Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Πέμπτη 04/10/2012 5 χρήσιμα κολπάκια στο Gmail που θα κάνουν την ζωή σου πιο εύκολη


Όταν η Google ανακοίνωσε το Gmail, την 1 Απριλίου του 2004, όλοι νόμιζαν πως πρόκειται για φάρσα. Αυτή η «φάρσα» έχει μέχρι σήμερα εξαπλωθεί και γιγαντωθεί, όμως δεν έχει σταματήσει να βελτιώνεται και να εμπλουτίζεται. Είτε είσαι αρχάριος χρήστης του Gmail ή σκέφτεσαι να «μετακομίσεις» σ’ αυτό, είτε είσαι προχωρημένος, συνέχισε να διαβάζεις.

Παρακάτω θα βρεις μερικά κολπάκια και συμβουλές για να περάσει η εμπειρία σου στο Gmail σε άλλο επίπεδο…


1. Συμμάζεψε τα email σου με την βοήθεια του (+)
Πήγαινε για παράδειγμα στο Facebook, βρες την διεύθυνση gmail που έχεις δηλώσει για να σου έρχονται οι ειδοποιήσεις, και πρόσθεσε το “+fb” στο τέλος του username σου (π.χ. username+fb@gmail.com ). Το Gmail αγνοεί το “+fb” ή ότι άλλο προσθέσεις, και τα email θα έρχονται κανονικά στον λογαριασμό σου όπως πριν. Τι κερδίζεις; Οργάνωση!
Τα email που έρχονται θα μπαίνουν στους κατάλληλους φακέλους («Ετικέτες» στο Gmail) ώστε να αποφεύγεις τον πανικό στα Εισερχόμενά σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να πας “Ρυθμίσεις -> Φίλτρα -> Δημιουργία νέου Φίλτρου” και να επιλέξεις τις κατάλληλες ρυθμίσεις. Ένα χρήσιμο παράδειγμα:


Σύμφωνα με τις παραπάνω ρυθμίσεις, όλα τα email που έρχονται στο myemail+forums@gmail.com θα μπαίνουν αυτόματα κάτω από την ετικέτα “Forums” και δεν θα εμφανίζονται καθόλου στα «Εισερχόμενα». Βασική προϋπόθεση: άλλαξε την διεύθυνση που έχεις δηλώσει στα διάφορα forums που συμμετέχεις με την παραπάνω διεύθυνση email και φυσικά να δίνεις την ίδια και στα καινούργια που θα γραφτείς.
Επιπλέον, με τις κατάλληλες ρυθμίσεις, μπορείς ακόμα και να αρχειοθετείς ή να διαγράφεις αυτομάτως τα email που θες, χωρίς καν να τα βλέπεις.
Δοκίμασε το, μάζεψε όλα τα email από τα κοινωνικά δίκτυα σε μια ετικέτα, τα email για προσφορές/διαγωνισμούς σε άλλη κτλ., και άφησε στα Εισερχόμενα σου μόνο τα σημαντικά.
Τα βήματα είναι απλά, δώσε ή άλλαξε σε “email+κάτι@gmail.com” την ηλεκτρ. διεύθυνσή σου στην εκάστοτε υπηρεσία, και έπειτα δημιούργησε το κατάλληλο φίλτρο με τις επιλογές σου.

2. Χρησιμοποίησε την κουκκίδα («.») στην ηλεκτρονική σου διεύθυνσή. Είναι τζάμπα!
Το Gmail αγνοεί παντελώς την ύπαρξη της κουκκίδας στις διευθύνσεις. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις όσες κουκκίδες θες και όπου θες, θα είναι σαν να μην υπάρχουν. Για το Gmail, το myemail@gmail.com είναι το ίδιο ακριβώς με το my.email@gmail.com ή το my….e.m.a.il@gmail.com. Πλάκα έχει, αλλά που σου χρησιμεύει;
Καταρχήν, μπορείς να χρησιμοποιήσεις την ίδια διεύθυνση email για να φτιάξεις πολλαπλούς λογαριασμούς σε μια υπηρεσία. Απλά πρόσθεσε μια τελεία, και αμέσως έχεις μια νέα διεύθυνση email. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ποιο επίσημες καταστάσεις. Για παράδειγμα, άλλη οπτική δίνει το onomaepitheto@gmail.com και άλλη το onoma.epitheto@gmail.com. Το δεύτερο είναι πιο “φιλικό” στο μάτι. Και μπορείς να είσαι σίγουρος πως ακόμα και αν ο αποστολέας ξεχάσει την κουκκίδα, το email θα σου έρθει κανονικά.

3. Μάθε να κάνεις… Προχωρημένη Αναζήτηση!
Κάπου είναι αυτό το τιμημένο το email, αλλά άντε να το βρεις, γίνεται χαμός. Αντί να ψάχνεις τις ατέλειωτες σελίδες κάθε φορά μέχρι να βρεις αυτό το κάτι που θέλεις, χρησιμοποίησε το κουτάκι της αναζήτησης! Υπάρχουν διάφορες λέξεις κλειδιά που μπορείς να μάθεις για εύκολη και γρήγορη επιτυχία.
Μερικά παραδείγματα:
from: Τάδε has: attachment Θα εμφανίσει μόνο τα email από τον Τάδε που έχουν συνημμένα.
«Μια συγκεκριμένη φράση» Θα εμφανίσει μόνο τα email που περιέχουν ακριβώς την φράση μέσα στα («») in:anywhere φράση Ψάχνει να βρει την «φράση» παντού, ακόμα και στα διαγραμμένα ή στα Ανεπιθύμητα (Spam) email. is:chat φράση Ψάχνει την «φράση» στο ιστορικό των συνομιλιών (chat)
after:2009/04/16 (κενό) before:2009/04/18 Θα εμφανίσει τα email από το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. subject:συνταγές -φούρνος Θα εμφανίσει τα email με θέμα «συνταγές» που ΔΕΝ περιέχουν την λέξη «φούρνος» has:attachment απόδειξη filename:pdf Θα ψάξει μέσα στα συνημμένα αρχεία .pdf και θα εμφανίσει ποια από αυτά περιέχουν την λέξη «απόδειξη».



Υπάρχουν πολλά περισσότερα στην Βοήθεια του Gmail και μπορείς να τα βρεις εδώ. Φυσικά και μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στα αποτελέσματα.

4. Αποστολή και Αρχειοθέτηση
Σου έρχεται ένα email. Σαν καλός συνομιλητής το ανοίγεις και απαντάς αμέσως. Μετά μένει το αρχικό email που ήρθε, πρέπει να το επιλέξεις και να πατήσεις αρχειοθέτηση ή διαγραφή. Με ένα κουμπί μπορείς να τα κάνεις και τα δύο, δηλαδή αποστολή & αρχειοθέτηση.
Αρκεί να πας στις «Ρυθμίσεις -> Εργαστήρια» και να ενεργοποιήσεις το «Αποστολή & Αρχειοθέτηση». Με αυτό τον τρόπο θα προστεθεί ένα κουμπί δίπλα στο “Αποστολή” που κάνει και τα δύο προαναφερθέντα.
Απλά και γρήγορα.


5. Δες όλα τα μέρη που έχεις εισέλθει στο Gmail σου και πάτα «Έξοδο» απομακρυσμένα.
Σε όλους έχει τύχει. Μπαίνεις βιαστικά στο Gmail σου από ένα internet cafe, το σπίτι ενός φίλου, κτλ. και φεύγεις ξεχνώντας να πατήσεις «Έξοδος». Και τώρα;
Το Gmail σου επιτρέπει να δεις αναλυτικά από που και πότε έχεις συνδεθεί στο λογαριασμό σου, και να πατήσεις απομακρυσμένα την «Έξοδο». Είναι απλό, μπες στον λογαριασμό σου, ψάξε κάτω από την λίστα με τα Εισερχόμενα emails, υπάρχει η φράση “Πρόσφατη δραστηριότητα λογαριασμού:” και ένα λινκ που ονομάζεται «Λεπτομέρειες». Αν το πατήσεις θα ανοίξει ένα παράθυρο με όλα τα στοιχεία που χρειάζεσαι, και τα ανάλογα κουμπιά.
Από αυτά τα στοιχεία μπορείς επίσης να τσεκάρεις και αν υπάρχει κάποια «παράνομη» δραστηριότητα. Π.χ. Αν δεις κάποια σύνδεση από Ινδία, και προφανώς δεν ήσουν εκεί, τότε κάτι τρέχει…

Μικρές συμβουλές για το τέλος:
• Θέλεις να επιλέξεις μια σειρά από email, αλλά βαριέσαι το τικάρισμα σε ένα ένα; Τίκαρε το πρώτο email, κράτα πατημένο το Shift, και τίκαρε ξανά το τελευταίο που θέλεις. Όλα τα ενδιάμεσα θα τσεκαριστούν αυτόματα.
• Μην ξεχνάς να χρησιμοποιείς παντού και όποτε μπορείς το https:// αντί του http://, για μεγαλύτερη ασφάλεια. Ειδικά σε δημόσιους χώρους.
• Έχεις 10GB χώρο στο Gmail σου, και μπορείς να επισυνάψεις αρχεία έως και 25MB και να τα κρατάς στον λογαριασμό σου.
• Είσαι λάτρης του πληκτρολογίου; Πάτα το «?» («Shift»+»/») πλήκτρο ενώ είσαι μέσα στο Gmail και θα εκπλαγείς!
• Το Gmail κρατάει αυτόματα αντίγραφα ασφαλείας για τις Επαφές σου, οπότε μην αγχώνεσαι, απλά βρες το «Επαφές -> Περισσότερα -> Επαναφορά Επαφών» σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.
• Αν έχεις χρόνο, πήγαινε «Ρυθμίσεις -> Εργαστήρια», όπου μπορείς να βρεις πολλά επιπλέον καλούδια και κόλπα αν ενδιαφέρεσαι να ψαχτείς περαιτέρω.
• Άρχισε να χρησιμοποιείς τις Ετικέτες! Θα κάνουν την ζωή σου πιο εύκολη!

Πηγές: maketecheasier.com , lifehacker.com , howto.cnet.com , www.digitalsensus.com
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!

Σκάστε τις φούσκες!