Δευτέρα 9 Μαΐου 2016

Τσουρέκι χωρίς βούτυρο και αυγά.

Υλικά

2 κύβοι μαγιά φρέσκια

1 φακελάκι μαγιά ξερή

½ λίτρο χυμό πορτοκάλι

1 φλιτζάνι ....σπορέλαιο

1 ¼ φλιτζάνι ζάχαρη (μπορείτε να την ντικαταστήσετε με ζάχαρη καρύδας)

1 κ.γ μαχλέπι

½ κ.γ μαστίχα

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 πρέζα θαλασσινό αλάτι

1150 γρ. αλεύρι (περίπου)

½ φλιτζάνι νερό


Εκτέλεση

Πιάνω τη μαγιά με ½ φλιτζάνι χλιαρό νερό, 4 κ.σ αλεύρι, 1 κ.σ ζάχαρη και αφήνω να φουσκώσει. Ανακατεύω τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το αλεύρι και όταν φουσκώσει το προζύμι, το προσθέτω σε αυτό. Ρίχνω το αλεύρι λίγο – λίγο (κοσκινισμένο), ζυμώνω και αφήνω τη ζύμη να φουσκώσει.

Όταν φουσκώσει η ζύμη, ξαναζυμώνω, πλάθω τα τσουρέκια και τα βάζω σε ταψί για να φουσκώσουν και πάλι. Ψήνω σε μέτριο φούρνο (περίπου 170ο C) μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.



πηγή