Στη χώρα μας το ψωμί ποτέ δεν λείπει από το τραπέζι, φούρνοι βρίσκονται παντού και πολλές γιαγιάδες ακόμα φτιάχνουν το δικό τους ψωμί! Πραγματικά ο Έλληνας δεν μπορεί να ζήσει χωρίς ψωμί.
Με μαγιά ή με προζύμι, άσπρο, χωριάτικο ή ολική άλεσης το ψωμί συνοδεύει όλα μας τα γεύματα. Η παρακάτω συνταγή γίνεται μόνο με .....
μαγειρική σόδα και την πρωτοέφτιαξα σε κάποια αργία που δεν είχα ψωμί και δεν έβρισκα φούρνο ανοικτό. Συνηθίζεται πολύ στη βόρεια Ευρώπη και ειδικά στην Ιρλανδία. Γίνεται πάρα πολύ γρήγορα, χωρίς ζύμωμα, είναι πεντανόστιμο
Υλικά
300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή 200 και 100 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης)
150 γραμμάρια φρέσκο γάλα
1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
3 κουταλάκια γλυκού ξύδι
300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή 200 και 100 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης)
150 γραμμάρια φρέσκο γάλα
1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη
3 κουταλάκια γλυκού ξύδι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Μετράμε σε ένα μπολ το αλεύρι, προσθέτουμε τη σόδα, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Σε ένα ποτήρι μετράμε το γάλα και προσθέτουμε το ξύδι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Μετράμε σε ένα μπολ το αλεύρι, προσθέτουμε τη σόδα, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Σε ένα ποτήρι μετράμε το γάλα και προσθέτουμε το ξύδι.
Ετοιμάζουμε το μίξερ της Kenwood με τους αναδευτήρες, και αναμειγνύουμε όσο προσθέτουμε το γάλα στο μείγμα του αλευριού.
Χτυπάμε για λίγα λεπτά μέχρι να γίνει μια σχετικά σφικτή και ελαστική ζύμη. Αλευρώνουμε καλά ένα ταψί και με μια ξύλινη κουτάλα αδειάζουμε τη ζύμη.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι και κάνοντας μερικές κυκλικές κινήσεις με τα χέρια μας δημιουργούμε μια μπάλα ζύμης. Την πιέζουμε σταυρωτά με το χερούλι της κουτάλας ώστε να κάνουμε έναν βαθύ σταυρό, αυτό θα βοηθήσει στο ομοιόμορφο ψήσιμο και φούσκωμα του ψωμιού μας.
Ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα. Καλή επιτυχία!
Πηγή