Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Συμβουλές που πρέπει να δώσετε στην κόρη σας για τις σχέσεις


Καλώς ή κακώς, οι μαμάδες με κόρες επωμίζονται χρέη συμβουλάτορα και μέντορα. Οι μαμάδες είναι που πρέπει να μιλήσουν στις κόρες τους για τα ευαίσθητα θέματα της περιόδου, του σεξ αλλά και των σχέσεων με το άλλο φύλο. Η συζήτηση για τις σχέσεις και τις ερωτικές επιλογές είναι ίσως άβολη ή δυσάρεστη, αλλά πρέπει να .....γίνει. Υπάρχουν συμβουλές που πρέπει να δοθούν και, ποιος είναι καταλληλότερος από τη μαμά για να τις δώσει;

«Δεν χρειάζεται να αλλάξεις για κανέναν»

Ένα κορίτσι στην εφηβεία βρίσκεται στην, πολύ φυσική, διαδικασία αναζήτησης προτύπων. Στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, τα κορίτσια γίνονται εύπλαστα και ευάλωτα. Πρέπει να ακούσουν από μια εμπειρότερη φωνή που εκτιμούν και αγαπούν ότι δεν υπάρχει λόγος να διαφοροποιήσουν τις ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα «πιστεύω» τους για κανέναν ερωτικό σύντροφο! Υπογραμμίστε ότι ο έρωτας βασίζεται στην αμοιβαία εκτίμηση, πείτε στην κόρη σας ότι «κατάλληλος» είναι ο άνθρωπος που θα την ερωτευτεί γι’ αυτό που είναι, κι όχι γι’ αυτό που μπορεί να γίνει αλλάζοντας για χάρη του.

Καμιά φορά οι γυναίκες τείνουν να χάνουν τον εαυτό τους μέσα στις σχέσεις, υιοθετώντας πολλά από τα χαρακτηριστικά του συντρόφου τους. Εξηγήστε στην κόρη σας ότι η μοναδικότητά της είναι πολύτιμη. Πείτε της ότι οι ανασφάλειές της δεν πρέπει να της στερήσουν την επιλογή να ζήσει με τον τρόπο που η ίδια επιθυμεί!
«Το σώμα σου, σου ανήκει»

Είναι πολύ σημαντικό για μια νεαρή γυναίκα να έχει παγιώσει την αντίληψη ότι το σώμα της το ελέγχει μόνο η ίδια! Ταυτόχρονα, είναι πολύ σημαντικό η οποιαδήποτε κουβέντα αφορά τη σεξουαλική απόλαυση, να είναι εντελώς απαλλαγμένη από ενοχικά σύνδρομα. Η βία δεν είναι ζήτημα διαπραγματεύσιμο και η απόλαυση είναι αναφαίρετο δικαίωμα.


«Να είσαι επιλεκτική»

Εξηγήστε στο κοριτσάκι σας ότι οι ανασφάλειές του δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να το οδηγήσουν σε εκπτώσεις των «θέλω» της. Είναι σημαντικό να κατανοήσει τη σημασία της αλληλοεκτίμησης ως βάση σε μια σχέση! Βγαίνοντας με έναν άνδρα/αγόρι θα έχει την ευκαιρία να αντιληφθεί αν είναι ευγενής, συμπαθητικός ή φιλότιμος. Πείτε της ότι αν ο υποψήφιος αγαπημένος, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που η ίδια έχει θέσει (αν δεν «της κάνει» για οποιονδήποτε λόγο) τότε κρίνεται ως απορριπτέος! Για να έχει ισορροπημένη ζωή, πρέπει να έχει μάθει από τη μαμά της ότι ο συμβιβασμός είναι δρόμος που οδηγεί στην (ερωτική) δυστυχία.
«Μη φοβάσαι τον χωρισμό –θα σε κάνει πιο δυνατή»

Πείτε στην κόρη σας ότι δεν πρέπει να φοβάται να χωρίσει! Αν μια σχέση δεν την καλύπτει, τότε πρέπει να την τερματίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ανεξάρτητα από τη συναισθηματική επένδυση που ίσως έχει γίνει σ’ αυτήν. Πείτε της ότι είναι ελεύθερη να ζήσει την ζωή της όπως θέλει. Εξηγήστε της ότι δεν υπάρχει τίποτα το απόλυτα δεσμευτικό, τίποτα που να την αναγκάζει να μείνει σε μια σχέση!

Είναι επίσης σημαντικό για ένα κορίτσι να μάθει ότι ο χωρισμός θα το κάνει πιο δυνατό. Θυμίστε της ότι ο πόνος και η απώλεια είναι αναπόφευκτες πλευρές της ζωής. Αν έχετε προσωπική εμπειρία χωρισμού, καταθέστε την και αποδείξτε της πως, αν φανεί δυνατή, μπορεί να ξεπεράσει τα πάντα!


«Η ζήλεια φθείρει την αγάπη»

Τα κοινωνικά στερεότυπα θέλουν τις γυναίκες πιεστικές και ζηλιάρες. Προσπαθήστε να εμφυσήσετε στο παιδί σας τις αξίες του αυτοσεβασμού και της αξιοπρέπειας! Δώστε της να καταλάβει ότι σε κανέναν δεν αρέσει να καταπιέζεται κι ότι αν η αμοιβαία αγάπη και προσοχή δεν είναι αυθόρμητες, τότε δεν υφίστανται! Διδάξτε της να δίνει χώρο στο σύντροφό της και στον εαυτό της –πείτε της ότι μια γυναίκα ζηλιάρα, είναι μια εξαρτημένη γυναίκα.
«Ο χρόνος θα φέρει αυτό που θέλεις»

Καθησυχάστε την κόρη σας. Μιλήστε της για κάποιο γνωστό σας παράδειγμα γυναίκας, που, αν και «καθυστέρησε» να βρει το άλλο της μισό, ζει πια ευτυχισμένη (όσο κοντινότερα είναι τα παραδείγματα που θα φέρετε, τόσο το καλύτερο). Προσπαθήστε να την απαλλάξετε από το άγχος αναζήτησης συντρόφου που βασανίζει άδικα τόσες γυναίκες όλων των ηλικιων.

ΠΗΓΗ
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!