Υλικά
• 1 κιλό φράουλες ώριμες και κρουστές
• 700 γραμ. ζάχαρη
• ½ φλυτζ. τσαγιού..... κονιάκ ή νερό
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
• 1 κιλό φράουλες ώριμες και κρουστές
• 700 γραμ. ζάχαρη
• ½ φλυτζ. τσαγιού..... κονιάκ ή νερό
• 1 λεμόνι (το χυμό του)
Εκτέλεση
Πλένουμε προσεκτικά τις φράουλες και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους.
Αν είναι πολύ μεγάλες, τις κόβουμε στα δύο.
Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη, σε στρώσεις και στο τέλος, τις περιχύνουμε με το κονιάκ, ή το νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, (ή με μια μεμβράνη), τις βάζουμε στο ψυγείο (από βραδύς) και τις αφήνουμε 10 - 12 ώρες, να βγάλουν τα υγρά τους.
Την άλλη μέρα, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρουν βράση, βράζουμε για 5' και ξαφρίζουμε όσο βγάζουν αφρούς.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να σταθεί 5 με 6 ώρες, τουλάχιστον.
Έπειτα, σουρώνουμε τις φράουλες, βράζουμε το σιρόπι, μόνο του στην κατσαρόλα για 5' και ξαναρίχνουμε μέσα τις φράουλες, μαζί με το χυμό του λεμονιού.
Βράζουμε για 4'- 5' περίπου ακόμη, απ᾿ την ώρα που θα πάρει βράση.
Τις διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα, καλύτερα στο ψυγείο, (γιατί τρώγονται πιο ωραία παγωμένες, αλλά και γιατί είναι ευαίσθητο φρούτο), για τουλάχιστον ένα χρόνο.
-- Όταν μας τελειώσουν, δεν πετάμε το σιρόπι αλλά το κρατάμε και το χρησιμοποιούμε για παγωτά ή για να ραντίσουμε παντεσπάνια, κ.λ.π.
-- Χρειάζεται προσοχή στο βράσιμο, γιατί φουσκώνουν αρκετά.
Πλένουμε προσεκτικά τις φράουλες και αφαιρούμε τα κοτσάνια τους.
Αν είναι πολύ μεγάλες, τις κόβουμε στα δύο.
Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη, σε στρώσεις και στο τέλος, τις περιχύνουμε με το κονιάκ, ή το νερό.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι της, (ή με μια μεμβράνη), τις βάζουμε στο ψυγείο (από βραδύς) και τις αφήνουμε 10 - 12 ώρες, να βγάλουν τα υγρά τους.
Την άλλη μέρα, βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και μόλις πάρουν βράση, βράζουμε για 5' και ξαφρίζουμε όσο βγάζουν αφρούς.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει και να σταθεί 5 με 6 ώρες, τουλάχιστον.
Έπειτα, σουρώνουμε τις φράουλες, βράζουμε το σιρόπι, μόνο του στην κατσαρόλα για 5' και ξαναρίχνουμε μέσα τις φράουλες, μαζί με το χυμό του λεμονιού.
Βράζουμε για 4'- 5' περίπου ακόμη, απ᾿ την ώρα που θα πάρει βράση.
Τις διατηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα, καλύτερα στο ψυγείο, (γιατί τρώγονται πιο ωραία παγωμένες, αλλά και γιατί είναι ευαίσθητο φρούτο), για τουλάχιστον ένα χρόνο.
-- Όταν μας τελειώσουν, δεν πετάμε το σιρόπι αλλά το κρατάμε και το χρησιμοποιούμε για παγωτά ή για να ραντίσουμε παντεσπάνια, κ.λ.π.
-- Χρειάζεται προσοχή στο βράσιμο, γιατί φουσκώνουν αρκετά.