Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Έλουσε την κόμη του στο Ιόνιο

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ
Ενα μικρό κομμάτι από τον κομήτη ISON, που σύμφωνα με τη ΝΑΣΑ κινείται αυτές τις ημέρες με ταχύτητα περίπου 130.000 χλμ. την ώρα και διαλύεται καθ' οδόν προς τον Ηλιο, ήταν το μυστηριώδες ουράνιο σώμα που αναστάτωσε χθες το βράδυ τη δυτική Ελλάδα και.... τα νησιά του Ιονίου προκαλώντας ανησυχία και πανικό στους κατοίκους.

Αυτό αποκάλυψε στην «Ε» ο καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Γούδης.
Το περίεργο φωτεινό αντικείμενο που σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων διασπάστηκε σε τρία μικρότερα κομμάτια, αφού διέγραψε μια περίεργη τροχιά πάνω από την Ηλεία, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, χάθηκε μέσα στη θάλασσα. Την πτώση του συνόδευσε μια ισχυρή έκρηξη κι ένας ασθενής σεισμός μεγέθους περίπου 2 Ρίχτερ με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και Κυλλήνης. Σημείο όπου, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, εικάζεται ότι έπεσε το ουράνιο σώμα.
Ο ISON κινείται με ταχύτητα 130.000 χλμ./ώρα προς τον Ηλιο και καθ' οδόν διαλύεται, εξήγησε στην «Ε» ο καθηγητής Χρήστος ΓούδηςΤο ουράνιο σώμα έγινε αντιληπτό στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, τα Γιάννενα, την Αττική, την Κόρινθο, την Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, την Πάτρα και την Ηλεία.
«Ξαφνικά έγινε η νύχτα μέρα και φοβηθήκαμε πολύ. Δεν γνωρίζαμε τι ήταν αυτό το φωτεινό σώμα στον ουρανό και ο θόρυβος ήταν τρομακτικός. Ολοι βγήκαμε έξω από τα σπίτια μας», ανέφερε στην «Ε» η Μαρία Παναγοπούλου, κάτοικος Κεφαλονιάς.
«Το παράξενο φωτεινό αντικείμενο έγινε έντονα αντιληπτό στη Ζάκυνθο. Ο θόρυβος που ακολούθησε μας προκάλεσε ανησυχία. Δεν γνωρίζαμε τι ήταν και όλοι το συνέδεσαν με κάποιο σεισμικό φαινόμενο», είπε στην «Ε» ο δημοσιογράφος της ΕΡΑ Πέτρος Πομώνης.
Ο μετεωρίτης ISON σε γκρο πλανΑναμενόμενο
Οπως λέει στην «Ε» ο κ. Γούδης, το φαινόμενο που παρατηρήθηκε χθες στη δυτική Ελλάδα ήταν αναμενόμενο, καθώς αυτές οι ημέρες συμπίπτουν χρονικά με το πέρασμα του κομήτη ISON που προσεγγίζει τον Ηλιο.
«Σήμερα μάλιστα βρίσκεται στο περιήλιον. Ο κομήτης αυτός διαλύεται καθώς περνάει από τον Ηλιο. Φανταστείτε μια χιονόμπαλα, η οποία καθώς πλησιάζει προς τον Ηλιο, το κοντινό της μέρος προς τον Ηλιο υφίσταται έλξεις πολύ πιο ισχυρές απ' ό,τι το μακρινό της μέρος, με συνέπεια τη διάλυσή της. Οταν λοιπόν διαλύονται αυτά τα κομμάτια, αρχίζουν να πηγαίνουν προς διάφορες κατευθύνσεις. Ενα από αυτά τα κομμάτια έτυχε να "ψεκάσει" την περιοχή της δυτικής Ελλάδας. Ηταν ένα πολύ μικρό κομμάτι από τον πυρήνα του κομήτη που διασπάται», εξηγεί ο κ. Γούδης και προσθέτει:
«Σχετικά με το θόρυβο που άκουσαν οι κάτοικοι, αυτός οφείλεται στην υπερηχητική ταχύτητα με την οποία εισέρχεται το ουράνιο σώμα στην ατμόσφαιρα της Γης . Δηλαδή συμβαίνει κάτι παρόμοιο με τα αεροσκάφη που σπάζουν το φράγμα του ήχου. Θα μπορούσαμε να είχαμε και σπάσιμο τζαμιών ή άλλες υλικές ζημιές. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το μέγεθος του αντικειμένου. Το γεγονός ότι οι κάτοικοι των νησιών του Ιονίου και της Ηλείας άκουσαν την έκρηξη σημαίνει επίσης ότι αυτό το ουράνιο σώμα κατέληξε κάπου εκεί. Ομως μιλάμε για πολύ μικρά μεγέθη βάρους. Δηλαδή για κάποια γραμμάρια, ίσως για κάποιο κιλό και όχι μεγαλύτερο».
Ο κ. Γούδης αποκαλύπτει ότι κάθε ημέρα η Γη δέχεται συνολικά περί τους εκατό τόνους από υπολείμματα μετεωριτών και σημειώνει ότι αυτό δεν το αντιλαμβάνεται ο κόσμος, εκτός και αν βρίσκεται σε συγκεκριμένο σημείο.
Εχουν μικρόβια;
Ο καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών αποκαλύπτει ότι όλα αυτά τα ουράνια σώματα που πέφτουν κατά καιρούς στη Γη ενδεχομένως να μεταφέρουν και προβλήματα που σχετίζονται με ασθένειες.
«Το ενδιαφέρον με τους κομήτες είναι ότι κανείς δεν γνωρίζει τι μεταφέρουν αυτοί προς τη Γη. Είναι επιστημονικά ανοιχτό το ενδεχόμενο αν αυτά τα σώματα μεταφέρουν κάποιες οργανικές ουσίες που μπορεί να είναι κυτταρικές ή μικρόβια. Υπάρχουν συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία μας οδηγούν στη σκέψη ότι ενδεχομένως η ζωή να έχει δημιουργηθεί σε μεσοαστρικά νέφη και με οχήματα όπως είναι οι κομήτες και οι μετεωρίτες να έχει "τοποθετηθεί" επάνω στους πλανήτες. Υπάρχει και μια επιστημονική παρατήρηση από το 1947 της σχέσης των κομητών με τον κοκίτη.
Μια ασθένεια που έχει μια περιοδικότητα μέσα στο χρόνο. Παρατηρήθηκε ότι η περίοδος έξαρσης της ασθένειας ταυτίζεται με την είσοδο της Γης σε υπολείμματα κάποιου κομήτη», λέει ο κ. Γούδης.
Οπως επίσης επισημαίνει, θεωρητικά υπάρχει πάντα ο κίνδυνος σύγκρουσης ενός αεροσκάφους με έναν μετεωρίτη, αλλά αυτό έχει πάρα πολύ μικρές πιθανότητες. Μετεωρίτες έχουν πέσει κατά καιρούς πάνω σε αυτοκίνητα, όπως π.χ. συνέβη στον Καναδά, ή πάνω σε σπίτια, αλλά πάντα αυτή η πιθανότητα είναι πολύ μικρή και μικρότερη από εκείνη να βγει κάποιος από το σπίτι του και να τον χτυπήσει αυτοκίνητο...
Οπως λέει ο κ. Γούδης, ευτυχώς που στο ηλιακό μας σύστημα υπάρχει ο Δίας, που είναι ουσιαστικά και ο προστάτης της Γης, γιατί έχει έντονο βαρυτικό πεδίο και έλκει επάνω του όλα αυτά τα «σκουπίδια του Διαστήματος».
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!