Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2012

Μείωση των τιμών ζητά η Τροϊκα

Να πέσουν οι τιμές στην αγορά ζήτησαν οι εκπρόσωποι της τρόικας από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης υπογραμμίζοντας την εκτίμησή τους ότι οι στρεβλώσεις διατηρούν ψηλά τις τιμές, και τονίζοντας τη σημασία της πλήρους απελευθέρωσης των αγορών. Θέμα που συζητήθηκε ήταν ακόμη η επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων και η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, ενώ έμφαση δόθηκε και στα μεγάλα έργα.Εντύπωση μάλλον προκαλεί ότι η τρόικα είναι αρνητική στη δημιουργία Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), ενώ καλή -μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου- είδηση αποτελεί ότι τουλάχιστον η πρώτη προσέγγισή της στην προσπάθεια του υπουργείου για ρύθμιση των δανείων ήταν θετική.Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις τιμές που...
διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας ζήτησαν στην συνάντησή τους με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, να μειωθούν, υπογραμμίζοντας την άποψή τους ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στις στρεβλώσεις στρεβλώσεις της αγοράς.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη λειτουργία του ανταγωνισμού, την απελευθέρωση αγορών και την άρση ρυθμιστικών και κανονιστικών εμποδίων σε λιανεμπόριο, καύσιμα και φάρμακα προκειμένου να επιτευχθεί και η μείωση των τιμών.

Από την πλευρά τους στελέχη του υπουργείου σε ότι αφορά το θέμα των στρεβλώσεων στην αγορά ανέφεραν ότι τις επόμενες ημέρες θα σταλεί από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου επιστολή σε όλους τους παράγοντες της αγοράς και τους καταναλωτές, προκειμένου οι τελευταίοι έως το τέλος Σεπτεμβρίου να καταθέσουν τις απόψεις τους και τις θέσεις τους σχετικά με τους τομείς στους οποίους πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, ενώ όπως έγινε γνωστό ο υπουργός Ανάπτυξης υπέγραψε τη σύμβαση με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), μέσω της οποίας ο Οργανισμός θα παράσχει τεχνογνωσία στην ελληνική πλευρά για τους τομείς παρεμβάσεων, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Σε ό,τι αφορά τις Ελεύθερες Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ), παράγοντες του υπουργείου ανέφεραν ότι τα στελέχη του ΔΝΤ είναι αρνητικά στη δημιουργία ΕΟΖ στην Ελλάδα, με την ελληνική πλευρά πάντως να φαίνεται αποφασισμένη να διατηρήσει τη συζήτηση ανοικτή καθώς, όπως έχει αναφέρει ο ίδιος ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, «οι ΕΟΖ δεν είναι υποχρεωτικό να αποτελούν γεωγραφική περιοχή, αλλά μπορούν να αντιστοιχούν σε μία θεματική ενότητα για ένα συγκεκριμένο κλάδο της ελληνικής οικονομίας».

Ακόμη, συζητήθηκε το θέμα των τεσσάρων μεγάλων αυτοκινητοδρόμων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου εκτιμάται ότι θα υπάρξει κατ' αρχήν συμφωνία-πλαίσιο με τους εμπλεκόμενους, την οποία θα κοινοποιήσουν σε Κομισιόν και Τράπεζες.

Στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης τέθηκε, επίσης, η αναθεώρηση του Κοινοτικού Πλαισίου (ΕΣΠΑ) με έμφαση στην επιχειρηματικότητα και στην ανεργία, στις εξαγωγές και στο ενδεχόμενο συνεργασίας με Ηνωμένα Έθνη για εθνική στρατηγική διευκόλυνσης των εξαγωγών, και την εκπόνηση ενός «χάρτη» ο οποίος θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμος μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου.

Από την ελληνική πλευρά αναφέρθηκαν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και των εξαγωγών και οι οποίες θα παρουσιαστούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Θετική ήταν η πρώτη προσέγγιση των εκπροσώπων της τρόικας στην προσπάθεια του υπουργείου για ρύθμιση των δανείων, χωρίς, όμως, ούτε η ελληνική πλευρά ούτε η τρόικα να ανακοινώσουν λεπτομέρειες για το θέμα αυτό.

Επιπλέον, σχετικά με το θέμα της ρευστότητας υπήρξε μια γενική συζήτηση, ενώ το θέμα θα επανεξετασθεί σε συνάντηση που θα έχει τις επόμενες ημέρες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Μηταράκης, με τα κλιμάκια της τρόικας.

Τέλος, συζητήθηκε το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και ζητήθηκε επίσπευση και άρση των εμποδίων για να ξεκινήσει η αναπτυξιακή πορεία, ενώ αποφασίσθηκε να ζητηθεί η βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα στο κομμάτι της ανταγωνιστικότητας.

Πηγή: taxalia.blogspot.com
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!

Σκάστε τις φούσκες!