Το συγκρότημα το έλεγαν "Τα τζάκια" (The Fireplaces), στα ντραμς ήταν ο Αντώνης Σαμαράς και στην ηλεκτρική κιθάρα ο Γιώργος Παπανδρέου. Θα μπορούσε να είναι ένα από τα αστεία... που κυκλοφορούν στο ίντερνετ όμως το βέβαιο είναι ότι η σχέση των δύο ηγετών που σήμερα βρίσκονται στη συγκυβέρνηση έρχεται από το παρελθόν.
Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζονται καλά. Όχι μόνο μέσα από τον πολιτικό στίβο και τα έδρανα της Βουλής. Ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς ήταν φίλοι από το Λύκειο. Φοίτησαν στο ίδιο σχολείο που δεν είναι άλλο από το Κολέγιο των Αθηνών, ένα σχολείο της ελίτ στο Ψυχικό.
Στη συνέχεια οι δρόμοι τους συναντήθηκαν και πάλι στο πανεπιστήμιο Αμχερστ της Μασαχουσέτη, την δεκαετία του ’70. Ο Γιώργος σπούδαζε Κοινωνιολογία και ο Αντώνης Οικονομία.
Πέρα από συμφοιτητές όμως ήταν και συγκάτοικοι και μάλιστα για περίπου τρία χρόνια κάνανε κολλητή παρέα και ήταν μαζί στο χαβαλέ αλλά και στα δύσκολα. Τους ένωναν οι αγώνες κστά της χούντας. Κοινό σημείο είναι όμως και το γεγονός ότι προέρχονται και οι δύο από πολιτικές δυναστείες.
Οι δυο τους είχαν κινδυνεύσει μάλιστα να μπουν φυλακή συμμετέχοντας μαζί με περίπου 1.000 άλλους από το Αμχερστ σε καθιστική διαμαρτυρία σε αεροπορική βάση της πόλης. Ακινητοποίησαν τα αμερικανικά βομβαρδιστικά Β52 όταν συνεχιζόταν ο πόλεμος με το Βιετνάμ ξαπλώνοντας στον διάδρομο. Τους συνέλαβαν όλους αλλά η τοπική φυλακή, λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, δεν χώραγε πάνω από τρεις και τελικά αφέθηκαν όλοι ελεύθεροι.
Στα φοιτητικά τους χρόνια ο Αντώνης φορούσε πολύ συχνά μπλε σακάκι στις εξόδους του. Ο Γιώργος προτιμούσε να φοράει μόνο τα τζιν και τα πουλοβεράκια του. Όταν τα ρούχα του απέκτησαν πια τρύπες σε γόνατα και αγκώνες, αρνήθηκε και να τα πετάξει και να τους βάλει μπαλώματα αλλά αντίθετα τα φορούσε με τις τρύπες! Κάτι που δεν αποχωριζόταν ποτέ ήταν και η κιθάρα του.
Οι σπουδές τους στο Αμχερστ
Ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε να γίνει γιατρός. Πράγμα που ευχόταν κα ο πατέρας του, Κ. Σαμαράς, ο διευθυντής της Καρδιολογικής του Ευαγγελισμού. Έτσι, ο 18χρρονος Αντώνης έβλεπε σαν ιδανικό προορισμό το Αμχερστ της Μασαχουσέτης. Άλλωστε το κολλέγιο αρρένων είχε τα μεγαλύτερα ποσοστά αποφοίτων σε ιατρικές σχολές. Συνέβαλε όμως και το γεγονός ότι ήταν ήδη πρωταθλητής εφήβων στο τένις και το Αμχερστ είχε τα περισσότερα γήπεδα τένις στην Αμερική.
Έπειτα από μια διάλεξη του John Kenneth Galbraith, εντυπωσιάστηκε τόσο, που στράφηκε στα οικονομικά, από όπου και αποφοίτησε το 1974.
Ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε στο Αμχερστ για να γίνει μαθηματικός αφού είχε ικανότητες μικρού Ευκλείδη στην τριγωνομετρία. Ωστόσο αποφοίτησε στην κοινωνιολογία το 1975.
Το 1968 δύο αστυνομικοί τον έπιασαν με ένα κουβά μπογιά έξω απ’ τον τοίχο του Αρσακείου. Το «Η δημοκρατία θα νι...» έμεινε στη μέση και το άλλο πρωί γύρισε ξυλοφορτωμένος σπίτι. Τότε η μητέρα του Μαργαρίτα αποφάσισε πως ήταν ώρα να τον στείλει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, στο Σικάγο.
Στο Αμχερστ έκανε ραδιοφωνική εκπομπή κάθε Παρασκευή με μηνύματα κατά της Χούντας και μοίραζε φυλλάδια του ΠΑΚ. Τις μέρες που στο Αμχερστ όλοι μιλούσαν για τον σοσιαλιστή ηγέτη, ο Γιώργος ήταν παράξενα σιωπηλός. Όταν ο Αντώνης, μεταξύ αστείου και σοβαρού, του είπε «Γιώργο, να δεις που εμείς οι δυο τελικά θα βρεθούμε μαζί στη Βουλή», η απάντηση του νεαρού Παπανδρέου ήταν κοφτή: «Αντώνη εμείς δεν θα βρεθούμε ποτέ μαζί στη Βουλή. Γιατί εγώ δεν πρόκειται να μπω στην πολιτική ποτέ μου».
Τα πράγματα όμως άλλαξαν! Τότε είχαν χιλιάδες λόγους για να τους ενώνουν και να κάνουν παρέα, τώρα έχουν χιλιάδες λόγους για να βρίσκονται απέναντι.
Σήμερα πολιτικοί αντίπαλλοι
Τριάντα τρία χρόνια μετά, το παιδί που θα γινόταν μαθηματικός, έγινε πρωθυπουργός, κι ο νεαρός που θα γινόταν γιατρός, είναι ο βασικός του αντίπαλος. Από φίλοι και συμφοιτητές έχουν γίνει πολιτικοί αντίπαλοι και μάλιστα η «κόντρα» τους κορυφώνεται τις τελευταίες ημέρες με τον Αντώνη Σαμαρά να ζητά εκλογές και τον Γιώργο Παπανδρέου να κάνει ότι μπορεί για να παραμείνει λίγο ακόμα στην καρέκλα του πρωθυπουργού.
Πέρα από κάθε τους πολιτική αντιπαράθεση, μέχρι τώρα το γεγονός ότι κάθονταν στο ίδιο τραπέζι στο κυλικείο ήταν ένα από τα πράγματα που είχαν μείνει από την φιλία τους.
Ο Σαμαράς το είχε πει σε μια παλιά συνέντευξη: «Οταν οι άλλοι βουλευτές μάς βλέπουν μαζί να γελάμε, δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται. Αλλά εμείς δεν γελάμε για την πολιτική. Γελάμε γιατί θυμόμαστε κάτι παλιές φιλενάδες. Αλλες απ’ το κολέγιο Holyoke, άλλες απ’ το κολέγιο Smith…»
Οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια θα είναι η σχέση των δύο πολιτικών μετά από όλα αυτά.
Ωστόσο, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι «κάποια στιγμή, μετά από μία δεκαετία ή περισσότερο, ίσως καθίσουμε με τον Αντώνη, πιούμε ένα ποτήρι κρασί και πούμε: “ας δούμε πως πήγαν τα πράγματα με την Ελλάδα”»
Μακάρι μετά από μία δεκαετία να βλέπουμε τα πράγματα στη χώρα μας απλά σαν ένα δύσκολο αλλά μακρινό παρελθόν!
*Στην κεντρική φωτογραφία-ντοκουμέντο βλέπουμε εκτός απ΄τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της ΝΔ, τον Στέφανο Μανουηλίδη και τον διεθνούς φήμης φωτογράφο, ζωγράφο, γλύπτη και εικαστικό Φίλιππο Τσιάρα, που ήταν τα άλλα δύο μέλη της στενής φοιτητικής παρέας.
Πηγή: http://www.tlife.gr/Article/news-filoi/0-70-23758.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!