Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Φωτοβολταϊκά: “βούρτσα” νανοκαλωδίων συγκεντρώνει την ακτινοβολία – Υπόσχεται υψηλή αποδοτικότητ

Ερευνητές του Ινστιτούτου Νιλς Μπορ στη Δανία και τηςΟμοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης στην Ελβετία απέδειξαν ότι τανανοκαλώδια -κυλινδρικές δομές διαμέτρου ενός δεκάκις χιλιοστού (1:10.000) μιας ανθρώπινης τρίχας- χάρη σε ορισμένες πολύτιμες ιδιότητες μπορούν να ...
συμβάλλουν στην ανάπτυξη αποδοτικότερων φωτοβολταϊκών κυψελών.
Τα νανοκαλώδια συγκεντρώνουν μεγάλες ποσότητες ηλιακής ακτινοβολίας σε πολύ μικρές επιφάνειες.
Καθώς η διάμετρος των κρυσταλλικών νανοκαλωδίων είναι μικρότερη από το μήκος κύματος του ηλιακού φωτός προκαλούν συντονισμό του φωτός εντός και γύρω από την επιφάνειά τους. Έτσι, ο συντονισμός μπορεί να δώσει συγκεντρωμένη ηλιακή ακτινοβολία, στο σημείο μεταλλαγής του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια με αποτέλεσμα υψηλότερη αποδοτικότητα εκμετάλλευσης του ήλιου.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η νέα τεχνολογία ανοίγει μεγάλες προοπτικές στην εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, ωστόσο απαιτούνται αρκετά χρόνια για την εμπορική της εκμετάλλευση.
Μιλώντας για νανοκαλώδια και ανθρώπινες τρίχες διαβάστε για τον 18χρονο μαθητή από το Νεπάλ, ο οποίος χρησιμοποιεί ανθρώπινες τρίχες για να αντικαταστήσει το πυρίτιο στα φωτοβολταϊκά πάνελ.
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!