Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2013

Πώς αποξηραίνουμε ντομάτες στο φούρνο. "Λιαστές" ντομάτες φούρνου



Οι λιαστές ντομάτες είναι σίγουρα ένα πολύ γκουρμεδιάρικο μεζεδάκι, πολυαγαπημένο και πεντανόστιμο. Μπορούν να φαγωθούν σκέτες ή να προστεθούν σε σαλάτες, ζυμαρικά, πίτσες κλπ. Για τα καλά της ντομάτας έχω ξαναγράψει. Το λυκοπένιο που περιέχει (ιδιαίτερα η μαγειρεμένη ντομάτα), είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, που τα οφέλη του θα πρέπει να είναι αιτία για να....

καταναλώσουμε ντομάτες καθημερινά.









Το να φτιάξεις λιαστές ντομάτες είναι εύκολο. Χρονοβόρο λίγο, αλλά εύκολο. Κατά καιρούς όμως με ρωτούν πώς μπορούν να φτιάξουν "λιαστές" ντομάτες στο φούρνο. Λιαστές δεν είναι, αφού δεν γίνονται με ήλιο, αλλά αποξηραμένες είναι και μάλιστα νοστιμότατες. Μερικοί λόγοι για τους οποίους κάποιος θα προτιμούσε να κάνει αποξηραμένες ντομάτες στο φούρνο αν απορείτε, είναι οι εξής: απουσία ήλιου (παρασκευή το χειμώνα ή σε μέρη που δεν έχει μεγάλη ηλιοφάνεια), έλλειψη εξωτερικού χώρου που λιάζεται, παρουσία καυσαερίου, έλλειψη χρόνου κλπ.

Οπότε, εκεί η τεχνολογία μας δίνει μια παρόμοια λύση. Ας φτιάξουμε λιαστές ντομάτες μαϊμού λοιπόν, στο φούρνο. Εσείς επιλέγετε με ποιον τρόπο θα τις κάνετε!












Πώς αποξηραίνουμε ντομάτες στο φούρνο


Υλικά

ντοματίνια βελανίδια ή plum Κρήτης (όσα χωράει το ταψί-δείτε tips)

λίγο ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

προαιρετικά 1 πρέζα ζάχαρη





Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 100-120 βαθμούς.

Κόβουμε τις ντομάτες στα 2 ή στα τέσσερα αν είναι μεγάλες και τις τοποθετούμε στριμωχτά σε ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω (μπορούσα να βάλω άλλα τόσα όπως βλέπετε).

Ραντίζουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με (λίγη ζάχαρη), αλάτι και πιπέρι.

















Ψήνουμε για περίπου 2,5-3 ώρες, ή μέχρι οι ντομάτες να συρρικνωθούν.






















Την πρώτη φορά τις έψησα για 2 ώρες γιατί δεν ήθελα να ξεραθούν πολύ και γιατί δεν είχα πολύ χρόνο να περιμένω. Δεν με πείραζε, γιατί ήθελα να τις χρησιμοποιήσω άμεσα.

Αν δεν χρησιμοποιήσετε άμεσα τις ντομάτες, βάλτε τις στο ψυγείο και χρησιμοποιήστε τις μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες.

Αν θέλετε να τις αποξηράνετε εντελώς, θα τις διατηρήσετε μετά όπως έχουμε πει στις λιαστές ντομάτες.

Τις έχω φτιάξει με ζάχαρη και άνευ και ήταν το ίδιο νόστιμες.




Tips:

Αν ο φούρνος σας έχει αέρα, υποθέτω ότι μπορείτε να τον χρησιμοποιήσετε. Ο δικός μου δεν έχει, γι΄αυτό και ποτέ δεν αναφέρω ψήσιμο σε αέρα.




Η ποιότητα της ντομάτας που θα χρησιμοποιήσετε, να είστε σίγουροι ότι εξασφαλίζει και τη νοστιμιά τους. Αν βάλετε άνοστα ντοματάκια τσέρις, δεν θα είναι το ίδιο με το να χρησιμοποιήσετε μακρόστενα ντοματάκια Κρήτης ή Σαντορίνης. Και φυσικά, να είναι ελληνικά!




Ετσι για την ιστορία, οι ντομάτες που βλέπετε ήταν μισό κιλό. Μένουν πολύ λίγες μετά το ψήσιμο, οπότε, στριμώξτε όσες περισσότερες μπορείτε στο ταψί, ή βάλτε να ψήνονται 2 ταψιά ταυτόχρονα αν ο φούρνος σας το επιτρέπει.

πηγη