Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Μπακλαβάς βανίλιας !



ΥΛΙΚΑ

700 γραμ. φύλλο κρούστας

600 γραμ. αμυγδαλόψιχα λεπτοαλεσμένη και καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη

2 βανίλιες

400 γραμ. Βιτάμ

1 φλιτζάνι του τσαγιού καλαμποκέλαιο

6 φρυγανιές elite


Σιρόπι: 3 ποτήρια νερό

1 κιλό ζάχαρη

350 γραμ. γλυκόζη

1 λεπτή φέτα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μπολ ανακατεύω τους ξηρούς καρπούς,τις βανίλιες και τις φρυγανιές κοπανισμένες

Σε κατσαρολάκι λιώνω το βούτυρο σε σιγανή φωτιά και προσθέτω το σπορέλαιο για το άλειμμα των φύλλων

Χωρίζω το φύλλο σε τρία μέρη

Βουτυρώνω ένα ταψί και απλώνω μέσα το 1/3 των φύλλων βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα

Απλώνω τη μισή γέμιση

Επαναλαμβάνω το στρώσιμο με το άλλο 1/3 των φύλλων,πάντα αλειμμένα με το μείγμα του βουτύρου

Απλώνω και την υπόλοιπη γέμιση

Βάζω από πάνω και το υπόλοιπο 1/3 των φύλλων βουτυρωμένα

Με κοφτερό μαχαίρι κόβω σε κομμάτια της αρεσκείας μου τον μπακλαβά,πατώντας με τα δάκτυλα καλά, για να μη σηκώνονται τα φύλλα

Ψήνω αρχικά σε δυνατό φούρνο 250 βαθμούς για 15΄και μετά χαμηλώνω τη θερμοκρασία 180 βαθμούς και ψήνω άλλα 40΄περίπου ( Είναι και ανάλογα με το φούρνο, Πάντως για να μην κοκκινίσει από πάνω μπορώ να τον σκεπάσω κατά τη διάρκεια του ψησίματος με ένα λαδόχαρτο)

15΄πριν να βγάλω το γλυκό από το φούρνο ετοιμάζω το σιρόπι

Βράζω το νερό με τη ζάχαρη και τη φέτα λεμονιού για 10΄και προς το τέλος ρίχνω τη γλυκόζη

Το σιρόπιασμα γίνεται σε δύο φάσεις.Το γλυκό ζεστό και τα 2/3 του σιροπιού αρχικά. Μετά από 30΄

ρίχνω και το υπόλοιπο σιρόπι.

* Κατά τη διάρκεια του ψησίματος παρακολουθώ τον μπακλαβά και αναλόγως ρυθμίζω τη θερμοκρασία

Καλή επιτυχία

Νίνα



Print Friendly and PDF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!

Σκάστε τις φούσκες!