Ρίχνουμε τον κύβο με το ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά
και αφήνουμε να ψηθούν για 15 λεπτά περίπου.
Τότε προσθέτουμε τις αγκινάρες και τον άνιθο, αλατοπίπερο
και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 30-35 λεπτά ακόμα,
μέχρι να μαλακώσουν τα κουκιά και οι αγκινάρες και να δέσει η σάλτσα.

Στον χυμό λεμονιού διαλύουμε το νισεστέ και περιχύνουμε το φαγητό.
Ανακατεύουμε να πάει παντού, κουνώντας την κατσαρόλα.
Αφήνουμε να πάρει 1-2 βράσεις και σβήνουμε τη φωτιά.
Το συνοδεύουμε με φέτες φρέσκο ή φρυγανισμένο ψωμάκι!


Σημ: Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες αγκινάρες, τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα κουκιά.

Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!