Υλικά για ένα βάζο των 750 ml
4-5 μεγάλα ακέρωτα λεμόνια
5 φλ. νερό
5 1/2 φλ. ζάχαρη *
1 φασόλι βανίλιας
2 φύλλα .....αρμπαρόριζα (προαιρετικά)
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Από το βράδυ πλένουμε καλά τα λεμόνια μας, κόβουμε τα κοτσάνια και κόβουμε στο μαντολίνο μας φέτες λεπτές (όσο παίρνει το μαντολίνο) και βγάζουμε τα κουκουτσάκια. Ολα τα άλλα τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τα 5 φλ. νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά από την στιγμή που θα πάρουν την πρώτη βράση.
Σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σταθούν μέχρι την άλλη μέρα.
* Την άλλη μέρα μετράμε καταρχάς το περιεχόμενο της κατσαρόλας και όσο είναι (με το νερό του κανονικά), τόση ζάχαρη βάζουμε. Μέτρησα 5 1/2 φλ. λεμόνι βρασμένο και τόση ζάχαρη έβαλα. Λογικά τόσο θα σας βγει.
Ξύνουμε και ένα φασόλι βανίλιας μέσα (το φασσόλι μη το πετάξετε μετά-ρίξτε το στο βάζο με τη ζάχαρη, θα την αρωματίσει τέλεια), προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και μία πρέζα αλάτι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 35 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα (ένα μεγάλο των 750 ml μυ την πήρε όλη ακριβώς).
Δεν άντεξα και έριξα ελάχιστο σμυρνιό μέσα, μία υποψία μόνο, μη με μαλώσετε. Εσείς μη βάλετε, έτσι κι αλλιώς είναι θεϊκή. Τέλεια με τα αρώματά της, με την γεμάτη γεύση της και δεν είναι λιώμα, βρίσκεις - αλλά όμορφα - τη φλούδα. Ακριβώς όπως θέλω τις μαρμελάδες.
Το μυστικό είναι να βρείτε ωραία και αν είναι δυνατόν χονδρόφλουδα λεμόνια.
Καλή απόλαυση!
4-5 μεγάλα ακέρωτα λεμόνια
5 φλ. νερό
5 1/2 φλ. ζάχαρη *
1 φασόλι βανίλιας
2 φύλλα .....αρμπαρόριζα (προαιρετικά)
1 πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Από το βράδυ πλένουμε καλά τα λεμόνια μας, κόβουμε τα κοτσάνια και κόβουμε στο μαντολίνο μας φέτες λεπτές (όσο παίρνει το μαντολίνο) και βγάζουμε τα κουκουτσάκια. Ολα τα άλλα τα βάζουμε σε κατσαρόλα με τα 5 φλ. νερό και τα βράζουμε για 10 λεπτά από την στιγμή που θα πάρουν την πρώτη βράση.
Σβήνουμε τη φωτιά και τα αφήνουμε να σταθούν μέχρι την άλλη μέρα.
* Την άλλη μέρα μετράμε καταρχάς το περιεχόμενο της κατσαρόλας και όσο είναι (με το νερό του κανονικά), τόση ζάχαρη βάζουμε. Μέτρησα 5 1/2 φλ. λεμόνι βρασμένο και τόση ζάχαρη έβαλα. Λογικά τόσο θα σας βγει.
Ξύνουμε και ένα φασόλι βανίλιας μέσα (το φασσόλι μη το πετάξετε μετά-ρίξτε το στο βάζο με τη ζάχαρη, θα την αρωματίσει τέλεια), προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και μία πρέζα αλάτι και βράζουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 35 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα και ξαφρίζοντας όσο χρειάζεται.
Γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα (ένα μεγάλο των 750 ml μυ την πήρε όλη ακριβώς).
Δεν άντεξα και έριξα ελάχιστο σμυρνιό μέσα, μία υποψία μόνο, μη με μαλώσετε. Εσείς μη βάλετε, έτσι κι αλλιώς είναι θεϊκή. Τέλεια με τα αρώματά της, με την γεμάτη γεύση της και δεν είναι λιώμα, βρίσκεις - αλλά όμορφα - τη φλούδα. Ακριβώς όπως θέλω τις μαρμελάδες.
Το μυστικό είναι να βρείτε ωραία και αν είναι δυνατόν χονδρόφλουδα λεμόνια.
Καλή απόλαυση!