Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Κατάλληλα κρεατικά και ψαρικά για ψήσιμο στη σχάρα


Από μοσχάρι

Μπον φιλέ: Άπαχο μαλακό κρέας χωρίς κόκκαλο. Αρχικά το ψήνω σε δυνατή φωτιά,για να σφραγίσω τους χυμούς και να διατηρηθεί ζουμερό.

Μπριζόλες: Βγαίνουν από τη σπάλα και το κόντρα και έχουν λιγότερο λίπος από τις χοιρινές.

Από χοιρινό

Ψαρονέφρι: Ψήνεται ολόκληρο ή κομμένο κάθετα και ανοιγμένο.Είναι ψημένο όταν το εσωτερικό του έχει αποκτήσει σχεδόν λευκό χρώμα.

Μπριζόλες: Από σπάλα( με μακρύ κόκκαλο και στρογγυλή καρδιά) ή από ...
λαιμό. Οι δεύτερες δεν έχουν καθόλου κόκκαλο και είναι λιπαρές.

Πανσέτες: Περιέχουν αρκετό λίπος, μέρος του οποίου θα λιώσει και θα απομακρυνθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Από το αρνάκι και το κατσικάκι

Παϊδάκια:Βγαίνουν από το καρέ και είναι από τα πιο αγαπημένα κομμάτια του κρέατος. Ψήνονται σε μέτρια φωτιά για 15΄με 20΄.

Από πουλερικά ( κοτόπουλο, γαλοπούλα )

Παϊδάκια: Ολόκληρο κοτόπουλο τεμαχισμένο σε κομμάτια που σερβίρονται ως μικρά παϊδάκια.

Στήθος: Άπαχο φιλέτο κοτόπουλου ή γαλοπούλας,ελαφρά χτυπημένο ώστε να ανοίξει χωρίς όμως να καταστραφούν οι ίνες του

Σουβλάκια - Λουκάνικα:

Συνήθως από χοιρινό αλλά και από κοτόπουλο. Ψήνονται σε μέτρια φωτιά με τακτικά γυρίσματα. Στα λουκάνικα πρέπει να προσέχουμε να μην τρυπήσουμε το εξωτερικό τους περίβλημα και χαθούν όλοι οι χυμοί.

Μπιφτέκια ( από κιμά γαλοπούλας, κοτόπουλου, μοσχαριού χοιρινού ή και συνδυασμού όταν πρόκειται για κεμπάπ). Ψήνονται σε μέτρια φωτιά ( εκτός από τα κεμπάπ που ψήνονται σε υψηλή θερμοκρασία) και αποφεύγουμε να τα αλευρώσουμε, γιατί η φωτιά θα κάψει το αλεύρι και θα τα μαυρίσει. Αποφεύγουμε να τα γυρίσουμε με λαβίδα αλλά χρησιμοποιούμε ειδική σπάτουλα ώστε να μη διαλυθούν.

Ψάρια

Πολλά είναι τα ψάρια που είναι ιδανικά για ψήσιμο. Σαργοί,συναγρίδες,τσιπούρες,γλώσσες,λιθρίνια,φαγκριά είναι μερικά από αυτά που μπορούμε να ψήσουμε είτε ολόκληρα ή κομμένα σε φέτες. Τα ψάρια είναι καλό να ψήνονται σε καυτή και αλειμμένη με λάδι σχάρα,αφού προηγουμένως τα έχουμε καθαρίσει από λέπια,σπάραχνα και εντόσθια,τα έχουμε πλύνει, αλατίσει και αλείψει καλά με λάδι ,για να μην κολλήσει το δέρμα τους στη σχάρα.

Θαλασσινά: Χταπόδια, γαρίδες,καραβίδες,καλαμάρια είναι από τα θαλασσινά που μπορούμε να τα ψήσουμε στη σχάρα.

Ότι και να επιλέξουμε πρέπει να είναι μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους ώστε να μη στεγνώσει κατά το ψήσιμο.

Καλή επιτυχία

Νίνα
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!