Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Ξανά σε λειτουργία η Ρωσική Βάση στην Αρκτική – Έξι πλοία στην περιοχή

Η Ρωσία σχεδιάζει να θέσει ξανά σε λειτουργία την στρατιωτική βάση στην Αρκτική, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες επαναλειτουργίας της με χρονικό ορίζοντα «επανεκκίνησης» σε μερικούς μήνες από σήμερα.

Έξι πλοία του Βόρειου Στόλου της Ρωσίας εγκατέλειψαν τη βάση του στόλου στο Severomork και κατευθύνονται προς τα Νέα Σιβηρικά Νησιά.

“Ο κύριος στόχος της αποστολής των πλοίων του Βόρειου Στόλου στηνΑρκτική είναι να .....παράσχουν προσωπικό και εξοπλισμό στην τακτική ομάδα του Βόρειου Στόλου, ο οποίος με την αρχή του τρέχοντος έτους αναμένεται να εκπληρώσει στρατιωτικές υπηρεσίες σε μόνιμη βάση στα Νέα Σιβηρικά Νησιά” , δήλωσε ο Διοικητής του Βόρειου Στόλου, Ναύαρχος Vladimir Korolyov.

Τα έξι σκάφη που βρίσκονται ήδη καθ’οδόν προς την Αρκτική είναι το ανθυποβρυχιακό Ναύαρχος Levchenko (σ.σ. pentapostagma.gr – submarine chaser Admiral Levchenko), δύο μεγάλα αποβατικά πλοία το “St George” και το “Kondopoga”, το πλοίο εφοδιασμού “Sergey Osipov”, και τα ρυμουλκά “Pamir” και “Aleksandr Pushkin”.

Ρώσοι ανταποκριτές αναφέρουν ότι ο στολίσκος αναγκάσθηκε να παραμείνει αρκετές ημέρες στο λιμάνι αναμένοντας τη βελτίωση των καιρικών συνθηκών.

Η Μόσχα είχε ήδη προχωρήσει από πέρυσι στην αποστολή μίας πρώτης παρτίδας εξοπλισμού και αποθεμάτων στα Νέα Νησιά της Σιβηρίας. Πλέον, το προσωπικό και η ομάδα κρούσης θα παραμείνει στην βάση ώστε να υπηρετήσει σε μόνιμη βάση, σε μία περιοχή όπου οι θερμοκρασίες μπορούν να πέσουν και κάτω από τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Το μεγαλύτερο εκ των συγκεκριμένων νησιών, το Kotelny, αποτέλεσε τη βάση ρωσικού ερευνητικού καθώς και στρατιωτικού σταθμού από το 1933 έως το 1993, ενώ τις τελευταίες δύο δεκαετίες εγκαταλείφθηκαν και οι δύο.

Η απόφαση επαναλειτουργίας της στρατιωτικής βάσης ελήφθη από τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin.

Αντιδράσεις έχουν ήδη ξεκινήσει για αυτήν την κίνηση τακτικής, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών του Καναδά, John Baird, δήλωσε ότι η επαναλειτουργία της ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Αρκτική καθιστά την Ottawa «αποφασισμένη να προωθήσει και να υπερασπιστεί την κυριαρχία του Καναδά», υπό την σκιά της ρωσικής απειλής.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergey Lavrov χαρακτήρισε τις κατηγορίες του Baird ως «ανοησίες», ενώ εν συνεχεία ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι η Μόσχα είναι αποφασισμένη να υπερασπίσει τα συμφέροντά της στην Αρκτική, αλλά πάντα υπό τα πλαίσια και συμμορφούμενη στο διεθνές δίκαιο.
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!