Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ο τελευταίος υγροβιότοπος των Βαλκανίων απειλείται με καταστροφή.Ο ποταμος Αώος κινδυνεύει ;



Οι τελευταίοι φυσικοί ποταμοί της Ευρώπης διατρέχουν τα Βαλκάνια προσφέροντας ένα θέαμα απίστευτης φυσικής ομορφιάς προσφέροντας καταφύγιο σε μυριάδες φυτά και ζώα.

Αλλά εκατοντάδες προγράμματα για κατασκευή φραγμάτων απειλούν το μοναδικό βιότοπο της περιοχής προκειμένου να εξασφαλίσουν ηλεκτρική ενέργεια στους κατοίκους της γύρω περιοχής.
Οι περισσότεροι υδάτινοι δρόμοι της Ευρώπης ο Έλβας,ο Ρήνος και ο Δούναβης έχουν ήδη δαμαστεί. Αλλά υπάρχουν ακόμα κάποιοι ποταμοί που παραμένουν παρθένοι,όπως ο Αώος [Vjose] που κυλάει ανεμπόδιστος στη .....νοτιοανατολική Αλβανία που χωρίζεται σε παραπόταμους που ενώνονται ξανά σε ένα ατέλειωτο πάρε-δώσε .
Κάθε φορά που πλημμυρίζει ο Αώος αλλάζει την κοίτη του,λέει ο 52χρονος Ούλριχ Αϊχελμαν εκπρόσωπος του παρατηρητηρίου RiverWatch αγναντεύοντας το δάσος που βρίσκεται στην όχθη του ποταμού .Ένα τέτοιο τοπίο δεν το βρίσκει κανείς πουθενά αλλού στην Ευρώπη προσθέτει την στιγμή που ένας κορμοράνος απογειώνεται.
Ο Αώος είναι ένας ποταμός μήκους 270 χλμ που ξεκινά από την οροσειρά της Πίνδου στην Ελλάδα και καταλήγει στην Αδριατική. Ούτε ένα φράγμα δεν διακόπτει την φυσική ροή του ποταμού και κάθε βότσαλο, καταρράκτης, φαράγγι έχει την δική του προαιώνια ιστορία να διηγηθεί.
Η Γαλάζια Καρδιά της Ευρώπης
Και δεν μιλάμε μόνο για τον Αώο ,πολλά φυσικά πεντακάθαρα ποτάμια διασχίζουν πολλές χώρες της περιοχής.-Η Γαλάζια Καρδιά της Ευρώπης χτυπά στα Βαλκάνια –τονίζει ο ‘Αϊχελμαν που σε συνεργασία με την EuroNatur αγωνίζεται για την διατήρηση αυτών των ποταμών. Το 80% των ποταμών στα Βαλκάνια είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Αλλά τώρα αυτά τα ποτάμια κινδυνεύουν μια και περισσότερα από 570 φράγματα σε συνδυασμό με υδροηλεκτρικά εργοστάσια σχεδιάζονται για την περιοχή με διεθνή χρηματοδότηση ,από τις Deutsche Bank,World Bank,European Bank,ο λόμπυ του νερού βάζει χέρι στην τελευταία ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, κάτι που έχει εδώ και καιρό απαγορευτεί στην Ευρώπη,ένα ξεπούλημα της τελευταίας παρθένας περιοχής στο όνομα της …πράσινης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Στα Τίρανα αντιλαμβάνεται κανείς πολύ γρήγορα ότι η προστασία του περιβάλλοντος δεν αποτελεί προτεραιότητα της αλβανικής κυβέρνησης. Ο Υπουργός Ενέργειας και Βιομηχανίας της χώρας παρότι προσπάθησε τους πρώτους μήνες της θητείας του να αναδείξει το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος παραδέχεται ότι το θέμα της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας είναι πιο σημαντικό για την χώρα του.
Η Αλβανία εισάγει το 35-40% της ηλεκτρικής ενέργειας οπότε η αξιοποίηση της υδροηλεκτρικής ενέργειας είναι μονόδρομος. Γι΄αυτό και η κρατική εταιρία ηλεκτρικού της ΠΓΔΜ θέλει να κατασκευάσει δύο υδροηλεκτρικά φράγματα στην χώρα στο μέσο του εθνικού πάρκου.
Το 73.000 εκταρίων οικολογικό πάρκο στο Μάβροβο που βρίσκεται στα σύνορα Αλβανίας- Κόσοβου είναι ένα από τα πιο σημαντικά εθνικά πάρκα της Ευρώπης.Ενα πάρκο με παρθένα δάση, λύκους, αρκούδες, πέστροφες,κ αραβίδες και το τελευταίο καταφύγιο του σπάνιου βαλκανικού λύγκα που κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!