Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Επνιξαν το "όχι" του λαού με κανόνια νερού

Επεισόδια έξω από τη Βουλή με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης από πλευράς αστυνομικών καθώς και ρίψεις μολότοφ και πετρών από τους κουκουλοφόρους αμαύρωσαν τη χθεσινή διαδήλωση των δεκάδων χιλιάδων αγανακτισμένων Ελλήνων που συγκεντρώθηκαν χθες στο κέντρο του Συντάγματος...


Οι έντονες διαμάχες που ξέσπασαν γύρω στις 19.10 ανάμεσα σε διαδηλωτές με κουκούλες και τους αστυνομικούς συνεχίστηκαν μέχρι και τις 21.00 οπότε η έντονη βροχόπτωση έβαλε ένα τέλος στο πεδίο της μάχης. Για άλλη μία φορά στάσεις λεωφορείων, εκδοτήρια εισιτήριων, μαρμάρινες πλάκες, κάδοι και ένα περίπτερο στην οδό Οθωνος, που τυλίχτηκε στις φλόγες, βρέθηκαν στο στόχαστρο του κλεφτοπόλεμου. Κατά τη χθεσινή συγκέντρωση, στην οποία υπολογίζεται ότι συμμετείχαν παραπάνω από 150.000 άτομα, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε πάρει από νωρίς την απόφαση να κατεβάσει για πρώτη φορά στο κέντρο της Αθήνας μέχρι και τα δύο υδροφόρα οχήματα που διαθέτει στη φαρέτρα του, τα οποία είχαν παραταχθεί στο πλαϊνό μέρος του ελληνικού Κοινοβουλίου, επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας.

Από νωρίς χθες το απόγευμα χιλιάδες διαδηλωτές άρχισαν να καταφθάνουν στην πλατεία Συντάγματος με κάθε μέσο μεταφοράς, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα νέα επώδυνα μέτρα. Κόσμος όλων των ηλικιών διαδήλωνε σε κάθε δρόμο του κέντρου της Αθήνας μέχρι και τις 19.10, οπότε κουκουλοφόροι προσπάθησαν να απομακρύνουν τα προστατευτικά κάγκελα που είχαν τοποθετηθεί από τους αστυνομικούς στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής. Οι νεαροί πέταξαν αντικείμενα προς τους αστυνομικούς, μέχρι που έκαναν την εμφάνισή τους τα δύο οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. που άρχισαν να κάνουν ρίψεις νερού εναντίον τους. Οι διαδηλωτές δεν πτοήθηκαν, κινήθηκαν προς τον φράχτη που προστατεύει το Κοινοβούλιο και εκείνη τη στιγμή άρχισαν τα επεισόδια με ρίψεις [Βροχή από μολότοφ δέχτηκαν οι άνδρες των ΜΑΤ.] ς μολότοφ, μαρμάρων και άλλων αντικειμένων από τους διαδηλωτές και ρίψεις νερού και «βροχής» χημικών από την πλευρά των αστυνομικών. Η ένταση επεκτάθηκε γρήγορα μετατρέποντας τη Βασιλίσσης Σοφίας σε πεδίο μάχης, με πυκνό σύννεφο καπνού από τις αλλεπάλληλες ρίψεις δακρυγόνων να καλύπτει την πλατεία Συντάγματος. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων η ένταση μεταφέρθηκε στις Πανεπιστημίου και Γεωργίου Α’ και αργότερα οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν στο κάτω μέρος της πλατείας, προς την οδό Φιλελλήνων. Οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν προς την κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, όπου και παρέμειναν εκεί, παρά τη βροχή και τα επεισόδια.

Εντύπωση κατά τη διάρκεια του χθεσινού συλλαλητηρίου έξω από τη Βουλή, στο εσωτερικό της οποίας συζητούνταν και ψηφίζονταν μέχρι αργά τη νύχτα τα νέα δυσβάστακτα οικονομικά μέτρα, προκάλεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ που γύρω στις 18.15 εμφανίστηκε στο μπροστινό μέρος του Κοινοβουλίου με ένα πανό στα χέρια που έγραφε «Φύγετε τώρα, καταστρέφετε τη χώρα». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενθουσιαστούν οι οπαδοί του κόμματος που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. Μεταξύ των βουλευτών που διαδήλωσαν για τουλάχιστον είκοσι λεπτά μαζί με τον αγανακτισμένο κόσμο βρίσκονταν ο Δημήτρης Παπαδημούλης, η Σοφία Σακοράφα, ο Τάσος Κουράκης και ο Παναγιώτη Λαφαζάνης. Τέλος, κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων οι άνδρες της αστυνομίας προχώρησαν σε τουλάχιστον πενήντα προσαγωγές στο κέντρο της Αθήνας, και για την ακρίβεια στους δρόμους γύρω από την Ομόνοια και την παλιά Βουλή.

Πηγή: Espressonews.gr
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!

Σκάστε τις φούσκες!