Της Κατερίνας Μηναδάκη
Τα αλλεπάλληλα μνημόνια φαίνεται ότι δεν έχουν αφήσει τίποτα ανέπαφο από την ελληνική πραγματικότητα. Το κάθε ένα που υπογράφεται από τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, παίρνει και κάτι από την ψυχή του Έλληνα, την τσέπη του και τη γη του...
Τα μνημόνια δεν εξαιρούν τίποτα. Και βέβαια η ενέργεια είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο και ένα ξεχωριστό ... μνημόνιο. Το ενεργειακό μνημόνιο λοιπόν προβλέπει τώρα τη διεύρυνση της συμμετοχής των ιδιωτών στην Ενέργεια με την είσοδό τους στα δίκτυα ηλεκτρισμού και την αύξηση της συμμετοχής τους στην ηλεκτροπαραγωγή. Πιο συγκεκριμένα οι εκπρόσωποι των δανειστών ζήτησαν μεταξύ άλλων να μεταφερθούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού, δηλαδή το 51% τουλάχιστον των μετοχών της θυγατρικής της ΔΕΗ που τα ελέγχει, σε ιδιωτικά κεφάλαια.
Το υποβρύχιο καλώδιο στο ενεργειακό μνημόνιο
Κι ενώ οι αλλαγές και οι απαιτήσεις δεν έχουν τέλος, ένα πράγμα φαίνεται ότι έμεινε ανέπαφο, η υποχρέωση να καταρτιστεί μελέτη μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, η οποία θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη με ρητά χρονοδιαγράμματα και εκτίμηση κόστους για τη διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα. Δηλαδή η περίφημη καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης όχι μόνο υπάρχει μέσα στο Ενεργειακό μνημόνιο, λένε όσοι το διάβασαν καλά, αλλά γίνεται και εκτενή και αναλυτική αναφορά.
Κι ενώ μέχρι τώρα τα μνημόνια έδιναν έναν κεντρικό άξονα πάνω στον οποίο κινείται το κάθε θέμα, στον ενεργειακό μνημόνιο και στην ειδική αναφορά στην καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης υπάρχει ολόκληρη ανάλυση στην προσπάθεια της Τρόικας να μειώσει τα ... «περιττά» κόστη, από όπου και εάν αυτά προέρχονται.
Η ανάλυση
Και στην περίπτωση της Κρήτης οι λογαριασμοί είναι ξεκάθαροι: Με βάση την απόφαση για τις υποβρύχιες καλωδιώσεις του 2011 το συνολικό ύψος ήταν 681 εκατ. ευρώ εκ των οποίων πάνω από 670 εκατ. ευρώ αφορούσαν στις ανάγκες κάλυψης τους κόστους για τα μη διασυνδεμένα νησιά.
Με βάση τα δεδομένα που υπάρχουν και δείχνουν ότι η παραγωγή θερμικής ενέργειας στην Κρήτη αγγίζει το μισό της κατανάλωσης σε πανελλήνιο επίπεδο – καθώς δημοσιεύονται αναλυτικά τα στοιχεία του κόστους ανά νησί – υπολογίζεται ότι περίπου το μισό κόστος των Υποβρύχιων Καλωδιώσεων για τα νησιά κατευθύνεται για την κάλυψη των αναγκών της Κρήτης. (Σύμφωνα με τα φετινά στοιχεία του διαχειριστή του δικτύου στα ΜΔΝ, το 48,5% της θερμικής παραγωγής των μονάδων, αφορούσε στην Κρήτη: Στο οκτάμηνο του 2012 σύμφωνα με τα στοιχεία η παραγωγή θερμικής ενέργειας στην Κρήτη ξεπέρασε τις 1,605 GWh όταν στο σύνολο των ΜΔΝ η κατανάλωση ήταν στις 3,305 GWh.)
Κόστος
Επομένως, η ετήσια εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί από την κατασκευή ηλεκτρικής διασύνδεσης του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα, με συντηρητικούς υπολογισμούς θα ξεπεράσει τα 250 με 300 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, αν και δεν υπάρχει αναλυτική μελέτη για το κόστος της διασύνδεσης, σύμφωνα με παρουσίαση που είχε κάνει ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ Γ. Κουτζούκος, σε συνέδριο στην Κρήτη, η αρχική εκτίμηση για τον προϋπολογισμό του έργου κυμαίνεται μεταξύ 800 εκατ. - 1 δις ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα η απόσβεση της κατασκευής του καλωδίου δεν αποκλείεται να γίνει το πολύ σε τέσσερα χρόνια, μόνο από τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν.
Ωστόσο το τελικό κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί όταν εκπονηθούν οι μελέτες που θα καθορίζουν τις τεχνικές παραμέτρους του έργου, τη χάραξη της διαδρομής, τη χωροθέτηση των σημείων σύνδεσης (υποσταθμοί) κλπ. Μέχρι σήμερα εξετάζονται δύο τεχνικά σενάρια και το έργο μπορεί να κατασκευαστεί εξολοκλήρου από τον ΑΔΜΗΕ με συγχρηματοδότηση από Εθνικούς και Κοινοτικούς Πόρους.
Η καρδιά χτυπά ...γερμανικά
Κι ενώ μέχρι σήμερα υπήρχαν τρεις εταιρείες που είχαν μπει στη διαδικασία για την καλωδιακή σύνδεση της Κρήτης διεκδικώντας το έργο, ξαφνικά φαίνεται κανείς να μην αποκλείει τα δεδομένα να αλλάζουν βλέποντας την εμμονή του ενεργειακού μνημονίου που παρουσιάζει ειδική τεχνική ρήτρα για την ενεργειακή κάλυψη της Κρήτης.
Τρεις μέρες μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα και αφού κάθισε στο ίδιο τραπέζι με τους επιχειρηματίες (ανάμεσα τους και εκείνοι που μέχρι χθες ήταν φαβορί για το έργο αλλά και ο νέος επίδοξος ανάδοχος) φαίνεται τη δουλειά της πόντισης του ιδιωτικού καλωδίου – κάτι που προβλέπεται από το ενεργειακό μνημόνιο – να μην αποκλείεται για τη διασύνδεση άλλης περιοχής της χώρας να την αναλαμβάνει η εταιρεία siemens που η καρδιά της χτυπά Γερμανικά ... για αυτό ίσως και να καταγράφεται και τόση σπουδή στο ενεργειακό μνημόνιο να παραμείνει η παράγραφος και μάλιστα με λεπτομέρειες για το περιβόητο καλώδιο της Κρήτης. Ίσως τελικά μέσα στις 200 σελίδες του ενεργειακού μνημονίου να φρόντισαν κάποιοι να πουλήσουν και μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα καλωδίου και για την Κρήτη ...
Πηγή:tromaktiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Προσθέστε το σχόλιό σας!!! Πείτε μας ότι θέλετε!