Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Ο Rowan, ο τυφλός σκύλος που ''βλέπει'' με ηχοεντοπισμό

Ο Rowan, το τυφλό γερμανικό σπιτς, μπορεί αν τρέξει, να παίξει και να έρθει σε αυτόν που τον φωνάζει, όπως όλα τα υπόλοιπα σκυλιά canine της ίδιας οικογένειας. Αλλά όταν κάποιος ρίχνει μια πιο κοντινή ματιά στον Rowan, πάντα καταλήγει να ρωτά την ιδιοκτήτη του, Sam Orchard, την ίδια ερώτηση: "Γιατί ο σκύλος σας έχει τα μάτια του κλειστά;"

Στην παραγματικότητα όμως δεν τα έχει κλειστά, γιατί ο Rowan γενήθηκε χωρίς καθόλου μάτια εξαιτίας μιας γενετικής ανωμαλίας. "Πολλοί μου είχαν πει ότι ίσως θα ήταν καλύτερα να του κάνω ευθανασία, αλλά εγώ απλά δεν μπόρεσα", είπε η Orchard.
Ο Rowan τώρα είναι 18 μηνών και έχει ήδη προσαρμοστεί εκπληκτικά στην ζωή χωρίς όραση, και αντί για βοηθητικό μπαστούνι χρησιμοποιεί το γάβγισμά του για να τα καταφέρει. Σαν τις νυχτερίδες, ο Rowan, χρησιμοποιεί την τεχνική του ηχοεντοπισμού, ακούγοντας τον αντίλαλο της φωνής του για να καταφέρει να προσανατολιστεί.
"Γαβγίζει για να καθορίσει την τοποθεσία γύρω του και όταν τον φωνάξω αντιλαμβάνεται που ακριβώς βρίσκομαι και έρχεται τρέχοντας", λέει η Orchard.
"Είναι καταπληκτικός. Είναι τόσο ανεξάρτητος και έχει μια πραγματικά καλή ζωή. Είναι σαν όλα τα άλλα σκυλιά."
Δείτε και μόνοι σας τον Rowan στην πράξη:


Πηγή
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!