Υλικά
300 γρ. βούτυρο
400 γρ. ζάχαρη
λίγο αλάτι
6 αυγά (χωρισμένοι οι κρόκοι από τα ασπράδια)
750 γρ. περίπου αλεύρι
1 κουταλάκι μαστίχα σε σκόνη (ή κοπανισμένη)
1 ποτηράκι ....
κονιάκ
χυμό και ξύσμα πορτοκαλιού
1 αυγό χτυπημένο, ολόκληρα γαρίφαλα και αμυγδαλόψιχα (για στόλισμα)
Εκτέλεση
Ανακατεύεται (είτε με το χέρι, είτε με μίξερ) το βούτυρο, τη ζάχαρη και το αλάτι, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει.
Προσθέτετε τους κρόκους και τη μαστίχα και συνεχίζετε το ανακάτεμα για λίγα λεπτά ακόμα.
Προσθέτετε το χυμό, το ξύσμα και το κονιάκ.
Χτυπάτε τα ασπράδια μέχρι να γίνουν άσπρη και σφικτή μαρέγκα.
Ρίχνετε στο μίγμα των κρόκων, εναλλάξ, λίγο αλεύρι και μαρέγκα, ανακατεύοντας ελαφρά.
Ρίχνετε το μίγμα σε ένα βουτυρωμένο ταψί, στο οποίο μπορείτε να κάνετε στην επιφάνειά του διάφορα σχέδια.
Αλείφετε την πίτα με αυγό, τη στολίζετε με τα γαρίφαλα και την αμυγδαλόψιχα.
Τέλος, ψήνετε τη πίτα, αφού προθερμάνετε το φούρνο, για μια ώρα περίπου.
Πώς σχηματίζουμε ημερομηνίες στη βασιλόπιτα
Αν θέλουμε να γράψουμε το «2016» πάνω στη βασιλόπιτα, μπορούμε να το κάνουμε με ένα εύκολο γλάσο που φτιάχνουμε ως εξής: σε ένα μπολ ρίχνουμε 3 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη και λίγο ασπράδι αυγού και ανακατεύουμε πάρα πολύ καλά με ένα σύρμα, μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη κρέμα που να ρέει. Αν χρειαστεί προσθέτουμε αναλόγως περισσότερη ζάχαρη ή ασπράδι με το μάτι και ξαναχτυπάμε, μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό απποτέλεσμα. Τυλίγουμε ένα μικρό κομμάτι λαδόκολλας σε χωνί και βάζουμε μέσα το γλάσο. Κόβουμε λίγο την ακρούλα από το χωνί και «γράφουμε» επάνω στην πίτα τη χρονολογία. Αφήνουμε το γλάσο να σταθεροποιηθεί ή το καίμε ελαφρώς με ένα φλόγιστρο, αν έχουμε.
πηγη