Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ Α'


Αυτά είναι μερικά από τα πιο επιτυχημένα παραδοσιακά γιατροσόφια από διάφορες χώρες του κόσμου. Εχουν περάσει το τεστ του χρόνου, τα έχει διατηρήσει η παράδοση του κάθε λαού και τα εγκρίνει και η σύγχρονη ιατρική. Είναι μικρές συμβουλές για καθημερινά προβληματάκια. Δεν είναι ....
πανάκεια. Αν χρειάζεστε μεταμόσχευση καρδιάς, να πάτε στο νοσοκομείο.
ΙΣΠΑΝΙΑ
Σιέστα, όχι έμφραγμα
Την επόμενη φορά που ο διευθυντής σου θα σε βρει να κοιμάσαι στο γραφείο, παράπεμψέ τον στη σοφία των ανθρώπων της Ιβηρικής Χερσονήσου (αλλά και όλων των λαών της Μεσογείου και της Λατινικής Αμερικής). Ο μεσημεριανός υπνάκος μειώνει την αρτηριακή πίεση. Λογικό. Κανείς δεν θα στα σπάσει, εάν δεν μπορεί να σε βρει.
ΙΤΑΛΙΑ
Εντριβή για καταπονημένους μυς
Επί αιώνες οι Ιταλοί χρησιμοποιούν ένα μείγμα ελαιόλαδου και καμφοράς για να ανακουφίσουν τους μυς που έχουν καταπονηθεί. Η εντριβή με αυτό το μείγμα επιταχύνει την κυκλοφορία του αίματος και απαλύνει τον πόνο των μυών (το λάδι μειώνει την έντονη αίσθηση της καμφοράς).
ΕΛΛΑΔΑ
Ελαιόλαδο για καθαρές αρτηρίες
Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους οι Ελληνες (αλλά και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί) έχουν χαμηλότερα ποσοστά καρδιοπάθειας σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Ο ένας είναι ότι τρώνε περισσότερες σαλάτες και ψάρια. Ο άλλος είναι το ελαιόλαδο: τα μονοακόρεστα λίπη τους βοηθούν στον καθαρισμό της αρτηριακής πλάκας. Ερευνες πάνω στη μεσογειακή δίαιτα δείχνουν ότι μπορεί κανείς να ακολουθεί δίαιτα με πάνω από 36% μονοακόρεστα λίπη, ποσοστό που είναι σχετικά υψηλό, και να έχει υγιή επίπεδα αίματος-χοληστερόλης.
ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Μέλι, όχι ζάχαρη
Οι ειδήμονες αποδίδουν τα χαμηλά ποσοστά διαβητικών της Ιρλανδίας στο γεγονός ότι αντί για ζάχαρη χρησιμοποιούν μέλι. «Το μέλι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να χωνευθεί κι έτσι το πάγκρεας υποχρεώνεται να παραγάγει μικρότερες ποσότητες ινσουλίνης», λέει ο Glenn Geelhoed, συγγραφέας του Natural Health Secrets from Around the World.
ΓΑΛΛΙΑ
Τυρί για γερά δόντια
Μελέτη κατέδειξε ότι το τυρί τσένταρ περιέχει ουσίες που ενισχύουν την αδαμαντίνη των δοντιών και εξουδετερώνουν τη δράση της βακτηριδιακής πλάκας. Ολα τα τυριά περιέχουν καζεΐνη, μια ουσία που προσδένεται στο ασβέστιο και βοηθά στην επούλωση αόρατων ρηγμάτων των δοντιών. Στη μεγάλη κατανάλωση τυριού αποδίδονται οι αναδουλειές των Γάλλων οδοντιάτρων.
ΣΙΚΕΛΙΑ
Λεμόνια για εξυπνάδα
Η Σικελία είναι σπαρμένη με λεμονόδεντρα, πράγμα το οποίο ίσως εξηγεί το ότι οι Σισιλιάνοι διατηρούν την οξυδέρκειά τους μέχρι τα βαθιά γεράματα. Πειράματα έχουν δείξει ότι η μυρωδιά του λεμονιού διεγείρει τον ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τόσο την αίσθηση της όσφρησης όσο και την ικανότητα της συγκέντρωσης.
ΣΟΥΗΔΙΑ
Βατόμουρα για τη διάρροια
Τα βατόμουρα περιέχουν ανθοκυανοσίδια, ουσίες οι οποίες διαθέτουν αντιβακτηριδιακή δράση. Για το λόγο αυτό οι Σουηδοί τα καταναλώνουν σε περιπτώσεις διάρροιας (ελπίζοντας ότι θα σκοτώσουν τα κακά βακτηρίδια που έχουν εγκατασταθεί στο έντερό τους).
ΤΟΥΡΚΙΑ
Γιαούρτι για μακροζωία
Οι Αμπχάζιοι του Καυκάσου είναι διάσημοι για τη μακροζωία τους. Είναι τα γονίδια; Ναι, αλλά όχι μόνο: καταναλώνουν κεφίρ, ένα είδος γιαουρτιού, το οποίο -όπως και όλα τα γιαούρτια- περιέχει γαλακτοβακτηρίδια. Αυτά από τη μια βοηθούν στη χώνευση της τροφής και από την άλλη, όταν είναι σε μεγάλη ποσότητα, ευνοούν την υγεία των κυττάρων στα εντόσθια. Αυτό με τη σειρά του ευνοεί την καλύτερη επεξεργασία της τροφής.
ΡΩΣΙΑ
Αντισηπτικό το σκόρδο
Οι Ρώσοι έτριβαν σκόρδο στις πληγές από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Σοβιετικοί επιστήμονες ανακάλυψαν την αντισηπτική δράση του.
MEΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ντυθείτε για δροσιά
Αν χρειαστεί να δουλέψεις ντάλα μεσημέρι καλοκαιριάτικα, κάν’ το σαν τους Αραβες, που αντί να ξεγυμνώνονται φορούν φαρδιά ρούχα που καλύπτουν ολόκληρο το σώμα. Οπως εξηγούν οι ειδικοί, ο ήλιος και ο αέρας αφυδατώνουν το δέρμα αυξάνοντας τη θερμοκρασία του σώματος. Οταν θα αλλάζεις το λάστιχο μεσημεριάτικα στο επαρχιακό δίκτυο, λοιπόν, καλό είναι να φοράς ένα καπέλο και μια μακρυμάνικη βαμβακερή μπλούζα.
πηγη









ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ

Βότανα για δροσερή αναπνοή



Οχι μόνο οι Σαουδάραβες, που προτιμούν το φασκόμηλο, αλλά όλοι σχεδόν οι λαοί έχουν κάποιο μυστικό για δροσερή αναπνοή: οι Ελληνες τη μαστίχα, οι Πορτογάλοι το βασιλικό, οι Ινδοί το φινόκιο, οι Αμερικανοί το μαϊντανό και στη Γουατεμάλα το κάρδαμο. Διαλέξτε.









ΙΣΡΑΗΛ
Χυμός ροδιών για τον πονόλαιμο



Βράστε ρόδια και πιείτε το χυμό για να εξαφανίσετε τον πονόλαιμο, συνιστούν οι Ισραηλινοί. Πράγματι, τα ρόδια περιέχουν αντιφλεγμονώδεις ουσίες που καθαρίζουν το λαιμό, ενώ ο ατμός τους βοηθά στην απελευθέρωση των ιγμορείων, που απλά σημαίνει ότι... επιτέλους παίρνεις ανάσες. Βέβαια βγαίνουν μόνο την άνοιξη, για την υπόλοιπη περίοδο υπάρχει το χαμομήλι.
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!