Συστατικά
8 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες ομοιόμορφες και χωρίς σπόρους.
600 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο τρυφερό.
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα .
2 σκελίδες σκόρδο με το τσόφλι καλά πλυμένες.
1 &1/2 κούπας .....ντομάτα ώριμη ψιλοκομμένη.
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας.
1 ποτήρι κρασιού λάδι.
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ.
Λίγα φυλλαράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα.
Αλάτι, Πιπέρι.
2-3 κόκκους μπαχάρι.
2 κουταλιές μπεσαμέλ.
1 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη.
Μπεσαμέλ.
6 κουταλιές βούτυρο
8 κουταλιές αλεύρι.
1 λίτρο γάλα .
2 κρόκους αυγών.
Πιπέρι. Ελάχιστο αλάτι.
1/2 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη.
Οδηγίες
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες,και τις χωρίζουμε στη μέση .Αφαιρούμε με το κουταλάκι λίγο από το εσωτερικό. Αν αφαιρέσουμε πολύ, το φαγητό θα αποτύχει και σε εμφάνιση και σε γεύση. Τις βάζουμε σε μπόλικο νερό με λίγο αλάτι για 2 ώρες. Ξεπλένουμε, πιέζουμε ελαφρά να φύγει το νερό και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο να ροδίσουν ελαφρά.
Όταν τελειώσουν όλες , τις τοποθετούμε σε σειρές σε ένα ταψί η πυρέξ. Τις πασπαλίζουμε με 1/2 κούπα τριμμένο τυρί.
Φτιάχνουμε μια σφικτή μπεσαμέλ με τον γνωστό τρόπο. Ρίχνουμε μέσα στην κρέμα 1/2 κούπα τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το λάδι και το βούτυρο ελαφρά το κρεμμύδι , προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μαζί για λίγο. Σβήνουμε με το κονιάκ, και ρίχνουμε την ντομάτα , το σκόρδο,το μαϊντανό, αλάτι, μπαχάρι και πιπέρι Βράζουμε την σάλτσα σε χαμηλή φωτιά ,χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νερό. Πρέπει να μείνει χωρίς υγρά και να δέσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει λίγο. Πετάμε το μπαχάρι και το σκόρδο.
Ρίχνουμε τις δυο κουταλιές μπεσαμέλ και 1/2 κούπα τυρί στον κιμά, και ανακατεύουμε.
Με ένα κουτάλι παίρνουμε και βάζουμε λίγο από το μείγμα του κιμά στο βαθούλωμα της κάθε μελιτζάνας. Στρώνουμε καλά την επιφάνεια πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί, και απλώνουμε λίγη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μια ώρα , ώσπου να ροδίσει η μπεσαμέλ.
πηγη
8 μέτριες μελιτζάνες φλάσκες ομοιόμορφες και χωρίς σπόρους.
600 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο τρυφερό.
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα .
2 σκελίδες σκόρδο με το τσόφλι καλά πλυμένες.
1 &1/2 κούπας .....ντομάτα ώριμη ψιλοκομμένη.
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας.
1 ποτήρι κρασιού λάδι.
1 κουταλιά σούπας βούτυρο
1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ.
Λίγα φυλλαράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα.
Αλάτι, Πιπέρι.
2-3 κόκκους μπαχάρι.
2 κουταλιές μπεσαμέλ.
1 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη.
Μπεσαμέλ.
6 κουταλιές βούτυρο
8 κουταλιές αλεύρι.
1 λίτρο γάλα .
2 κρόκους αυγών.
Πιπέρι. Ελάχιστο αλάτι.
1/2 κούπα κεφαλογραβιέρα τριμμένη.
Οδηγίες
Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες,και τις χωρίζουμε στη μέση .Αφαιρούμε με το κουταλάκι λίγο από το εσωτερικό. Αν αφαιρέσουμε πολύ, το φαγητό θα αποτύχει και σε εμφάνιση και σε γεύση. Τις βάζουμε σε μπόλικο νερό με λίγο αλάτι για 2 ώρες. Ξεπλένουμε, πιέζουμε ελαφρά να φύγει το νερό και τις τηγανίζουμε σε μπόλικο ελαιόλαδο να ροδίσουν ελαφρά.
Όταν τελειώσουν όλες , τις τοποθετούμε σε σειρές σε ένα ταψί η πυρέξ. Τις πασπαλίζουμε με 1/2 κούπα τριμμένο τυρί.
Φτιάχνουμε μια σφικτή μπεσαμέλ με τον γνωστό τρόπο. Ρίχνουμε μέσα στην κρέμα 1/2 κούπα τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε.
Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε με το λάδι και το βούτυρο ελαφρά το κρεμμύδι , προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε μαζί για λίγο. Σβήνουμε με το κονιάκ, και ρίχνουμε την ντομάτα , το σκόρδο,το μαϊντανό, αλάτι, μπαχάρι και πιπέρι Βράζουμε την σάλτσα σε χαμηλή φωτιά ,χωρίς να προσθέσουμε καθόλου νερό. Πρέπει να μείνει χωρίς υγρά και να δέσει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει λίγο. Πετάμε το μπαχάρι και το σκόρδο.
Ρίχνουμε τις δυο κουταλιές μπεσαμέλ και 1/2 κούπα τυρί στον κιμά, και ανακατεύουμε.
Με ένα κουτάλι παίρνουμε και βάζουμε λίγο από το μείγμα του κιμά στο βαθούλωμα της κάθε μελιτζάνας. Στρώνουμε καλά την επιφάνεια πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί, και απλώνουμε λίγη μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μια ώρα , ώσπου να ροδίσει η μπεσαμέλ.
πηγη