Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

Κατάλογος με αλκαλικές, ουδέτερες και όξινες τροφές....

Η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Όχι μόνο για αισθητικούς λόγους αλλά και για λόγους υγείας. Όπως έχουμε προαναφέρει (σε προηγούμενο άρθρο) η αλκαλικότητα των τροφών έχει κι αυτή τη σημασία της στο κατά πόσο κατάλληλη είναι για βρόση, χωρίς να προκαλεί την έντονη αντίδραση του στομάχου και του εντέρου...

Παρακάτω παραθέτουμε έναν αλφαβητικό κατάλογο με συχνά συναντούμενες τροφές σύμφωνα με το pH τους, δηλ. το μέτρο οξύτητας ή αλκαλικότητάς τους. Οι όξινες τροφές μπορούν μακροχρόνια να δημιουργήσουν προβλήματα υγείας, ενώ σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση αλκαλικών τροφών χαρίζει ευζωία.

Κατάλογος με το pH των τροφών

          Εξαιρετικά αλκαλικές τροφές / pH 8,5 - 9,0


pH 9,0:

  • Λεμόνια: Εξαιρετικό για κρυολόγημα, βήχα, πόνο λαιμού, καούρα και πεπτικές διαταραχές.
  • Καρπούζι: Καλό για ετήσια νηστεία. Για αρκετές μέρες τρώτε καρπούζι, μασάτε και τρώτε επίσης τα κουκούτσια. Υπέρ αλκαλική τροφή.

pH 8,5:

  • Αγαρ-Αγαρ: Υποκατάστατο της ζελατίνης, πιο θρεπτικό.
  • Ακτινίδιο
  • Ανανάς
  • Αντίδια
  • Αχλάδια (γλυκά)

  • Δαμάσκηνα Umeboshi

  • Κανταλούπε
  • Καγιέν: Αναζωογονητικό, μη ερεθιστικό θεραπευτικό του σώματος. Καλό για το ενδοκρινολογικό

  • Λάιμ

  • Μαϊντανός: Καθαρίζει τα νεφρά.  
  • Μάνγκο

  • Νεροκάρδαμο

  • Passion fruit
  • Παπάγια
  • Πεπόνι

  • Σπαράγγι: Ισχυρός μειωτής οξύτητας, αποτοξινώνει με προσωρινή οξύτητα των ούρων, επιφέροντας αλκαλικότητα μακροχρόνια.
  • Σταφύλια (γλυκά)
  • Σταφίδες ξανθές
  • Σύκα ξερά

  • Φύκια Κέλπ και Seaweeds

  • Χουρμάδες ξεροί
  • Χυμοί Φρούτων: Τα φυσικά σάκχαρα φέρνουν αλκαλικότητα. Πρόσθετη ζάχαρη κάνει τους χυμούς να σχηματίζουν οξέα.
  • Χυμοί Λαχανικών: Ανάλογα τα λαχανικά και τη γλυκύτητα.




    Μέτρια αλκαλικές τροφές / pH 7,5 - 8,0

pH 8,0:

  • Αλφάλφα: Πλούσια σε ένζυμα, άριστη ευπεψία.  
  • Αβοκάντο
  • Αλεύρι
  • Αραρούτι: Περιέχει υψηλό ασβέστιο. Υποκατάστατο του καλαμποκάλευρου.
  • Αλάτι Θαλασσινό (με λαχανικά): Η περιεκτικότητα λαχανικών ανεβάζει την αλκαλικότητα.
  • Αρακάς (φρέσκος γλυκός)
  • Αχλάδια (λιγότερο γλυκά)

  • Βερίκοκα
  • Βότανα πράσινα

  • Γκουάβα
  • Γκρέιπφρουτ

  • Διόσπυρος

  • Καρότα
  • Κολοκύθα (γλυκιά)

  • Μαρούλι πράσινο
  • Μήλα (γλυκά)
  • Μούρα
  • Μπανάνες (ώριμες)

  • Νεκταρίνι

  • Ροδάκινα (γλυκά)

  • Σέλινο
  • Σκόρδο: Ανεβάζει τις τροφές οξύτητας pH 5,0 προς την αλκαλική κατεύθυνση.  
  • Σπανάκι
  • Σταφύλια (λιγότερο γλυκά)
  • Σταφίδες κορινθιακές
  • Σύκα (φρέσκα)

  • Φραγκοστάφυλο

  • Χουρμάδες (φρέσκοι)


pH 7,5:

  • Αρακάς (λιγότερο γλυκός)

  • Γογγύλι

  • Καλαμπόκι γλυκό (φρέσκο)
  • Κολοκύθα (λιγότερο γλυκιά)
  • Κολοκύθα Squash (Χειμερινή Κολοκύθα: pH 7,5 – Γλυκύτερη: 8,0).
  • Κουκιά
  • Κουνουπίδι

  • Λάχανο

  • Μαρούλι (ανοιχτό πράσινο)
  • Μήλα (ξινά)
  • Μηλόξυδο: Ανόθευτο, μη παστεριωμένο βοηθάει το πεπτικό (1 κουταλιά με μέλι και νερό πριν τα γεύματα).
  • Μπαμπού Φύτρα
  • Μπρόκολο

  • Ντάικον

  • Παντζάρι
  • Πατάτες με φλούδα
  • Πιπερόριζα (τζίντζερ-φρέσκια)
  • Πιπεριά
  • Πορτοκάλι

  • Ροδάκινα (λιγότερο γλυκά)

  • Σμέουρα
  • Σταφύλια (ξινά)

  • Ταμάρι: Γνήσια ζυμωμένο για 1,5 χρόνο, αλλιώς pH 6,0.

  • Φασολάκια (φρέσκα πράσινα)
  • Φράουλες

  • Χαρούπια: Υποκατάστατο του κακάο, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία.




    Τροφές ελαφρώς αλκαλικές προς ουδέτερες / pH 7,0

pH 7,0:

  • Αμύγδαλα: Μουσκεύετε 12 ώρες και τα τρώτε ξεφλουδισμένα.
  • Αγγούρι
  • Αγκινάρα
  • Αλάτι Θαλασσινό: Περιέχει θαλάσσια μέταλλα. Ξηραμένο σε χαμηλές θερμοκρασίες.
  • Αμάρανθος

  • Βύνη κριθαριού

  • Γιδίσιο γάλα & τυρόγαλο (άβραστο): Υψηλό νάτριο, για βοήθεια στην πέψη.

  • Ελαιόλαδο
  • Ελιές ώριμες: Ξεραμένες στον ήλιο, ωριμασμένες στο δένδρο, αλλιώς pH 6,0

  • Καρύδα (φρέσκια)
  • Κάστανα (ξερά, ψημένα)
  • Κεράσια
  • Κεχρί
  • Κινόα
  • Κολοκάσια
  • Κρεμμύδι
  • Κρόκοι αυγών (λίγο βραστοί)
  • Λαχανάκια Βρυξελλών

  • Μανιτάρια

  • Μαγιά (διατροφικές νιφάδες)
  • Μαγιονέζα (σπιτική)
  • Μέλι (ανεπεξέργαστο)
  • Μελιτζάνα
  • Μίσο (πάστα σόγιας)
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μουστάρδα
  • Μπάμιες
  • Μπαχαρικά: Κυμαίνονται μεταξύ pH 7,0 και 8,0.

  • Νεροκαστανιά

  • Ντομάτες (γλυκές ή μέτρια γλυκές)

  • Ξύδι ρυζιού

  • Πίκλες σπιτικές: Με θαλασσινό αλάτι και μηλόξυδο.  
  • Πράσο

  • Ραβέντι
  • Ρεπάνι

  • Σάλτσα σαλάτας
  • Σιρόπι Ρυζιού
  • Σόγια φασόλια (ξερά)
  • Σόγια γάλα & τυρί
  • Σουσάμι σπόροι (ολόκληροι): Υψηλά επίπεδα αφομοιώσιμου ασβεστίου. Καλύτεροι φρεσκοαλεσμένοι.

  • Τόφου / Ψωμί Εσσαίων: Τα φυτρωμένα σιτηρά είναι πιο αλκαλικά. Τα καλομασημένα σιτηρά γίνονται επίσης πιο αλκαλικά. Φυτρωμένα Σιτηρά: Υψηλότερη αλκαλικότητα και πιο εύπεπτα.


Ελαφρώς όξινες τροφές προς ουδέτερες / pH 7,0

pH 7,0:

  • Ασπράδι αυγών

  • Βατόμουρα
  • Βούτυρο

  • Γάλα (ομογενοποιημένο) και επεξεργασμένα προϊόντα γάλακτος*: Τα γαλακτερά δημιουργούν βλέννες και είναι δύσπεπτα.
  • Γιδίσιο γάλα

  • Δαμάσκηνα φρέσκα & ξερά: Τα γαλακτερά δημιουργούν βλέννες και είναι δύσπεπτα
  • Δημητριακά πρωινού (ανεπεξέργαστα με μέλι, φρούτα, σιρόπι σφενδάμου)

  • Ελιές (ξυδάτες)
  • Έλαια (εκτός ελαιόλαδου)

  • Καρύδια
  • Καρύδα ξερή
  • Κάσιους
  • Κριθάρι
  • Cranberries: Περιέχουν όξινα βενζοϊκά οξέα
  • Κράκερ σίκαλης, ρυζιού ή σίτου (ανεπεξέργαστα)

  • Μακαντάμια και Μπραζίλ καρποί
  • Μαργαρίνη
  • Μέλι (επεξεργ.)
  • Μελάσα (οργανική αθειάφιστη): Πολύ πλούσια σε σίδηρο
  • Μοσχοκάρυδο
  • Μουστάρδα

  • Πίτουρο
  • Ποπ-κορν με βούτυρο (σκέτο)

  • Σιρόπι κριθαριού
  • Σιρόπι Σφενδάμου (ανεπεξέργαστο)
  • Σπόροι Κολοκύθας και Ηλίανθου

  • Τυριά (ελαφρά και λεπτά)

  • Πέκαν καρποί

  • Στάρι Σπελτ

  • Φακές
  • Φασόλια ξερά (μουνγκ, ατζούκι, γκαρμπάνζο, πίντο, κίντνεϊ): Τα ξερά φασόλια φυτρωμένα είναι ουδέτερα (pH 7,0).  
  • Φιστίκια Αιγίνης
  • Φρουκτόζη

  • Ψωμί σίκαλης (οργανικό φυτρωμένο).

    * Κρέμα (φρέσκια και άβραστη), Γάλα και Τυρόγαλα (αγελάδας), Γιαούρτι (σκέτο).



    Μέτρια όξινες Τροφές / pH 6,0 - 6,5

pH 6,5:

  • Αυγά ολόκληρα (καλά βρασμένα)

  • Βρώμη

  • Γλυκά (με σπόρους & μέλι)

  • Ζυμαρικά (πλήρη)

  • Κέτσαπ


  • Μαγιονέζα
  • Μπανάνες (πράσινες)

  • Πατάτες ξεφλουδισμένες
  • Ποπ-κορν (με αλάτι και βούτυρο)

  • Ρύζι Μπασμάτι
  • Ρύζι αναποφλοίωτο

  • Σόγια σάλτσα (εμπορίου)


  • Ταπιόκα
  • Τυριά (δυνατά)

  • Φαγόπυρο
  • Φιστίκι αράπικο

  • Ψωμί Σταρένιο (οργανικό φυτρωμένο)
  • Ψωμιά καλαμποκιού και ρυζιού


pH 6,0:

·         Γιαούρτι (γλυκαμένο)

·         Δημητριακά πρωινού (επεξεργασμένα)

·         Κρέμα σιταριού
·         Κρασί: Καλής ποιότητας κόκκινο κρασί.

·         Μελάσα (θειαφισμένη)

·         Οστρακόδερμα

·         Πίκλες (εμπορίου)


·         Σιρόπι Σφενδάμου (επεξεργασμένο)

·         Τροφές πλήρους σιταριού: Το ανεπεξέργαστο σιτάρι είναι πιο αλκαλικό.

·         Τσάι μαύρο

·         Φρουτοχυμοί με ζάχαρη
·         Φύτρο σταριού

·         Ψάρια
·         Ψωμιά (εξευγενισμένα) από καλαμπόκι, βρώμη, ρύζι και σίκαλη.


Εξαιρετικά όξινες Τροφές / pH 5,0 - 4,5

pH 5,5:

·         Αλεύρι άσπρο και σταρένιο: Είναι λευκασμένα - δεν προσφέρουν τίποτα.  
·         Αλάτι ιωδ. ραφιναρισμένο
·         Ανθρακούχα αναψυκτικά και ποτά: Απομυζούν τα μεταλλικά στοιχεία.

·         Βοδινό κρέας


·         Γαλοπούλα
·         Γλυκά και κέικ με άσπρο αλεύρι

·         Ελάφι


·         Ζάχαρη άσπρη: Δηλητήριο! Αποφεύγετέ τη.
·         Ζάχαρη καφέ: Οι περισσότερες είναι άσπρη ζάχαρη με προσθήκη σκούρου σιροπιού.  
·         Ζυμαρικά (άσπρα)

·         Καραμέλες
·         Καφές: Οργανικός, φρεσκοαλεσμένος - μέχρι pH 5,5.
·         Κατσίκι
·         Κοτόπουλο
·         Κουνέλι
·         Κρέμα με άσπρη ζάχαρη

·         Λικέρ: Οι φθηνές μάρκες πέφτουν στο pH 5,0.


·         Μαρμελάδες
·         Μπύρα:  Καλής ποιότητας, καλοζυμωμένη - μέχρι pH 5,5. Οι λίγο ζυμωμένες πέφτουν στο 5,0.

·         Ναρκωτικά


·         Ξύδι λευκό (επεξεργασμένο)

·         Πρόβατο


·         Ρύζι άσπρο

·         Σιμιγδάλι
·         Σοκολάτα
·         Σταρένιο ψωμί

·         Τσιγάρα


pH 4,5:

·         Τεχνητά γλυκαντικά.
·         Χοιρινό


Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!