Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

«Έξυπνο» ύφασμα χτυπάει συναγερμό για κλέφτες!

Ερευνητές του διάσημου γερμανικού Ινστιτούτου Φραουνχόφερ ανέπτυξαν ένα πρωτότυπο αντικλεπτικό σύστημα, το οποίο βασίζεται σε ένα «έξυπνο» ύφασμα που ενεργοποιεί έναν συναγερμό, όταν κάποιος εισβολέας επιχειρήσει να το διαπεράσει.

Το ύφασμα, που «αντιλαμβάνεται» το ακριβές σημείο που έγινε η παραβίαση, στέλνοντας τη σχετική πληροφορία σ’ ένα υπολογιστή, είναι σημαντικά φθηνότερο από άλλα αντικλεπτικά συστήματα και θεωρείται κατάλληλο ως ένα αόρατο μέσο προστασίας ακόμα και ολόκληρων κτιρίων.

Οι κλέφτες είναι απίθανο να καταλάβουν για τι είδους ύφασμα πρόκειται, καθώς αυτό εξωτερικά φαντάζει τελείως «αθώο». Στην πραγματικότητα, όμως, διαθέτει ένα ενσωματωμένο λεπτό πλέγμα ηλεκτρικά αγώγιμων ινών και παράλληλα συνδέεται με έναν μικροελεγκτήρα, ο οποίος «πιάνει» τα σήματα προειδοποίησης, τα οποία εκπέμπει το ύφασμα όταν κόβεται σε κάποιο σημείο και, στη συνέχεια, ενεργοποιεί το συναγερμό.

Το σύστημα μπορεί να προσαρμοστεί, ώστε να προστατεύει κτίρια, χρηματοκιβώτια, οχήματα κ.α. Ιδιαίτερα χρήσιμο μπορεί να είναι για τα παρκαρισμένα φορτηγά, καθώς οι κλέφτες τα βράδια συχνά κόβουν τους μουσαμάδες ή όποιο άλλο υλικό καλύπτει τα ρυμουλκούμενα οχήματα. Αν όμως αυτά καλύπτονταν με το αντικλεπτικό ύφασμα, τότε ο οδηγός θα ξυπνούσε αμέσως από το συναγερμό.

Το καινοτομικό ύφασμα είναι δημιούργημα των ερευνητών του Ινστιτούτου Φραουνχόφερ του Βερολίνου με επικεφαλής τον Έρικ Σίμον, σε συνεργασία με ερευνητές του Τεχνικού Πανεπιστημίου της ίδιας πόλης, καθώς και της εταιρίας Weberei Produktions GmbH. Η τελευταία, που παράγει ειδικού τύπου υφάσματα, απέκτησε και τη σχετική εμπορική πατέντα του νέου υφάσματος.

Οι Γερμανοί ερευνητές πιστεύουν ότι το ύφασμα θα έχει πολλές πρακτικές εφαρμογές, ιδίως εκεί όπου πρέπει να προστατευθεί από τους κλέφτες μια μεγάλη επιφάνεια. Το «έξυπνο» ύφασμα θα μπορούσε να καλύπτει με σχεδόν αόρατο τρόπο στέγες και παράθυρα ευαίσθητων χώρων, όπως τα μουσεία που στεγάζουν πολύτιμες συλλογές έργων τέχνης, κοσμηματοπωλεία, τράπεζες κ.α.

Το ύφασμα θα μπορούσε να τοποθετηθεί κάτω από τα τούβλα ή τα μονωτικά υλικά της οροφής, μέσα στους τοίχους από μπετόν, πάνω σε πατώματα κ.λπ., πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους ηλεκτρονικούς αισθητήρες (π.χ. πίεσης). Το ηλεκτρικό ρεύμα που διαπερνά το αντικλεπτικό ύφασμα, είναι τόσο ασθενές που δεν συνιστά κίνδυνο για τους ανθρώπους ή τα ζώα, όπως διαβεβαιώνουν οι ερευνητές.

Το ύφασμα δημιουργείται από κοινά υλικά, γι αυτό παραμένει σχετικά φτηνό. Μάλιστα μπορεί να ενσωματωθεί στους πολυεστέρες των συνθετικών υφασμάτων μέσα από τις συνήθεις μεταποιητικές διαδικασίες της κλωστοϋφαντουργίας. Είναι έτσι εφικτό να κοπεί σε οποιαδήποτε διάσταση, ανάλογα με τις ανάγκες του πελάτη.

Οι δοκιμές έδειξαν ότι το αντικλεπτικό σύστημα είναι ανθεκτικό, καθώς βγήκε αλώβητο από πλύσιμο σε θερμοκρασία 40 βαθμών Κελσίου, από την έκθεσή του σε υγρασία 85% και από την τοποθέτησή του σε φούρνο με θερμοκρασίες άνω των 85 βαθμών.

 Πηγή: protothema.gr
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!

Σκάστε τις φούσκες!