Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Μήλον της έριδος» το Κατάκολο για τις πετρελαϊκές


Η μάχη της ενέργειας στην Ελλάδα ξεκίνησε. Το πρώτο πεδίο... πολέμου είναι η Δυτική Ελλάδα (Κατάκολο, Πατραϊκός, Ιωάννινα). 
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ», η έλευση της ισραηλινής εταιρίας RATIO στην Ελλάδα σχετίζεται με την πρόοδο της αξιολόγησης του πετρελαϊκού δυναμικού στο Ιόνιο, σε συνδυασμό με τις προωθούμενες παραχωρήσεις δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Κατάκολο και στον Πατραϊκό.
Η έλευση της RATIO (εταιρία που ανακάλυψε το κοίτασμα Λεβιάθαν στη νοτιοανατολική Μεσόγειο) σηματοδοτεί την εμπλοκή του ισραηλινού πετρελαϊκού ομίλου-γίγαντα DELEK στον ελληνικό ενεργειακό τομέα....


Οσον αφορά το Κατάκολο και τον Πατραϊκό, «φαβορί» είναι η Energean Oil and Gas (έχει αναλάβει και την έρευνα στην περιοχή του Πρίνου στην Καβάλα) και τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.). Θα αποτελέσει τεράστια εκπληξη αν δεν αναλάβουν οι δύο συγκεκριμένες εταιρίες τα έργα, αφού εκτός των άλλων είναι ισχυρές σε επίπεδο στρατηγικών συνεργατών.

Από το 2014 ξεκινά η β' φάση παραχωρήσεων εν αναμονή των αποτελεσμάτων των σεισμικών ερευνών της νορβηγικής εταιρίας για ύπαρξη και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στις περιοχές του Ιονίου. Οι έρευνες αναμένεται να γίνουν σε έκταση 225.000 τ.μ. και σε απόσταση 100-400 χλμ από τις ακτές της Δυτικής Ελλάδας.

Να σημειωθεί ότι η διευθέτηση του χιλιομετρικού ορίου εξόρυξης βρίσκεται σε διαδικασία συζήτησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή των Οικολόγων-Πράσινων, κ.Χρυσόγελο. Τη δεδομένη στιγμή είναι στα 22 χλμ από την ακτή και συζητείται η επέκτασή του στα 370.                    
Πηγή: patrisnews
Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!

Σκάστε τις φούσκες!