Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2016

Πόσο «διεφθαρμένος» είναι ο Πούτιν; - 5 αποκαλύψεις για την μυστική του περιουσία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρείται ένας από τους ισχυρότερους και πλουσιότερους ανθρώπους στο κόσμο διαθέτοντας μια τεράστια περιουσία, σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες πρώην στελεχών του Κρεμλίνου.

Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που ο Τσάρος της Ρωσίας έχει κατηγορηθεί για ....διαφθορά. Το BBC πραγματοποίησε μια έρευνα γύρω από το ζήτημα και συνέλεξε εμπιστευτικές πληροφορίες από πρώην στελέχη του Κρεμλίνου.

Κατά πόσο λοιπόν, οι φήμες αυτές ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα;

Διαθέτει ένα παλάτι ύψους 1 δισ. δολαρίων




Ο Sergei Kolesnikov, ένας εξόριστος Ρώσος ολιγάρχης, ο οποίος ισχυρίζεται στο BBC ότι βοήθησε τον Πούτιν να γίνει πρόεδρος, αποκάλυψε πως το Κρεμλίνο μάζευε από τους υπερ-πλούσιους χρήματα με πρόσχημα ότι θα δαπανηθούν για την υγειονομική περίθαλψη, ωστόσο, ο ίδιος ο Πούτιν τα χρησιμοποίησε τα χρήματα αυτά για να φτιάξει το παλάτι του ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Το BBC ισχυρίζεται ότι έχει στη διάθεσή του έγγραφα που φέρνουν στο φως πολλές off- shore εταιρίες. Μάλιστα, ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Lirus Investment Holding, ήταν ο ίδιος ο κ. Πούτιν.

Το παλάτι,κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Πούτιν ως προέδρου και ο Sergei Kolesnikov τονίζει πως ο Πούτιν εξαρχής είχε στο μυαλό του μόνο τα λεφτά.

Μια αχανής περιουσία




Δημοσίως τα περιουσιακά του στοιχεία τον απεικονίζουν ως ένα άνθρωπο με λιγοστά χρήματα και ακίνητα. Τον περασμένο Απρίλιο, ο Πούτιν δήλωσε εισόδημα για το 2014, 7.650.000 ρούβλια ενώ εμφανιζόταν ιδιοκτήτης σε μόλις δύο διαμερίσματα - όχι πολύ μεγάλα - και ενός γκαράζ.

Ο Adam Szubin, ο οποίος εργαζόταν στο υπουργείο Οικονομικών ως υπεύθυνος για την τρομοκρατία και τα οικονομικά εγκλήματα, δήλωσε σε συνέντευξή του στο BBC ότι ο Ρώσος πρόεδρος διαθέτει τεράστιο πλούτο που παραμένει άγνωστος στο ευρύ κοινό.

Μια έκθεση της CIA, το 2007 ανέφερε πως η περιουσία του Πούτιν ανέρχεται στα 40 δισ. δολάρια.

Ο Ρώσος πολιτικός αναλυτής Stanislav Belkovsky επιβεβαιώνει το ποσό αυτό επικαλούμενος πως έχει στη διάθεσή του εμπιστευτικά έγγραφα

«Είμαι βέβαιος ότι ο Πούτιν εξακολουθεί να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ευρώπη και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανάμειξη με επιχειρήσεις πετρελαίου




Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δήλωσε στο BBC ότι έχει στοιχεία που να συνδέουν τον Πούτιν με τα κέρδη του επιχειρηματία Gennady Timchenko, ο οποίος εμπορεύεται σχεδόν το 3% του παγκόσμιου πετρελαίου.

«Οι δραστηριότητες Timchenko στον τομέα της ενέργειας έχουν συνδεθεί άμεσα με τον Πούτιν» ανέφερε στο BBC ένας ακόμα εξόριστος επιχειρηματίας , ο Max Freidzon.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε διάφορα στελέχη του Κρεμλίνου το 2014 και υποστήριξε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν επενδύει μυστικά στον τομέα της ενέργειας. Ωστόσο, οι Αμερικανοί δεν τον κατηγορούν ευθέως για διαφθορά.

Διαθέτει ένα γιοτ δώρο από τον Roman Abramovich





Ο Dmitry Skarga, ο οποίος εργαζόταν για την κρατική ρωσική ναυτιλιακή εταιρεία, Sovcomflot, υποστηρίζει πως ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για την μεταβίβαση ενός γιοτ αξίας 35εκ. δολαρίων στον Πούτιν.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως το 57 εκατοστών γιοτ «Olympia» ήταν ένα δώρο στον Πούτιν από τον ιδιοκτήτη της Τσέλσι Roman Abramovich.

«Είναι γεγονός ότι ο κ. Abramovich, μεταβίβασε ένα γιοτ στον κ Πούτιν», είπε ο Dmitry Skarga αποκαλύπτοντας πως το γιοτ μεταβιβάστηκε στον κ Πούτιν μέσω μιας off – shore εταιρείας, και ότι αργότερα προετοίμαζε μυστικές εκθέσεις για το κόστος λειτουργίας του σκάφους.

«Είναι διεφθαρμένος»


Ο Adam Szubin δήλωσε στο BBC: «Τον έχουμε δει να «προωθεί» όσους είναι υπάκουοι, να είναι κοντά στους συμμάχους του και να περιθωριοποιεί εκείνους που ο ίδιος δεν βλέπει σαν φίλους χρησιμοποιώντας κρατικά περιουσιακά στοιχεία. Είτε αυτό είναι μια απόδειξη του πλούτου της Ρωσίας, είτε πρόκειται για άλλες κρατικές συμβάσεις, επιλέγει εκείνους που πιστεύει ότι θα τον εξυπηρετήσουν και βγάζει από την μέση εκείνους που δεν του κάνουν. Για μένα, αυτό είναι μια εικόνα της διαφθοράς».


Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί τους ισχυρισμούς αυτούς επανειλημμένα. Από την πλευρά του, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δηλώσει ότι έχει διαβάσει δημοσιεύματα που αναφέρονται στο τεράστιο πλούτο του συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναφέρουν ότι είναι ένας από τους πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, αλλά ο ίδιος τα αρνείτε όλα χαρακτηρίζοντάς τα ως «ανοησίες».
Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!