Μιας και οι σαλάτες
αποτελούν ελαφριά και δροσιστικά γεύματα –ό,τι πρέπει για το καλοκαίρι-
συγκεντρώσαμε για εσάς 6 διαφορετικές σαλάτες που και θα σας δροσίσουν
και θα σας χορτάσουν και θα σας ωφελήσουν στη σιλουέτα και την υγεία
σας.
Οι σαλάτες από την άλλη, δεν απαιτούν πολύ χρόνο προετοιμασίας, είναι δροσερές γιατί τα συστατικά τους είναι ωμά, δεν μας βαραίνουν και μας παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά και ενέργεια. Δοκιμάστε τις παρακάτω ιδέες σαλάτας και δείτε τι μπορεί να κάνει για σας η κάθε μια.
Σαλάτα με ντομάτα και βότανα: η ντομάτα δεν είναι μόνο για τη χωριάτικη
Βαρεθήκατε την κλασική χωριάτικη και θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό με τις τόσο γευστικές ντομάτες σας; Συνδυάστε τες με ροδέλες κόκκινου κρεμμυδιού, φρέσκο κρεμμυδάκι, βασιλικό, μαϊντανό, εστραγκόν και περιχύστε τη με σάλτσα από ξίδι, χυμό λεμονιού, νερό, ψιλοκομμένες πιπεριές, σκόρδο, ρίγανη, μάραθο, άνηθο, λίγη ζάχαρη και λίγο αλάτι. Μια μερίδα αυτής της σαλάτας αποδίδει περίπου 90 θερμίδες και 3 γραμμάρια φυτικών ινών, ενώ είναι πλούσια στο αντιοξειδωτικό λυκοπένιο από τις ντομάτες, που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Το κρεμμύδι της σαλάτας, που αποτελεί σημαντικό συστατικό επίσης, συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερίνης και στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, ενώ έχει αντιφλεγμονώδη και αναλγητική δράση.
Σαλάτα με πρωταγωνιστή το σπανάκι: χορταστική με λίγες θερμίδες
Θα χρειαστείτε λίγο φρέσκο σπανάκι, κομματάκια πορτοκαλιού ή ροδάκινου(ξεφλουδισμένου), ψιλοκομμένες φράουλες, ηλιόσπορο (τον οποίο θα πασπαλίσετε στο τέλος) και βινεγκρέτ από ξίδι σμέουρου (αν δεν μπορέσετε να το βρείτε, αντικαταστήστε το με ξίδι από κόκκινο κρασί). Η σαλάτα αυτή θα σας χαρίσει και πάλι βιταμίνη Α και βιταμίνη Ε, περιέχει μηδενική χοληστερίνη και 3 γραμμάρια φυτικών ινών που θα σας κρατήσουν χορτάτους για αρκετή ώρα. Οι θερμίδες της είναι χαμηλές, φτάνοντας περίπου τις 95 ανά μερίδα.
Σαλάτα δεν σημαίνει μόνο λαχανικά, αλλά και φρούτα, τα οποία είναι επίσης βιταμινούχα, θρεπτικά και δροσερά. Κόψτε σε μικρά κομμάτια φράουλες και πεπόνι ή μάνγκο, προσθέστε 1 κουταλιά ψιλοκομμένα αμύγδαλα ή γκρανόλα και αναμείξτε τα όλα με λίγο παγωμένο γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, προσθέτοντας στο τέλος κανέλα για άρωμα. Η πολύ γευστική αυτή φρουτοσαλάτα είναι αντιοξειδωτική, πλούσια σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α από τα φρούτα, τονώνοντας το ανοσοποιητικό και διατηρώντας υγιή την επιδερμίδα μας, ενώ τα αμύγδαλα της χαρίζουν βιταμίνη Ε και το γιαούρτι ασβέστιο για γερά οστά. Μια μερίδα μιας τέτοιας σαλάτας, εφόσον τηρείτε τις επιλογές χαμηλών λιπαρών, αποδίδει περίπου 120 θερμίδες.
Σαλάτα με ρεβίθια: μια διαφορετική μεσογειακή σαλάτα
Μια από τις πιο γευστικές σαλάτες, μπορεί να αποτελέσει πλήρες γεύμα κάποιο από τα μεσημέρια που το μαγείρεμα σας μοιάζει με το χειρότερο βασανιστήριο. Προσθέστε ρεβίθια, αγγούρι, ντομάτες, κρεμμύδι, σκόρδο, μαϊντανό, βασιλικό και λίγη μοτσαρέλα σε ένα μπολ μιας μερίδας και στη συνέχεια, αφού τα αναμείξετε, περιχύστε με ελαιόλαδο, ξίδι και λίγο αλάτι. Σκεπάστε το μπολ και βάλτε το στο ψυγείο για 1 ώρα έτσι ώστε να αναμειχτούν οι γεύσεις και απολαύστε στη συνέχεια τη σαλάτα σας, δροσερή και νόστιμη. Τα ρεβίθια αποτελούν μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, φυλλικού οξέος και μαγγανίου, ενώ μας παρέχουν και ένα ποσοστό απαραίτητης πρωτεΐνης για να χορτάσουμε και να δυναμώσουμε. Βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης, κάτι που κάνει και το ελαιόλαδο, και μια μερίδα τέτοιας σαλάτας αποδίδει περίπου 150 θερμίδες και 9 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Εμπλουτίστε την κλασική πράσινη σαλάτα με μαρούλι και μεταμορφώστε τη σε ένα πραγματικό γεύμα, με μερικές προσθήκες που θα τη «ζωντανέψουν». Προσθέστε, λοιπόν, στο μαρούλι μία πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, κομμάτια μανιταριού ή καρότο, λίγα κόκκινα φασόλια μαγειρεμένα και λίγο αρακά. Για ντρέσινγκ μπορείτε να προσθέσετε λίγη light μαγιονέζα και να ανακατέψετε. Από τη σαλάτα αυτή θα πάρετε 7 γραμμάρια πρωτεΐνης, 4 γραμμάρια φυτικών ινών που θα σας κρατήσουν με γεμάτο στομάχι μέχρι το επόμενο γεύμα και περίπου 115 θερμίδες, ενώ η πράσινη πιπεριά, το μαρούλι και το καρότο θα σας γεμίσουν με βιταμίνες και τα κόκκινα φασόλια με σίδηρο.
Σαλάτα θαλασσινών: μια καλοκαιρινή πρόταση γεμάτη πρωτεΐνη
Μπορεί τον υπόλοιπο καιρό να μην τα τιμάμε συχνά, αλλά το καλοκαίρι τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους και ο συνδυασμός τους με μια σαλάτα μπορούν να μας παρουσιάσουν ένα πολύ χορταστικό και υγιεινό γεύμα. Αναμείξτε λίγη light μαγιονέζα με λίγη ξινή κρέμα (sour cream) και χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια προσθέστε στο μείγμα σας ψίχα γαρίδας και καβουριού, σέλινο, αλάτι, πιπέρι, λάδι και πράσινες ελιές και βάλτε το μπολ στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα. Για γαρνιτούρα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλα μαρουλιού και να παρουσιάσετε πάνω σε αυτά τη σαλάτα σας, η οποία είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β λόγω των θαλασσινών, αλλά και σε βιταμίνες Α και D, όπως και σίδηρο. Για κάθε μερίδα που θα καταναλώσετε θα λάβετε περίπου 180 θερμίδες και 22 γραμμάρια πρωτεΐνης, δυναμώνοντας και τονώνοντας τον οργανισμός σας εν μέσω καύσωνα.
Πηγή