Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΣ.Υποκλινεται η παγκόσμια Ιατρικη

Έλληνας ερευνητής ανακάλυψε μέθοδο που βοηθά στην αναγέννηση των οστών

Έλληνας ερευνητής ανακάλυψε μέθοδο που βοηθά στην αναγέννηση των οστών
Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ, με επικεφαλής Έλληνα διδακτορικό ερευνητή, ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο που βοηθά στην αναγέννηση των οστών, αναλύοντας τη μικρο-δομή των 3D τυπωμένων εμφυτευμάτων οστών. Η καινοτομία έγκειται στο ότι καταφέρνει να ....«χειραγωγήσει» την ανάπτυξη των κρυστάλλων μέσα στο υλικό που εκτυπώνεται, έτσι ώστε αυτό να γίνει ταυτόχρονα πιο ανθεκτικό, αλλά και βιοδιασπώμενο.

Αποτέλεσμα είναι η βελτίωση της αντοχής των 3D τυπωμένων εμφυτευμάτων, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ασθενείς με καρκίνο ή θύματα ατυχημάτων που έχουν υποστεί σημαντική απώλεια οστικής μάζας να ανακάμψουν πιο γρήγορα από ποτέ.

Η τεχνική, που βασίζεται στην τρισδιάστατη εκτύπωση μιας οστικής «σκαλωσιάς» (ικριώματος) πάνω στην οποία στη συνέχεια αναπτύσσονται τα κύτταρα, κυκλοφορεί το αίμα και αναγεννάται ένα πλήρες οστό, θα βοηθήσει τους ορθοπεδικούς χειρούργους να αντικαταστήσουν τα μεταλλικά εμφυτεύματα.

Ο Μανώλης Παπασταύρου είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας Σχεδιασμού για την Υγεία και την Ευεξία στη Σχολή Αρχιτεκτονικής, Σχεδίου και Δομημένου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Nottingham Trent. Η έρευνά του εποπτεύεται από τον καθηγητή της σχολής του Φίλιπ Μπρίντον και από τον δρ. Ντέηβιντ Φέαρχερστ της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας. Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο συνέδριο «Εκτυπώσεις για το Μέλλον» του Ινστιτούτο Φυσικής στο Λονδίνο.

Το εκτυπωμένο ικρίωμα αποτελείται από τα ίδια βιοϋλικά που υπάρχουν στο φυσικό οστό και διαλύονται στον οργανισμό, καθώς ο ασθενής ανακάμπτει και αναπτύσσει νέο οστό. Η νέα μέθοδος, που βελτιώνει την μικροδομή του οστικού ικριώματος, επιτυγχάνει αυξημένη ανθεκτικότητα του συνθετικού οστού και προορίζεται για ασθενείς που έχουν υποστεί βλάβη στα οστά τους, συνήθως λόγω καρκίνου ή σοβαρού κατάγματος.

Η οστική «σκαλωσιά» είναι ένα τρισδιάστατο πλέγμα που λειτουργεί ως προσωρινή «γέφυρα», η οποία θα επιτρέψει την αναγέννηση του φυσικού ιστού του οστού. Με τη βοήθεια υπολογιστή, μπορεί να εκτυπωθεί στο ακριβές μέγεθος και σχήμα για κάθε ασθενή. Είναι πορώδης, ώστε να διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος και την καλλιέργεια κυττάρων πάνω της.
πηγη

«Η τρισδιάστατη εκτύπωση συνδυάζεται με την ψύξη σε θερμοκρασία κάτω του μηδενός των κρυστάλλων του χρησιμοποιούμενου υλικού, πράγμα που μειώνει σημαντικά τον χρόνο και το κόστος δημιουργίας αυτών των προσθετικών συσκευών. Μακροπρόθεσμα, αυτή η έρευνα θα βοηθήσει, ώστε να αντικατασταθεί η χρήση του μετάλλου στα ορθοπεδικά εμφυτεύματα, από υλικά που μπορούν να διασπαστούν μέσα στο σώμα» δήλωσε ο Έλληνας ερευνητής.

Print Friendly and PDF

Σκάστε τις φούσκες!