Κυριακή 1 Μαΐου 2016

Ρουτίνη Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρουτίνης στην υγεία

Οι ευεργετικές ιδιότητες της ρουτίνης στην υγεία
Η ρουτίνη είναι ένα φλαβονοειδές γλυκοσίδιο των εσπεριδοειδών.
Η ρουτίνη είναι ένα βιοφλαβονοειδές, ιδιαίτερα πλούσιο στη σίκαλη, στο φαγόπυρο, στη γύρη, στον απήγανο, στην τριγωνέλλα, στα σταφύλια, στα φύλλα ελιάς στην κάππαρη και σε πολλά βότανα.
Η ρουτίνη είναι ....
φαινολική ένωση που βρίσκεται στο φυτό Carpobrotus edulis και συμβάλλει στις αντιβακτηριακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του φυτού.
Η ρουτίνη βρίσκεται και σε πολλά άλλα φυτά, όπως το φαγόπυρο ή μαυροσίταρο, τα φύλλα κα τους μίσχους των φυτών Rheum, την άγρια αγκινάρα και τα σπαράγγια. Ρουτίνη βρίσκεται, επίσης, και στη φάβα, στα φρούτα και τις φλούδες φρούτων (πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια και λάιμ) και στα μήλα, τα μούρα και τα cranberries. Η ρουτίνη βρίσκεται και στα ροδάκινα.
Η ρουτίνη, όπως και η Quercitrin ή κερκετίνη ή κερσετίνη, είναι και οι δύο πολύ παρόμοιες ουσίες, με διαφορά στην λειτουργική ομάδα υδροξυλίου. Τόσο η κουερσετίνη όσο και η ρουτίνη χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες, σαν φάρμακα για την προστασία των αιμοφόρων αγγείων, και αποτελούν συστατικά πολλών πολυβιταμινούχων σκευασμάτων και βοτάνων.
Στους ανθρώπους, προσκολλάται στα ιόντα σιδήρου, εμποδίζοντάς τα να δεσμεύονται με τα υπεροξείδια του υδρογόνου, τα οποία θα προκαλούσαν αντιδραστικές ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα. Είναι, έτσι, ένα αντιοξειδωτικό.
Περαιτέρω, έχει δειχθεί ότι αναστέλλει ίη vitro τον αγγειακό ενδοθηλιακό αυξητικό παράγοντα κι έτσι δρα ως ένας αναστολέας της αγγειογένεσης, κι έτσι χρησιμοποιείται για τον έλεγχο ορισμένων μορφών καρκίνου.

Ευεργετικές ιδιότητες  στην υγεία

Η ρουτίνη χρησιμοποιείται ως ως συμπλήρωμα διατροφής σε ανθρώπους.
Είναι ισχυρός αντιαγγειογενετικός παράγοντας και χρησιμοποιείται σε όγκους που αναπτύσσονται με αυτό το μηχανισμό.
Η ρουτίνη αναστέλλει τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων, καθώς και μειώνει τη διαπερατότητα των τριχοειδών, αραιώνοντας το αίμα και βελτιώνοντας την κυκλοφορία.
Η ρουτίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Η ρουτίνη μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σχηματισμού θρόμβων κι έτσι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο για καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.
Επίσης, η ρουτίνη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία των αιμορροΐδων, των κιρσών, και της μικροαγγειοπάθειας.
Η ρουτίνη αυξάνει την πρόσληψη ιωδίου από το θυρεοειδή χωρίς αύξηση της Τ3 ή Τ4 στον ορό.
Η ρουτίνη είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό. Σε σύγκριση με τις κουερσετίνη, acacetin, Morin, hispidulin, εσπεριδίνη, και νεραντζίνη, βρέθηκε να είναι η ισχυρότερη.
Χρησιμοποιείται, επίσης, στη θεραπεία της χρόνιας φλεβικής ανεπάρκειας, γιατί δυναμώνει τα αγγεία και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των φλεβικών οιδημάτων στα κάτω άκρα.
Η ρουτίνη μπορεί να μειώσει την τοξικότητα της οξειδωμένης LDL χοληστερόλης και μειώσει επομένως και τον κίνδυνο της καρδιοπάθειας.
Επίσης βοηθάει στην ενδυνάμωση των τριχοειδών αγγείων, σε περίπτωση αιμορραγίας στην πήξη του αίματος, διορθώνει την ευθραυστότητα των τριχοειδών αγγείων των επιτόκων, και προστατεύει τα μωρά από μηνιγγικές αιμορραγίες, τέλος χαμηλώνει τις σφύξεις της καρδιάς και μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αιμορραγίας των ούλων
Η ρουτίνη χρησιμοποιείται στη θεραπεία του χυλοθώρακα σε σκύλους και γάτες.

Το ένζυμο quercitrinase απαντάται στον Aspergillus flavus και είναι ένα ένζυμο της καταβολικής οδού της ρουτίνης.

Χρησιμοποιείται σε ημερήσιες προσλήψεις 60 έως 600 χλγρ.

Κατά προτίμηση λαμβάνεται ταυτόχρονα με βιταμίνη C (μέχρι 500 χλγρ την ημέρα).



Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!