Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

Οι πραγματικοί ήρωες της Ελλάδας!


Ερευνητές του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Ερευνών ΙΜΒΒ του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) στα Ιωάννινα αποκάλυψαν "το ρόλο του ενδοπλασματικού δικτύου του κυττάρου στην αγγειογένεση και την επιβίωση των ενδοθηλιακών κυττάρων", ανοίγοντας το δρόμο για τη κατανόηση και τη θεραπεία πληθώρας ασθενειών.
Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας είναι ο..... καθηγητής Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και διευθυντής του Biomedical Research Institute του ΙΤΕ (FORTH-BRI), Θεόδωρος Φώτσης. Με πολυετή εμπειρία στους μοριακούς μηχανισμούς αγγειογένεσης όγκων, έχει συμμετάσχει σε 100 δημοσιεύσεις (7.400 ετεροαναφορές).

Η ανακάλυψη αυτή δημοσιεύτηκε με τίτλο "VEGF Signals through ATF6 and PERK to Promote Endothelial Cell Survival and Angiogenesis in the Absence of ER Stress" στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Cell.
Απόσπασμα συνέντευξης:

- Γιατί αυτό είναι GoodNews;

«Επειδή η κατανόηση του ρόλου του VEGF στο ενδοπλασματικό δίκτυο (ER) μπορεί να οδηγήσει στη θεραπεία καρκινωμάτων, αυτοάνοσων νοσημάτων, Πάρκινσον, Αλτσχάιμερ, ALS κ.ά.

Συγκεκριμένα ανακαλύψαμε ότι ο VEGF (Αγγειακός Ενδοθηλιακός Αυξητικός Παράγοντας) χρησιμοποιεί το ενδοπλασματικό δίκτυο (ER), ένα οργανίδιο του κυττάρου και τους μηχανισμούς αντίδρασης του προς το στρες για την φυσιολογική σηματοδότηση του. Ο τρόπος με τον οποίο αυτό μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη θεραπευτικών παρεμβάσεων είναι πολλαπλός και εξαρτάται επίσης από τη νόσο που στοχεύουμε. Για παράδειγμα, στο καρκίνο ο VEGF παράγεται από τα καρκινικά κύτταρα και ενεργοποιεί τη δημιουργία νέων αγγείων προς τον αυξανόμενο όγκο. Χωρίς αυτά ο όγκος δεν μπορεί να αυξηθεί πέραν μιας διαμέτρου 2mm.»

- Αλλά για εμάς τους Ελληνες υπάρχει ακόμα ένας λόγος, τον οποίο αναφέρει ο ίδιος ο δρ. Φώτσης:

«Είναι μεγάλη υπόθεση μια ομάδα από τα μικρά Γιάννενα να δημοσιεύει στο επιστημονικό περιοδικό Molecular Cell της Βοστώνης, όπου ο ανταγωνισμός για δημοσίευση είναι τεράστιος. Δημιουργεί στα νέα παιδιά της ομάδας μια σιγουριά και αυτοπεποίθηση ότι μπορούν και στη χώρα τους να κάνουν ποιοτική έρευνα. Επίσης, δημιουργεί δυνατότητες χρηματοδότησης που σημαίνει ότι μπορούμε να συγκρατήσουμε κάποιους λίγους ερευνητές στην Ελλάδα αποφεύγοντας το ολοκληρωτικό brain-drain. Επίσης, δημιουργεί ελπίδες ότι η βασική έρευνα στην Ελλάδα κάποια στιγμή μπορεί να έχει και πρακτικά αποτελέσματα σε κλινικά νοσήματα».

Η ομάδα συνδιευθύνεται από τη Dr Carol Murphy και αποτελείται από 4 μεταδιδακτορικούς ερευνητές: Δρ. Κουρουπής Δημήτριος, Δρ. Κύρκου Αθηνά, Δρ. Μπαγκλή Ελένη, και Δρ. Μπέλλου Σοφία.
Η πλήρης είδηση και συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο GoodNewsLetter No 27.
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!