Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Παρουσιάστηκαν οι τρεις υποψηφιότητες

Κωνσταντινούπολη, Μαδρίτη και Τόκιο παρουσίασαν τους φακέλους υποψηφιότητάς τους για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 ενώπιων των μελών της ολομέλειας της ΔΟΕ, μόλις δύο μήνες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία.

Κάθε πόλη είχε 90 λεπτά στη διάθεσή της να κάνει την παρουσίαση της υποψηφιότητάς της και να απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών της ΔΟΕ, τα οποία, εκτός από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης, δεν τους επιτρέπεται να επισκεφθούν τις υποψήφιες πόλεις.
Στην Κωνσταντινούπολη πιθανότατα θα ετίθετο το βασικό ερώτημα σχετικά με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλονίζουν τη χώρα, ενώ τα στελέχη της επιτροπής διεκδίκησης της Μαδρίτης κλήθηκαν σίγουρα να δώσουν απαντήσεις για την κατάσταση της ισπανικής οικονομίας.
Το Τόκιο διοργάνωσε τους Ολυμπιακούς του 1964 και κάνει μια 2η προσπάθεια για να τους αναλάβει εκ νέου. Η Μαδρίτη έθεσε υποψηφιότητα για 3η φορά και η Κωνσταντινούπολη για 5η.
Η επιτροπή αξιολόγησης δημοσίευσε την έκθεσή της για τις τρεις υποψήφιες πόλεις την περασμένη εβδομάδα. Αν και δεν δίνεται κάποιο φαβορί για τη διοργάνωση του 2020, η πρωτεύουσα της Ιαπωνίας εμφανίζεται να έχει ένα μικρό πλεονέκτημα, που ίσως αποβεί καθοριστικό στην ψηφοφορία της 7ης Σεπτεμβρίου στο Μπουένος Άϊρες.
Στην ίδια σύνοδο στην Αργεντινή θα γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου και η εκλογή του νέου προέδρου της ΔΟΕ, ο οποίος θα διαδεχθεί το Ζακ Ρογκ, που αποχωρεί μετά από 12ετή θητεία.
Υποψήφιοι για τη διαδοχή του είναι έξι μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της ΔΟΕ. Ο λόγος για τον Ουκρανό Σεργκέι Μπούμπκα, το Γερμανό Τόμας Μπαχ, τον Ενγκ Σερ Μιάνγκ από τη Σιγκαπούρη, τον Πορτορικανό Ρίτσαρντ Κάριον, τον Τσινγκ Κουό Γου από την Κινεζική Ταϊπέι και τον Ελβετό Ντένις Οσβαλντ.
Οι έξι αυτοί υποψήφιοι θα έχουν 15 λεπτά ο καθένας στη διάθεσή του για να αναπτύξει τα επιχειρήματά του, σε μια αυστηρή διαδικασία, όπου κατά τη διάρκεια της ομιλίας δεν θα επιτρέπονται οπτικά εφέ, όπως βίντεο και φωτογραφίες, καθώς και ερωτήσεις από μέλη της ΔΟΕ.

Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!