ΥΛΙΚΑ
2 και ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια ζάχαρη
¾ φλ. καρυδόψιχα τριμμένη (πολύ ψιλή)
¼ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. κανέλλα
2/3 φλ. κακάο
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
ελάχιστο ....γαρύφαλλο
1 βανίλια
1/3 φλ. αραβοσιτέλαιο
2 κ. σούπας ξύδι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι (κατά προτίμηση βιολογικό ή τουλάχιστον ακέρωτο)
1 και ½ φλ. χυμό πορτοκάλι (φρέσκο)
1 κ.γ. σόδα φαγητού
Για την επικάλυψη θα χρειαστείτε
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
150 γρ. νερό
2 κ. σούπας κονιάκ
λίγα καρύδια για το διακοσμητικό κομμάτι της υπόθεσης
Για να υπολογίσετε τα υλικά χρησιμοποιήστε φλιτζάνι μεγαλύτερο από του τσαγιού. Μετρήστε τα με την κούπα που συνήθως χρησιμοποιούμε για τον στιγμιαίο καφέ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά καλά εκτός από τη ζάχαρη και τη σόδα.
Σε μια άλλη λέκανη ανακατεύουμε το αραβοσιτέλαιο, το ξύδι, τον χυμό πορτοκάλι ανακατεμένο με τη σόδα (προσοχή: φουσκώνει λίγο), ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει σχεδόν. Τέλος προσθέτουμε τα υλικά που έχουμε στην πρώτη λεκάνη. Ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και στρώνουμε το μείγμα μας σε ταψάκι στρογγυλό (Ν28) ή τετράγωνο, αφού προηγουμένως το έχουμε λαδώσει ελαφρά και πασπαλίσει με λίγο αλεύρι, για να μη μας κολλήσει το γλυκό.
Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς γιά 50-60 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό (το κατεβάζουμε από τη φωτιά λίγο πριν αρχίσει να βράζει) και ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα μείγμα γυαλιστερό καί ομοιόμορφο. Τέλος προσθέτουμε το κονιάκ. Βγάζουμε την πίτα μας από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά , την περιχύνουμε με τη ζεστή σοκολάτα και πασπαλίζουμε με τα καρύδια. Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα.
«Πειράζοντας» την κλασική εκδοχή της σοκολατόπιτας, μπορείτε να την κόψετε αν θέλετε σε τετράγωνα κομμάτια (πριν της ρίξετε τη σοκολάτα) και στη συνέχεια να κόψετε και αυτά οριζόντια, στη μέση, ώστε να δημιουργήσετε μικρά σοκολατένια σάντουϊτς με γέμιση μαρμελάδας. Της πάει πολύ το πορτοκάλι αλλά και το βερίκοκο. Στη συνέχεια περιχύνετε τα σαντουϊτσάκια με τη σοκολάτα και ποσθέτετε τα καρύδια. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστείτε λίγη σοκολάτα επιπλέον (για κάθε 125 γρ. σοκολάτας χρειάζονται περίπου 75γρ. ζεστό νερό) και σίγουρα τη μαρμελάδα της αρεσκείας σας (νομίζω ότι 250 γρ. θα είναι αρκετά).
2 και ¼ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φλιτζάνια ζάχαρη
¾ φλ. καρυδόψιχα τριμμένη (πολύ ψιλή)
¼ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. κανέλλα
2/3 φλ. κακάο
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
ελάχιστο ....γαρύφαλλο
1 βανίλια
1/3 φλ. αραβοσιτέλαιο
2 κ. σούπας ξύδι
ξύσμα από ένα πορτοκάλι (κατά προτίμηση βιολογικό ή τουλάχιστον ακέρωτο)
1 και ½ φλ. χυμό πορτοκάλι (φρέσκο)
1 κ.γ. σόδα φαγητού
Για την επικάλυψη θα χρειαστείτε
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
150 γρ. νερό
2 κ. σούπας κονιάκ
λίγα καρύδια για το διακοσμητικό κομμάτι της υπόθεσης
Για να υπολογίσετε τα υλικά χρησιμοποιήστε φλιτζάνι μεγαλύτερο από του τσαγιού. Μετρήστε τα με την κούπα που συνήθως χρησιμοποιούμε για τον στιγμιαίο καφέ.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά καλά εκτός από τη ζάχαρη και τη σόδα.
Σε μια άλλη λέκανη ανακατεύουμε το αραβοσιτέλαιο, το ξύδι, τον χυμό πορτοκάλι ανακατεμένο με τη σόδα (προσοχή: φουσκώνει λίγο), ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει σχεδόν. Τέλος προσθέτουμε τα υλικά που έχουμε στην πρώτη λεκάνη. Ανακατεύουμε ώστε να ενωθούν καλά όλα τα υλικά και στρώνουμε το μείγμα μας σε ταψάκι στρογγυλό (Ν28) ή τετράγωνο, αφού προηγουμένως το έχουμε λαδώσει ελαφρά και πασπαλίσει με λίγο αλεύρι, για να μη μας κολλήσει το γλυκό.
Ψήνουμε το γλυκό σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς γιά 50-60 λεπτά περίπου.
Στο μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το νερό (το κατεβάζουμε από τη φωτιά λίγο πριν αρχίσει να βράζει) και ρίχνουμε μέσα τη σοκολάτα ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να γίνει ένα μείγμα γυαλιστερό καί ομοιόμορφο. Τέλος προσθέτουμε το κονιάκ. Βγάζουμε την πίτα μας από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 5-10 λεπτά , την περιχύνουμε με τη ζεστή σοκολάτα και πασπαλίζουμε με τα καρύδια. Τρώγεται ζεστή αλλά και κρύα.
«Πειράζοντας» την κλασική εκδοχή της σοκολατόπιτας, μπορείτε να την κόψετε αν θέλετε σε τετράγωνα κομμάτια (πριν της ρίξετε τη σοκολάτα) και στη συνέχεια να κόψετε και αυτά οριζόντια, στη μέση, ώστε να δημιουργήσετε μικρά σοκολατένια σάντουϊτς με γέμιση μαρμελάδας. Της πάει πολύ το πορτοκάλι αλλά και το βερίκοκο. Στη συνέχεια περιχύνετε τα σαντουϊτσάκια με τη σοκολάτα και ποσθέτετε τα καρύδια. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστείτε λίγη σοκολάτα επιπλέον (για κάθε 125 γρ. σοκολάτας χρειάζονται περίπου 75γρ. ζεστό νερό) και σίγουρα τη μαρμελάδα της αρεσκείας σας (νομίζω ότι 250 γρ. θα είναι αρκετά).