Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

Ψωμί με καρύδια και τυρί


Υλικά
Υλικά για 1 κιλό ψωμί (2 φόρμες)
100 γρ. γάλα χλιαρό
1 κοφτή κουταλιά της σούπας.... ζάχαρη
800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4-5 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας στεγνή μαγιά
1 κοφτή κουταλιά της σούπας αλάτι
50 γρ. λιωμένη μαργαρίνη ή βούτυρο
130 γρ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

Εκτέλεση
Διαλύετε τη μαγιά στο γάλα και προσθέτετε τη ζάχαρη. Την αφήνετε 15' σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.
 Σε μια μικρή λεκάνη ανακατεύετε το αλεύρι, το αλάτι, τη μαργαρίνη ή το βούτυρο και κατόπιν προσθέτετε τη διαλυμένη μαγιά.
Ζυμώνετε στο χέρι ή στο μίξερ στην πιο χαμηλή ταχύτητα και όταν αρχίσει να ομογενοποιείται το μείγμα, το μεταφέρετε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Προσθέτετε τα καρύδια και το τριμμένο τυρί συνεχίζοντας το ζύμωμα 5-6' ακόμη. Αφήνετε το ζυμάρι να "ξεκουραστεί" για 40-45'.
Πλάθετε δύο φραντζόλες και τις τοποθετείτε σε ταψάκι ή τις βάζετε σε μακρόστενες φόρμες αλειμμένες με λάδι ή μαργαρίνη. Τις αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν, σκεπασμένες. Χαράζετε ελαφρά την επιφάνεια των ψωμιών και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 35-40' μέχρι να ροδίσουν. λίγο επιπλέον αλεύρι για το ζύμωμα
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!