Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Τα πέντε ελληνικά ΑΕΙ που είναι στη λίστα με τα καλύτερα διεθνώς

Το Διαπανεπιστημιακό Δίκτυο Πολιτικών Ανώτατης Εκπαίδευσης ανακοίνωσε την ετήσια (2013) μελέτη σχετικά με τις διεθνείς λίστες ταξινόμησης των ελληνικών Πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων το 3% της παγκόσμιας ελίτ των πανεπιστημίων βρίσκονται και ελληνικά πανεπιστήμια με πρώτο στη χώρα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο μάλιστα εντάσσεται στο καλύτερο 1% παγκοσμίως. Βασικό αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι τα Πανεπιστήμια που είναι στις πρώτες θέσεις είναι δημόσια. Η κατάταξη παρουσιάζει πέντε συνολικά πανεπιστήμια της Ελλάδας (Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμια Κρήτης και Πατρών), στο καλύτερο 3% της παγκόσμιας κατάταξης. Σύμφωνα με την ίδια λίστα, τρία ακόμη πανεπιστημιακά ιδρύματα (Πανεπιστήμια Αιγαίου, Ιωαννίνων και Δημοκρίτειο Θράκης) βρίσκονται στο καλύτερο 5% της παγκόσμιας κατάταξης. Για πρώτη φορά στο 10% των καλύτερων ανώτατων ιδρυμάτων εμφανίζονται όμως και δύο ΤΕΙ, το Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης και αυτό της Πάτρας. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας ισπανών επιστημόνων στην περίοδο κρίσης τα ελληνικά ανώτατα ιδρύματα δεν είχαν την άνοδο που παρουσίαζαν στο παρελθόν. Γενικά μεταξύ του 2012 και του 2013, τα δέκα από τα 23 ελληνικά δημόσια πανεπιστήμια βελτίωσαν τη θέση τους, αλλά σε σχέση με τη σύγκριση πριν από ένα χρόνο, ο αριθμός αυτός έχει περιοριστεί στο μισό.
Η λίστα που φέρει την ονομασία Webometrics Ranking of World Universities καταρτίζεται από τη Cybermetrics (CCHS), μια μονάδα του Ισπανικού Εθνικού Κέντρου Ερευνών (Spanish National Research Council - CSIC), το κύριο ερευνητικό σώμα της Ισπανίας και δίνει πληροφορίες για 21.250 πανεπιστήμια σύμφωνα με την παρουσία τους στο Διαδίκτυο. Η κατάταξη αυτή ανανεώνεται κάθε Ιανουάριο και Ιούλιο, ενώ χρησιμοποιούνται διάφορα κριτήρια για να εξαχθεί το αποτέλεσμα.
Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο βρίσκεται πλέον στην 194η θέση από την 158η θέση που ήταν πέρυσι. Το Πανεπιστήμιο της Αθήνας βρίσκεται στην 268η θέση και έχει ανέβει 83 θέσεις.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο πάλι βρίσκεται στην 417η θέση υποχωρώντας 48 θέσεις. Αντίθετα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται ψηλότερα στη λίστα σε σχέση με πέρυσι (στην 460ή θέση από την 516η) και το Πανεπιστήμιο Πατρών από την 327η θέση στην 556η.

Πηγή
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!

Σκάστε τις φούσκες!