Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

Φθινοπωρινές αποδράσεις με «γιορτινή» αφορμή

Βρισκόμαστε στην καρδιά του φθινοπώρου και η ελληνική επαρχία το γιορτάζει δεόντως, διοργανώνοντας μια σειρά γιορτών, φεστιβάλ και διοργανώσεων για κάθε γούστο, προκαλώντας μας για τις πρώτες μίνι-αποδράσεις της σεζόν...


Στο Πήλιο για την γιορτή του κάστανου

Το αγαπημένο μας βουνό μας δίνει αφορμές να εξερευνήσουμε τα χρυσαφένια του δάση, υποδεχόμενοι το φθινόπωρο με μυρωδιά ψημένου κάστανου και ορεινές βόλτες στα γραφικά του χωριουδάκια.

Η γιορτή: Το κάστανο έχει πάντα την τιμητική του το τελευταίο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου (αν και τα προεόρτια συνήθως ξεκινούν αρκετές μέρες νωρίτερα). Τον πρώτο λόγο έχει το Μούρεσι, μία από τις πρώτες σε παραγωγή κάστανου περιοχές της χώρας. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο χωριό Ξουρίχτι, όπου οι επισκέπτες και οι ντόπιοι δοκιμάζουν λιχουδιές με βάση το κάστανο, τις συνοδεύουν με ντόπιο κρασί, χορεύουν στις μουσικές εκδηλώσεις και φεύγουν με τοπικά προϊόντα από την έκθεση των ντόπιων παραγωγών στις αποσκευές τους.
Τι άλλο να κάνετε: Θα εξερευνήσετε το ορεινό Πήλιο, θα βολτάρετε στην ρομαντική Τσαγκαράδα και στο παραμυθένιο δάσος της, θα δοκιμάσετε τοπικές λιχουδιές στην Μακρινίτσα και την Βυζίτσα και θα κάνετε βόλτα με το τρενάκι στις Μηλιές. Περισσότερα πηλιορείτικα best of εδώ.
Πού να μείνετε: Στα όμορφα κι απέριττα δωμάτια του Ξενώνα Ανάσα στην Ζαγορά – από 25 έως 40€ για το δίκλινο δωμάτιο. Στο άνετο, φιλόξενο αλλά και οικονομικό (για τα δεδομένα της Τσαγκαράδας) Αρχοντική Νίκη - από 50€. Στον ειδυλλιακό ξενώνα Κλειώ στην Πορταριά, με την εντυπωσιακή θέα – τα δίκλινα στούντιο ξεκινούν από τα 40€.


Στην ορεινή Ευρυτανία για την γιορτή τσίπουρου

Ένα γραφικό, παρθένο από την τουριστική ανάπτυξη χωριουδάκι της Ευρυτανίας φροντίζει κάθε Οκτώβριο να βάλει στη φωτιά τα καζάνια του και να προσκαλέσει τους λίγους και καλούς που γνωρίζουν για την γιορτή του τσίπουρου, που είναι απλώς η αφορμή για ένα φυσιολατρικό γλέντι στην Δομνίστα.


Η γιορτή τσίπουρου: Διοργανώνεται το τελευταίο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου (25-27/10) στην Δομνίστα Ευρυτανίας και περιλαμβάνει γνωριμία με την ιεροτελεστία της παραγωγής του τσίπουρου από τους «στέμφυλους» και φυσικά, δοκιμή του συνοδεία τοπικών εδεσμάτων.
Τι άλλο να κάνετε: Θα επισκεφθείτε τα ευρήματα της αρχαίας Φαντίνου, το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης (στη Δομνίστα ήταν που ο Άρης Βελουχιώτης κήρυξε τον ένοπλο αγώνα), θα επισκεφθείτε το εντυπωσιακό φαράγγι «Πάντα Βρέχει» και θα δοκιμάσετε τις πεζοπορικές δυνάμεις σας στο ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 που διασχίζει την εντυπωσιακή φύση της περιοχής. Περισσότερα για την Δομνίστα εδώ και για την ορεινή Ευρυτανία εδώ.


Πού να μείνετε: Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του χωριού μετριούνται στα δάχτυλα, γι’ αυτό και είναι ελαφρώς δύσκολο να εντοπίσετε διαθέσιμο για το συγκεκριμένο σαββατοκύριακο – δείτε μια λίστα με τις επιλογές διαμονής εδώ – γι’ αυτό η ασφαλέστερη επιλογή είναι ένα δωμάτιο στο γειτονικό Κρίκελλο ή άλλο χωριό της περιοχής. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα άνετα, χωμένα στο ελατοδάσος δωμάτια του ξενώνα 7 Ουρανοί (από 70€), τα άνετα παραδοσιακά δωμάτια του ξενώνα Αγνάντι στο Μέγα Χωριό (από 50€) και τα παραδοσιακά δωμάτια του ξενώνα Αγράμπελη με την ωραία θέα, στο Μέγα Χωριό (από 55€).

Πηγή



Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!